TINERET: Tabără de iconografie şi învăţare a limbii române la Jaca

În perioada 8–18 august, în organizarea parohiei din Jaca, reprezentată prin părintele Cosmin Pop şi preoteasa Ecaterina Pop, cu un sprijin financiar de la Fondul „Wekerle Sándor” din Budapesta şi al Asociaţiei „Pentru viitorul din Jaca”, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Taberei de iconografie şi învăţare a limbii române. La tabără a participat un număr de aproximativ 20 de elevi din clasele I–VIII, din localităţile Jaca şi Furta, care sub îndrumarea părintelui Cosmin Pop în fiecare zi până la prânz au învăţat meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă, la Căminul cultural din Jaca, iar după-amiaza au desluşit tainele învăţării limbii române, la Castelul Rhédey, împreună cu preoteasa şi profesoara Ecaterina Pop.
Icoana pe sticlă este, prin excelenţă, o icoană ţărănească, ce ascunde o multitudine de influenţe, expresii şi stiluri asimilate, trăite şi aşezate pe suprafaţă de lemn, sticlă, pânză sau piatră, în diferite zone şi diferite momente ale istoriei ţăranului cu un duh aparte. Aceleaşi sentimente profunde au încercat şi participanţii la această tabără de vară să le surprindă în icoanele pe care le-au realizat sub îndrumarea părintelui. Pe lângă pictarea icoanelor, copiii au învăţat şi despre Vechiul şi Noul Testament, despre Iisus, Maica Domnului şi despre sfinţii pe care i-au zugrăvit în cele trei icoane pe care au trebuit să le picteze pe parcursul taberei.
Stând de vorbă cu părintele Cosmin Pop, acesta a mărturisit că prin discuţiile cu copiii descoperă lucruri pe care aceştia nu le ştiau şi că nădăjduieşte să-i apropie de Dumnezeu şi prin modul în care este organizată tabăra, pentru că în tabără învaţă despre sfinţi, merg duminica la slujbă, iar în încheiere vor face şi un pelerinaj la o mănăstire, chiar dacă tinerii sunt de diferite confesiuni.
– Se vede în sufletul fiecărui copil fărâma de frumuseţe cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Asta ne dă şi nouă foarte mult curaj, celor ce suntem părinţi pentru copiii pe care îi avem în grijă în tabără. Ne ajută să ne reîntoarcem la acea sfinţenie şi curăţie a tinereţii, la acea candoare, la acea nevinovăţie, la acea deschidere totală faţă de Hristos. De aceea, deşi venim acasă foarte obosiţi din tabără, venim şi încărcaţi sufleteşte, bucuroşi de faptul că aceşti copii ne ajută să ne întoarcem la copilăria frumoasă şi curată. Cultivând simţul admiraţiei la copii, ei vor ajunge să-i admire pe profesori, vor ajunge să admire Biserica, vor ajunge să admire o icoană, sau să admire Sfânta Liturghie, vor ajunge să admire cuvântul lui Dumnezeu etc.
Pentru a picta o icoană este nevoie de mult timp şi multă răbdare. Copiii care au venit anul acesta pentru prima dată la tabără se vede că nu prea au răbdare când nu reuşeşte ceva. Dar pentru a ieşi un desen frumos şi o pictură fină trebuie să înveţe să aibă în primul rând răbdare, îndeletnicire şi bucuria de a crea. Pentru că aici fac nişte lucruri care-i fac să fie mândri de ei şi care-i bucură pe părinţi şi pe cei ce vor privi aceste icoane. Aici, la tabără, ne rupem de lume, pentru că lumea în care trăiesc aceşti copii este o lume adeseori viciată de internet, de televizor, iar noi rupem copiii de mediul nociv în care trăiesc o mare parte din timp şi îi ducem într-o altă lume, ne-a mărturisit părintele Cosmin Pop.
Vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă, realizate în tabăra de la Jaca, a avut loc în data de 18 august, la Castelul Rhédey. Ca o răsplată pentru activităţile efectuate în această tabără, în data de 22–23 august, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei şi cu sprijinul Părintelui Stareţ Mihail Tărău, copiii de la tabăra de iconografie şi limba română de la Jaca, însoţiţi de îndrumătorii taberei, dar şi de părinţii lor, vor efectua o excursie la Mănăstirea Izbuc din Episcopia Oradiei.
Anca Butar



Comentarii