Valul de concedieri a ajuns şi în mass-media românească - Jurnaliştii români Aurel Becan şi Anamaria Brad au fost demişi

Concedierile în rândul angajaţilor din presa publică din Ungaria au stârnit un val de proteste. Miercurea trecută, sute de persoane au participat la o manifestaţie organizată în faţa postului de radio naţional din Budapesta. Cei circa 250 de protestatari au stat în jurul unui sicriu negru, aprinzând lumânări şi protestând în mod tacit faţă de demiterile din presa publică. Acest val de concedieri nu a ocolit nici redacţiile româneşti de radio şi televiziune. Marţi, 12 iulie, fiecare jurnalist de la studiourile de tv şi radio din Seghedin a primit în scris verdictul. Decizia negativă a conducerii tv şi radio a atins şi doi jurnalişti români: pe Aurel Becan de la emisiunea „Ecranul Nostru” şi pe Anamaria Brad de la „O voce românească”.

Dacă restructurările impuse de o comisie înfiinţată de guvernul Orbán vor continua, aproximativ 3.000 de jurnalişti îşi vor pierde locurile de muncă. Nemulţumiri a stârnit şi legea presei, care a fost dur criticată, atât în Ungaria, cât şi în străinătate, mai ales pentru atingerile aduse libertăţii de exprimare.
Legile în vigoare din Ungaria stabilesc dreptul minorităţilor la informare în limba maternă. Radiodifuziunea şi Televiziunea Maghiară are obligaţia stabilită prin lege să asigure program românesc cu regularitate, programele minorităţilor fiind considerate obligaţii de serviciu public ale mass-media.
La radio se realizează emisiuni în limba română începând din anul 1980. Până la începutul anilor '90, programul avea o durată de 30 de minute, iar din 1993 până în prezent se difuzează zilnic două ore. Odată cu creşterea spaţiului de emisie, a crescut şi numărul angajaţilor la redacţia românească, de la 2 la 5 persoane. Pe parcursul anilor, numărul redactorilor români a scăzut treptat, acum câţiva ani reducându-se la 2 persoane. După mult lobby la comisia mixtă interguvernamentală româno-maghiară şi insistenţă din partea diplomaţiei române, anul trecut, pe 8 noiembrie a fost angajat şi al treilea redactor român, în persoana Anamariei Brad. Menţionăm că în acelaşi timp, în alte redacţii minoritare de la radio lucrau 4–5 persoane. În urma deciziei de săptămâna trecută, de la 7 noiembrie 2011, contractul de muncă pe un an al Anamariei Brad nu va mai fi prelungit, astfel redacţia românească va funcţiona din nou cu doar 2 redactori. Anamaria Brad lucrează în total de 8 ani la radio, începând din 1996, cu o întrerupere de 6 ani, când s-a alăturat soţului său care a lucrat în Germania. Reportajele, interviurile realizate de ea sunt o parte importantă a arhivei radio. Valul de concedieri a afectat însă de această dată toate redacţiile minoritare, peste tot rămânând angajaţi numai 2 redactori.
La televiziunea publică maghiară există emisiune în limba română începând din anul 1982. În prezent se realizează emisiune românească săptămânal în 26 de minute. Emisiunea „Ecranul Nostru” a fost realizată de aproape 20 de ani de către trei redactori. Acum şi numărul acestora a fost redus la 2 persoane. Cel care a primit decizia negativă din partea conducerii televiziunii este Aurel Becan, preot ortodox, paroh al bisericii ortodoxe din Cenadul Unguresc, care după studiile superioare teologice de la Sibiu a învăţat şi la Facultatea Pedagogică din Seghedin, la secţiile română şi culturalizare. A început să lucreze la televiziune încă din timpul studenţiei, în cei aproape 20 de ani realizând numeroase filme documentare şi monografice, filme cu conţinut religios, creaţii foarte preţioase în arhiva Televiziunii Maghiare.
Redacţia „Foii româneşti” îşi exprimă solidaritatea şi pe această cale cu cei doi colegi care suferă acum din cauza restructurărilor de la mass-media publică din Ungaria.
E. Iova

Comentarii