TINERET: Tabăra Sulina, ARC 2011, seria a şaptea - Marea Neagră a cucerit şi inimile tinerilor din Ungaria

Copii de etnie română din mai multe ţări s-au bucurat şi în vara acestui an de posibilitatea participării la tabăra de vară de la Sulina. Iniţiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni următoarea serie a participanţilor de la 4 şcoli din Ungaria s-a desfăşurat în perioada 25 iulie–1 august. Tabăra de la Sulina, din judeţul Tulcea, a găzduit peste 2.000 de copii şi tineri de origine română din cinci ţări: Albania, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria. În seria a şaptea au participat în total 35 de copii din trei şcoli: 12 elevi de la şcoala „Lucian Magdu” din Bătania,13 tineri de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula şi 10 elevi din Cenadul Unguresc şi Macău. Cei 35 de elevi din Ungaria au fost însoţiţi de 5 profesori: Ana Radici Repisky, Eva Moldovan Szentléleki, Teodor Csonka, Ecaterina Nagy şi Tímea Takács. Câţiva participanţi ne-au împărtăşit impresiile lor trăite la tabăra de la Sulina.

– Pentru a doua oară am avut posibilitatea şi bucuria de a fi însoţitoarea unui grup de elevi de la şcolile din Ungaria la tabăra de la Sulina, ne-a spus profesoara şcolii generale din Bătania, Timea Takács. Unii copii ai şcolii generale din Bătania, şi nu numai, au ajuns chiar pentru prima dată în ţara-mamă, cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care le-a asigurat transportul, masa şi cazarea pe tot parcursul vacanţei. De la şcoala din Bătania au participat elevi cu merite deosebite la învăţătură, dintre care mulţi au văzut pentru prima dată marea. Acasă nu au posibilităţi să meargă cu familia la mare. Pentru asta şi pentru vârsta lor mică a necesitat o atenţie mai sporită din partea noastră.
Aţi amintit că aţi participat pentru a doua oară la tabăra de la Sulina. Cum vi s-au părut condiţiile faţă de cele din urmă cu doi ani?
După părerea mea, tabăra a fost foarte bine organizată. Cazarea era super, aproape în fiecare cameră am avut aer condiţionat, baie separată. Deci condiţiile, comparând cu cele din urmă cu doi ani, s-au schimbat foarte mult. Cu toate că şcolarii noştri nu prea erau obişnuiţi cu ciorba, mâncarea a fost bună, gustoasă şi variată. Pentru cină totdeauna am primit mâncare caldă.
Cum au ţinut elevii legătura cu părinţii?
– Tabăra de la Sulina are o sală de informatică bine dotată, astfel au avut posibilitatea să scrie pe internet şi să vorbească cu părinţii.
Care au fost programele preferate de către copii?
– Cel mai mult le-a plăcut când am fost cu barca pe mare, concursul karaoke, baschetul, tenisul de masă, fotbalul. La competiţia de volei, la categoria juniori a câştigat echipa Ungariei.
Cum s-au simţit copiii?
– După cum am amintit, grupul din Bătania a fost compus şi din elevi de clasa a doua a şcolii generale. S-au simţit foarte bine. Când ne-am făcut deja bagajele, nu au vrut să vină acasă.
*
„Când Marea Neagră ne gâdilă tălpile…”
„Fiind şi eu româncă din Ungaria, am avut prilejul să particip la această tabără. Când am aflat despre această posibilitate, m-am bucurat mult şi am aşteptat să pornim cât mai repede. În ziua de 24 iulie a venit momentul atât de mult aşteptat al pornirii. Cu ceilalţi participanţi ne-am întâlnit în faţa liceului nostru. Dar au mai venit elevi din Bătania, Cenadul Unguresc şi Macău. Călătoria a fost plină de aventuri. Autobuzul a pornit de la Jula şi ne-a dus până la gara din Arad. În Arad am luat trenul spre Bucureşti. Ajungând la Bucureşti, am călătorit iar cu autobuzul până la Tulcea. De la Tulcea a urmat călătoria cu vaporul pe Dunăre, care a fost un drum foarte frumos printr-o natură aproape neatinsă. După un drum foarte lung şi obositor, în sfârşit am ajuns la Sulina. Peisajul pitoresc ne-a despăgubit pentru oboseală. În tabără ne-au aşteptat programe diferite. Am avut ocazia să participăm la fel de fel de concursuri de sport, artă, am făcut o tură pe valurile mării cu un vaporaş. Dar am avut timp îndeajuns ca să stăm la plajă şi să înotăm în Marea Neagră. E un lucru pe care nu putem să-l descriem, când Marea Neagră ne gâdile tălpile, la fel ca nisipul călduţ când ne plimbăm pe mal. Acest lucru trebuie trăit şi simţit. Pe plajă am avut ocazia să jucăm volei cu tinerii români din Serbia şi Ucraina. Ne-am simţit foarte bine şi ne-am împrietenit cu ei. Aproape în fiecare seară au fost organizate concursuri karaoke şi discotecă. În zilele acestea ne-am îmbogăţit cu foarte multe amintiri şi experienţe, pe care o să le păstrăm în inima noastră. Mulţumim organizatorilor pentru ocazia de a participa la această tabără.”
Monica Rocsin, Micherechi

„Să vezi valurile furioase ale mării…”
„Pentru prima dată am avut posibilitatea să particip la o excursie cu fratele meu şi cu un grup de 40 de persoane de la şcolile din Jula, Macău, Cenadul Unguresc şi din Bătania, la Marea Neagră. Pe 24 iulie după-masă la ora 14.00 am pornit de la Jula, până la gara din Arad. De acolo am călătorit mai departe cu trenul până la Bucureşti. Când am ajuns la Bucureşti, după drumul cel lung şi obositor, am mai aşteptat 3 ore după care autobuzul ne-a dus la Tulcea. Am ajuns cu bine la Tulcea, unde ne-am şi urcat pe un vapor, care ne-a dus în Delta Dunării, până la Sulina. Călătoria pe Dunăre a durat aproximativ 5 ore şi, în acelaşi timp, ne-am bucurat de frumosul peisaj al naturii. Când am ajuns la Sulina am fost foarte obosiţi. Acolo am fost cazaţi la „Tabăra Sulina”, unde am putut să ne odihnim după călătoria de 27 de ore. Prima zi am aşteptat cu multă nerăbdare să ajungem pe plaja Mării Negre, să vedem valurile furioase ale mării. În fiecare zi am avut programe interesante cu tinerii din tabără, de care m-am bucurat mult. În acest timp ne-am simţit foarte bine, ne-am distrat mult pentru care le mulţumesc profesoarelor Ana Radici şi Eva Moldovan, care ne-au însoţit în această tabără.”
Erica Bigu, Micherechi
*
„Bronzaţi şi cu amintiri frumoase”
„Am fost foarte fericită când am ştiut că şi eu pot participa la excursia din Delta Dunării. Grupul nostru a plecat în tabără pe 24 iulie după masă la ora 14.00 din faţa Liceului Bălcescu din Jula. Fiecare am ajuns încărcaţi cu geamantane, genţi, sacoşi. De la liceu am participat 13 elevi, însoţiţi de două profesoare. Călătoria care a durat 27 de ore am făcut-o cu autobuz, tren şi vapor. Am ajuns la Sulina foarte obosiţi. Tabăra internaţională, la care au participat români din Serbia, Ucraina, Moldova şi Ungaria, s-a aflat la vreo 200 de metri distanţă de malul mării. A doua zi ne-am odihnit pe faleza Mării Negre, ne-am bălăcit, am făcut baie de soare şi am jucat volei de plajă. În fiecare seară am avut discotecă, unde am dansat, am cântat karaoke şi ne-am împrietenit cu ceilalţi tineri sosiţi din alte ţări. Am făcut multe fotografii, care vor rămâne amintiri de neuitat pentru noi. În ultima seară am servit o cină de adio la un restaurant elegant din Sulina, după care ne-am plimbat pe malul mării. Excursia de o săptămână a trecut foarte repede. Am sosit acasă bronzaţi şi cu amintirile cele mai frumoase de la excursia de 10 zile.”
Greta Musca, Jula









(Ana Cioca)

Comentarii