Pregătiri pentru recensământ cu liderii români din judeţul Bichiş

În perioada 1–31 octombrie va avea loc cel de-al 15-lea recensământ din Ungaria. În acest context, joi, 22 septembrie, Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiş, condusă de preşedintele Emilia Martin, a organizat o prelegere informativă şi o consfătuire, la care au fost invitaţi toţi preşedinţii şi vicepreşedinţii autoguvernărilor româneşti din judeţul Bichiş, precum şi câţiva recenzori români.

Întâlnirea a avut loc la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, iar invitata de onoare a fost doamna Nádasné Uhrin Györgyi, reprezentant al Direcţiunii din Seghedin a Oficiului Central de Statistică, care a explicat celor prezenţi toate demersurile recensământului şi a răspuns la întrebările puse. Moderatorul evenimentului a fost Emilia Martin, preşedinta Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş.
Nádasné Uhrin Györgyi a făcut cunoscute celor prezenţi modalităţile prin care se desfăşoară recensământul şi a accentuat că între 1–16 octombrie 2011 cetăţenii se pot înregistra şi on-line, la adresa www.enepszamlalas.hu. În acest caz, însă, suntem obligaţi să oferim datele tuturor persoanelor cu care trăim împreună la adresa respectivă, iar centrul de statistică acordă şi asistenţă celor care au nevoie de ajutor. Referitor la acest fapt,

şi Uniunea Culturală va asigura la sediul său din Jula un calculator, pentru românii care vor să se înregistreze on-line, şi ajutor din partea angajaţilor, care o parte din ei sunt şi recenzori.





La întâlnire s-a pus accentul pe cele patru întrebări referitoare la apartenenţa etnică şi religioasă a cetăţenilor, date deosebit de importante pentru viitorul unei naţionalităţi. Răspunsurile însă se vor da în mod anonim, aşa că oricine îşi poate declara liber apartenenţa etnică sau religioasă, iar adresele se iau în considerare doar atâta timp cât ţine recensământul, pentru a se şti dacă într-adevăr fiecare locuinţă a fost înregistrată, după care acestea se vor separa de datele statistice. Recensământul va intra în competenţa Oficiului Central de Statistică, iar pentru buna desfăşurare răspund notarii fiecărei localităţi. Este o acţiune de mare amploare la care participă mai multe zeci de mii de persoane, adică recenzorii care, în curând, vor bate la uşa fiecăruia dintre noi. Cetăţenii sunt obligaţi prin lege să răspundă la o parte dintre întrebări, dar chestionarul a fost întregit cu întrebări referitoare la naţionalitate, limbă şi religie, care nu sunt obligatorii, acestea fiind singurele întrebări la care nu e obligatoriu să se răspundă, în schimb recenzorii au obligaţia să le pună.


În cazul în care recenzorul tratează cu indiferenţă întrebările facultative, cetăţenii au dreptul să facă sesizare la centrul de statistică.

După discutarea amănuntelor referitoare la modul de desfăşurare a recensământului, liderii comunităţii prezenţi la întâlnire şi-au exprimat nedumerirea la faptul că un cetăţean se poate identifica cu două naţionalităţi, ceea ce ar justifica fenomenul etnobiznisului, deoarece după întrebarea „De care naţionalitate consideraţi că aparţineţi?”, urmează întrebarea „În afară de răspunsul la întrebarea anterioară, aparţineţi şi altei naţionalităţi?”, iar referitor la întrebarea „Care este limba dvs. maternă?” se pot da două răspunsuri. Prin faptul că un cetăţean are dreptul să se declare la două etnii, cei prezenţi şi-au exprimat nedumerirea la ce rezultat se va ajunge în final, cum se va putea stabili câţi membri are o comunitate etnică din Ungaria. La aceste întrebări, Nádasné Uhrin Györgyi a menţionat că

în cazul în care cineva se declară şi român şi maghiar, se va lua în considerare doar naţionalitatea, adică „român”.

Iar în cazul în care cineva se va declara de exemplu român şi sârb, sau român şi neamţ, atunci se vor lua în considerare amândouă naţionalităţile.
Este destul de neclar ce rezultat va ieşi în urma acestui recensământ. De aceea în rândul celor prezenţi la întâlnire s-a făcut apel să se răspundă la întrebările din pagina 8 a chestionarului astfel:
De care naţionalitate consideraţi că aparţineţi? – ROMÂNĂ
Care este limba dvs. maternă? – ROMÂNĂ
La întâlnire au răspuns prezent mai mulţi reprezentanţi ai românilor din judeţul Bichiş, iar din localitatea Micherechi au fost prezenţi şi câţiva recenzori, însă din localităţile cum ar fi Chitighaz, Aletea nu a venit nici un reprezentant. Pentru a ajuta şi prin acest fapt românii să-şi declare apartenenţa la naţionalitate şi limbă şi religie, Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiş a editat pliante în 10.000 de exemplare, care vor fi împărţite în satele şi oraşele unde trăiesc români. La întâlnirea de joia trecută a onorat cu prezenţa şi domnul Călin Cămărăşan, consul general al României la Jula, atrăgând şi el atenţia asupra importanţei recensământului din această toamnă.
A. Butar

Comentarii