Tabăra Sulina, ARC 2011, seria a şasea - Vacanţa şcolarilor români din Ungaria la Marea Neagră

Tabăra de vară de la Sulina a făcut parte şi în acest an din programul ARC, destinat românilor din afara graniţelor, iniţiat şi organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Programul s-a desfăşurat în 11 serii, începând cu data de 13 iunie. În perioada 17–25 iulie, un grup de 37 de persoane din Ungaria a participat la seria a 6-a a acestei tabere. Un alt grup de 40 de persoane din Ungaria, care au fost la tabăra de la Sulina în perioada 25 iulie–1 august, abia zilele acestea au sosit acasă. Însoţitorul primei grupe, profesorul Zoltán Ruja din Micherechi şi câteva fete participante ne-au împărtăşit impresiile trăite la Sulina. (Despre participarea celui de-al doilea grup vom relata în numărul viitor.)

Condiţii extraordinare, peisaj mirific
– Pe 17 iulie am pornit la drum de la Jula până la Arad, cu un grup de 37 de persoane, dintre care cinci au fost adulţi şi 32 de copii de la şcolile din Micherechi, Jula, Bătania, Leucuşhaz, Macău, Chitighaz, Medgyesegyháza, Aletea şi Apateu. Din păcate, doi elevi şi un adult a rămas acasă, probabil din motive de sănătate. După masă la ora 18.45 (ora României) am pornit cu trenul din Arad spre Bucureşti. Am călătorit 11 ore. La Bucureşti, grupul din Ungaria şi cel din Ucraina a fost aşteptat de către un autobus cu care am fost transportaţi la destinaţia Tulcea, care se află la vreo 270 km de Bucureşti.
Am avut norocul şi ocazia să fiu pentru a doua oară la tabăra de la Sulina, despre care pot spune că s-a dezvoltat foarte mult, s-au făcut multe îmbunătăţiri. În ultimul an s-a construit şi o sală de conferinţă, unde copiii au avut acces la internet. Oraşul Sulina se află în Delta Dunării, la vreo 2 km de Marea Neagră. La seria a şasea au luat parte aproximativ 180 de persoane din Ucraina, Bulgaria, Ungaria şi România.
Cine v-a însoţit în timpul şederii la Sulina?
– Tabăra de la Sulina a fost organizată de către Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, pentru copiii români care trăiesc în afara graniţei. Însoţitorul grupului nostru a fost Andrei Pavel, care s-a dovedit a fi un foarte bun organizator şi îi mulţumim şi pe această cale.
La ce fel de programe au luat parte copiii?
– În fiecare zi am avut organizate programe mai ales sportive şi artistice, care au fost la liberă alegere. Miercuri am avut organizat concursuri de volei, de fotbal, de tenis de masă, de desen şi discotecă în fiecare seară. Am avut o călătorie cu barca pe Marea Neagră. Ne-a fost frică de valurile mari ale mării, dar a fost foarte interesantă călătoria. Copiii noştri au luat parte la diferite programe, au cântat Bit Box, cu care au avut foarte mare succes, au pregătit desene, două fete au cântat şlagărul »Dragostea din tei«, iar la concursul de tenis de masă a câştigat o fetiţă din grupul nostru. După părerea mea, la concursul »Mr. şi Mrs. Tabără« ar fi trebuit să câştige fetiţa noastră din Ungaria, dar din păcate nu noi am fost învingătorii. Mulţumesc şi pe această cale, în numele organizatorilor şi a tuturor copiilor pentru că prin programul ARC am avut ocazia să vedem mirificul peisaj din Delta Dunării, ne-a povestit profesorul Ruja din Micherechi.
*
Atât de repede au trecut cele opt zile…
„Duminică, 17 iulie, la Liceul Românesc din Jula a trebuit să ne adunăm şi acolo ne-a aşteptat un autobuz cu care am călătorit până la Arad. Din Arad ne-am dus cu trenul până în Bucureşti. Toată noaptea am călătorit cu trenul şi dimineaţa pe la 6 am ajuns la Bucureşti. Acolo ne-a aşteptat un alt autobuz, cu care am călătorit vreo patru ore până la Tulcea. Când am ajuns la Tulcea, ne-a aşteptat un vapor care ne-a dus la Sulina. Marţi, pe la ora 3, am ajuns în tabără, unde am fost aşteptaţi şi repartizaţi în camere. Toată săptămâna am avut programe, dar am avut şi program liber, ne-am dus la plajă, am făcut baie, iar seara ne-am plimbat prin oraş sau am rămas în tabără. În câteva seri s-a organizat discotecă pentru cei doritori, iar în seara de vineri s-a ţinut concursul miss şi mister tabără. La concurs au participat foarte mulţi tineri, dar ca la orice concurs numai unul a putut câştiga. În ziua de duminică ne-au dus cu o barcă să vedem şi noi cum arată împrejurimile. Atât de repede au trecut cele opt zile… Cu lacrimi în ochi ne-am luat la revedere unii de la alţii. Aşa cum am venit, aşa a trebuit să şi plecăm. Când am ajuns acasă, toţi am fost fericiţi să-i vedem pe cei dragi, dar în suflet am rămas cu amintirea acestor zile minunate petrecute la Sulina. Mulţumesc tuturor care au făcut posibilă această tabără, pentru că aşa am avut şansa de a lega noi prietenii. Mi-a plăcut mult la Sulina şi sper că şi la anul să mă pot duce.”
Maria Olteanu, Chitighaz
*
M-am cunoscut cu copii români din alte ţări
„Cel mai bun lucru din vară pentru mine, pe lângă excursiile cu familia şi cu prietenii, a fost tabăra de la Sulina. Acum am fost pentru a treia oară în Delta Dunării. În acest an, călătoria a fost deosebită, pentru că de la Arad până la Bucureşti am mers cu trenul, pentru asta eram mai emoţionaţi. Din tren, peisajul frumos al României arăta o altă faţă. Am fost emoţionată pentru că am avut posibilitatea să mă cunosc cu copii români din diferite ţări: Ucraina, Bulgaria, Italia. E un lucru bun că pe toţi ne leagă între noi limba română. Au fost organizate programe sportive, diferite probe, Mr. şi Miss Tabăra Sulina 2011, concurs de iscusinţă, care mi-a plăcut foarte mult, deoarece concurenţii au cântat şi au dansat. Cel mai greu a fost să ne obişnuim cu gustul mâncărurilor, dar până la urmă ne-am obişnuit. Am vizitat Farul Vechi din Sulina. La plajă, pe malul mării, după ce am făcut scaldă, am adunat scoici pentru a le aduce cadou celor de acasă. Tabăra mi-a oferit o relaxare de neuitat şi pe care mi-am dorit-o mult.”
Viola Netea, Jula
*
Am primit tricouri cu culorile naţionale
„Când am auzit vestea că şi în această vară va fi organizată tabăra de la Sulina, am fost foarte bucuroasă. Am pornit la drum pe 17 iulie, după masă la ora 14.00, spre Jula. De acolo cu autobuzul ne-au dus până la Arad, iar de la Arad am călătorit cu trenul până în Bucureşti. Luni după masă la ora 16.00 am ajuns la Sulina foarte obosiţi. Fiecare participant a primit în cadou câte un tricou cu culorile naţionale. Vremea a fost foarte frumoasă, în fiecare zi am stat la plajă. În timpul zilelor petrecute în tabăra de la Sulina am avut diferite activităţi culturale, sportive şi educative. Vineri seara am avut organizat un concurs „Mr. şi Miss”, la care din fiecare ţară a putut participa două fete şi doi băieţi. Din echipa noastră a concurat Estera Boca şi Maria Olteanu, iar de la băieţi Gavril Nagy şi Robert Varga. Concursul a fost super, ne-a plăcut cel mai mult. Sâmbătă am fost cu vaporul pe mare, iar după masă, de sub umbrelele de soare a Mării Negre ne-au fost împărţiţi mici şi grătar gustoşi. Din păcate, în ziua de luni a trebuit să părăsim tabăra. Sper să ajung încă odată la Sulina, pentru că m-am întors acasă cu impresii de neuitat.
Kinga Antal, Micherechi
















Comentarii

  1. copiii din Romania de ce nu au acces la tabara Sulina????????????

    RăspundețiȘtergere
  2. Off-topic. Presa romaneasca despre Dvs. si ungurii rai:

    http://www.curentul.ro/2011/index.php/2011080961904/Actualitate/Romanii-din-Ungaria-o-minoritate-exterminata-statistic.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu