Clopoţelul a sunat şi pentru cei peste 300 de copii de la grădiniţele româneşti

Micherechi
Data de 1 septembrie este o dată importantă nu numai pentru elevii de şcoala generală şi de la instituţiile medii, ci şi pentru preşcolarii de la grădiniţe. În anul şcolar 2011/2012, în grădiniţele din Ungaria, unde se predă limba română, au fost înscrişi 340 de copii. Mai jos vă prezentăm statistica grădiniţelor din comunitatea românească.

În primăvara acestui an a fost renovată clădirea Grădiniţei din Oraşul Mare Românesc din Jula. Secretariatul de Stat pentru Minorităţi a asigurat 6 milioane de forinţi pentru lucrările de renovare. În urma acestor lucrări, s-a schimbat acoperişul, s-au făcut lucrări de tinichigerie, s-a făcut izolarea clădirii şi a bazei şi s-a aplicat tencuială decorativă. Zilele trecute, instituţia s-a îmbogăţit şi cu noi jucării de curte. Complexul a costat 2,5 milioane de forinţi, care asigură distracţia a cei 106 copii ai grădiniţei, instituţie românească care la ora actuală se mândreşte cu cel mai mare număr de copiii.

Jula
La grădiniţa din Micherechi numărul copiilor înscrişi a crescut la 61. În urma hotărârii din luna august a Consiliului Local, grădiniţa şi şcoala generală a fost comasată. Noua conducătoare a instituţiei este Angela Martin Puskár.
Grădiniţa din Cenadul Unguresc are înscrişi 58 de copilaşi. Dintre aceştia numai o parte dintre părinţi a decis ca odraslele lor să înveţe limba română. Educatoarea Adriana Túri se ocupă de predarea limbii într-o grupă compusă din copii cu vârste diferite. De la 1 septembrie 2011, grădiniţa din Cenadul Unguresc este administrată de Biserica Reformată din Macău.
Grădiniţa din Bătania de mai mulţi ani lucrează la capacitatea maximă, cu o singură grupă mixtă. Conform informaţiilor primite de la Iulia Olteanu, directoarea instituţiei, în toamna acestui an a trebuit să refuze cererea mai multor părinţi din lipsă de spaţiu. În urma schimbărilor de administrare, modificarea interiorului clădirii cu încă o sală de grupă, nu s-a putut rezolva. La grădiniţa românească sunt înscrişi 33 de copii.
Grădiniţa din localitatea bihoreană Apateu funcţionează cu trei grupe, pe baza unei programe normale. Anul şcolar 2011/2012 a început pe 29 august cu 27 de copilaşi. La grădiniţă se predă limba română, sub îndrumarea directoarei Ecaterina Pantea.
Grădiniţa din Săcal a început anul şcolar cu 25 de copii. La această instituţie se învaţă limba română în cele trei grupe, de care se ocupă educatoarele Irina Monoc Berke, Iuliana Lazar Kocsis şi directoarea Etelca Hering Pálfi.
În Aletea există o singură grădiniţă maghiară cu trei filiale, dintre care într-una se învaţă şi româneşte (Aletea, strada Kétegyházi nr. 91). Din efectivul total al grădiniţei, educatoarea Marta Vidican predă limba română pentru 21 de copilaşi din două în două săptămâni.
Grădiniţa din Bedeu funcţionează cu o singură grupă mixtă, care numără 9 copii.
A. Cioca

Comentarii