60 şi 40 – două aniversări rotunde în viaţa „Foii româneşti”

Anul 2011 stă sub semnul împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea săptămânalului (tradiţional – cum ne place să îl numim) românesc din Ungaria. „Foaia românească” a împlinit pe 15 ianuarie o nouă vârstă rotundă, însă data de 1 iulie înseamnă un alt moment aniversar important: împlinirea a 40 de ani de la strămutarea redacţiei de la Budapesta la Jula.

În epoca interbelică, românii rămaşi pe teritoriul Ungariei de azi nu aveau nicio publicaţie. Rămânând fără intelectualitate, după 1920, românilor din Ungaria le-a trebuit mai bine de trei decenii pentru a-şi scoate din nou un ziar românesc. Primul număr al „Libertăţii noastre” a apărut la 15 ianuarie 1951, la Jula, ca o publicaţie a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria. În absenţa unui sediu, la început redacţia se strângea în sala profesorală a liceului românesc din Jula. Revista apare aici până în vara anului 1956, când redacţia a fost mutată la Budapesta. Aici i se schimbă titlul în „Foaia noastră”.

Imagine din „Foaia noastră”, 15 iulie 1971

După aproape 15 ani, la 1 iulie 1971, redacţia „Foii” revine la locul ei de baştină, la Jula, ocupându-şi sediul în clădirea din piaţa Petőfi nr. 2, vizavi de primăria oraşului. Revenirea la Jula a produs modificări şi în componenţa redacţiei. Redactor responsabil a devenit Petru Podina, iar editor responsabil Lehoczky Mihály. În noua echipă, Gheorghe Petruşan este secretar al comisiei redacţionale, iar membri sunt: Alexandru Hoţopan, Mihai Cozma, Edda Illyés, Ştefan Oroian şi Etelca Berényi, secretar administrativ.
*
Scriitorul şi jurnalistul Ilie Ivănuş, cu ocazia aniversării de 15 ani a revistei, a scris şi o poezie dedicată „Foii”: „Foaia Nostră, vestitor / A graiului strămoşesc, / Celor care te citesc / Fii-le bun sfătuitor!” Cele şase decenii trecute au cuprins atât perioade mai senine, cât şi vremuri mai tulbure. Apariţia revistei a fost întreruptă o singură dată, din toamna anului 1956 până la 1 noiembrie 1957. La început, revista apărea lunar şi mai apoi bilunar, iar de la 1 iunie 1978 până în zilele noastre, deci deja de 33 de ani, „Foaia” apare cu regularitate săptămânală.
Redacţia de azi şi din totdeauna a „Foii” este un important atelier de creaţie intelectuală, care acordă atenţie maximă îngrijirii şi transmiterii limbii române în rândul comunităţii româneşti din Ungaria şi acordă spaţiu de desfăşurare pentru numeroşi intelectuali români din Ungaria, ţinând seamă şi de sprijinirea tinerilor.
Trecutul de 60 de ani al săptămânalului „Foaia românească” este o obligaţie atât pentru Editura NOI, cât şi pentru Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, de a continua în mod demn ceea ce au început înaintaşii noştri.
Azi „Foaia românească” apare într-un tiraj de 800 de exemplare, săptămânal, în fiecare zi de vineri. Numărul abonaţilor este de 520, celelalte exemplare fiind distribuite pe gratis pentru grădiniţele şi şcolile româneşti din Ungaria.
Începând din 2001, „Foaia” apare şi pe internet, azi ajungând la peste 10.000 de cititori individuali pe web. Primim reacţii, scrisori din toate cele patru colţuri ale globului. Prin această publicaţie a românilor din Ungaria, atât românii din România cât şi cei din alte părţi ale lumii, pot afla realităţile, problemele şi bucuriile comunităţii româneşti din Ungaria.
E. Iova
Cu acest anunţ s-a adresat „Foaia” cititorilor,
după revenirea la locul său de baştină, oraşul Jula
 

Comentarii