A sunat clopoţelul…

Serbare festivă la Jula
A trecut vacanţa de vară mult îndrăgită de elevi, plină cu aventuri de neuitat. E toamnă. Pe 1 septembrie a început noul an şcolar 2011/2012. Copiii din toate localităţile din ţară au păşit porţile şcolii. Pe cei mai mici, care nu demult au umblat încă la grădiniţă, clinchetul clopoţelului i-a chemat din „lumea basmelor” în „lumea literelor”. Curţile şcolilor răsună de pe acum de strigătele vesele ale elevilor. Şi pentru că e septembrie, ne-am interesat la şcolile bilingve şi la şcolile unde limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria despre noutăţile de la început de an şcolar.

Clopoţelul şcolii generale din Aletea a sunat pe 1 septembrie dimineaţa la ora 8.00. În anul şcolar 2011/2012 vor studia aici 35 de elevi. De la 1 septembrie în clasa întâi învaţă 8 elevi. Diriginta lor este învăţătoarea Andreea Pap Ruck. Şcoala din Aletea de la 1 septembrie are o profesoară nouă, în persoana tinerei Eva Petrujan din Micherechi, cu specialitatea de limba şi literatura română, istorie şi maghiară.
*
Şcoala generală din Apateu a început noul an şcolar pe 2 septembrie, cu 96 de elevi. Dintre aceştia, 9 sunt înscrişi în clasa întâi a căror învăţătoare timp de patru ani va fi Karap Józsefné. Elevii de clasa întâi încep însuşirea alfabetului românesc în 4+1 ore săptămânal cu învăţătoarea de limba română Melinda Hajnal Elekes. În clasele 1–3, limba română este predată de profesoara originară din România, Melinda Hajnal Elekes, în clasa a 4-a limba română o predă Maria Berényi Sáfrány, iar în cursul superior limba română este predată de Ildikó Oláh.
Şcoala din Apateu în anul 2007 s-a afiliat cu şcoala generală din Mezősas. Această afiliere pe 31 august a anului curent s-a desfiinţat, iar începând de la această dată şcoala din Apateu s-a afiliat cu şcoala generală din Magyarhomorog.
*
La şcoala generală „Lucian Magdu” din Bătania deschiderea anului şcolar a avut loc pe 1 septembrie. În clasa întâi vor învăţa 15 elevi a căror învăţătoare va fi Sidonia Mac. Efectivul şcolii este de 83 de elevi. De la 1 septembrie în corpul didactic este o nouă învăţătoare în persoana lui Beatrix Kreszta.
*
Şcoala din Bedeu are în total 27 de elevi, fără nici un elev de clasa întâi. „În vacanţa de vară, şcoala din Bedeu s-a reînnoit din fonduri nerambursabile. Am achiziţionat cinci table interactive dintre care două sunt disponibile pentru elevii şi învăţătorii cursului inferior, două pentru elevii cursului superior şi pe una am aşezat-o la grădiniţă. Tot prin fonduri câştigate de către Autoguvernarea Românească din Bedeu şi a Primăriei din Săcal am reuşit să modernizăm instalaţia de încălzire centrală a grădiniţei şi a şcolii generale prin colectoare de energie solară şi a energiei de biomasă”, ne-a informat directoarea Elena Silaghi.
*
La şcoala generală din Cenadul Unguresc serbarea de deschidere a noului an şcolar a avut loc pe 1 septembrie. S-au înscris în total 103 elevi dintre care 12 au început clasa întâi. Profesori de limba română sunt în cursul superior şi clasele 3–4 Eva Ruja Molnár, iar în clasele 1–2 predă Erica Stanci. De la 31 august 2009, şcoala din Cenadul Unguresc a fost comasată administrativ cu cea din Apátfalva, care se află la 3 km distanţă. Însă nici comasarea instituţiilor nu a rezolvat problemele financiare. Primăria din Cenadul Unguresc a decis ca de la 1 septembrie 2011 să predea şcoala generală şi grădiniţa Bisericii Reformate din Macău.
*
La şcoala din Chitighaz 20 de elevi au devenit elevii clasei întâi, a căror învăţătoare va fi Gyöngyi Szucsán Kovalcsik, la activităţile după masă învăţătoarea lor fiind Maria Abrudan. În prima clasă, elevii însuşesc limba română în 5 ore săptămânal. Efectivul şcolii este de 133 de elevi. În cursul superior, clasele 5 şi 8, orele de română sunt ţinute de profesoara Ana Rocsin Orban, în clasa a şasea limba română este predată de Iuliana Moldovan, iar elevii din clasa a şaptea vor însuşi cunoştinţele de limba, literatura şi cultura românească de la profesoara Maria Ambruş.
*
La Şcoala generală şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula deschiderea noului an şcolar a avut loc pe 31 august. Învăţătoarea celor mai mici va fi Eva Pătcaş Sabău, care va introduce 20 de elevi în formarea literelor şi a cifrelor. Liceul „N. Bălcescu” se mândreşte şi în acest an cu două clase paralele, cu un efectiv de 44 de elevi. Diriginţi vor fi Mariana Martin Oros şi Florica Santău. În această toamnă nu va porni an pregătitor pentru liceeni, din cauza interesului scăzut. Şcoala din Jula a deschis anul şcolar 2011/2012 cu 303 de elevi, dintre care 146 sunt de şcoala generală şi 157 sunt de vârsta de liceu.
*
La şcoala generală din Leucuşhaz acesta este primul an când toţi elevii înscrişi vor învăţa limba română. Şcoala are înscrişi 141 de elevi dintre care 18 sunt de clasa întâi. Cei mici vor însuşi limba română ca limbă străină patru ore săptămânal cu profesoara Tita Gal.
*
La Micherechi deschiderea noului an şcolar a avut loc pe 1 septembrie, iar prima zi de şcoală a fost pe 5 septembrie. Efectivul total al şcolii este de 150 de elevi. În băncile din clasa întâi s-au aşezat 15 copilaşi, a căror învăţătoare este Eva Mihuţ Pătcaş. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost onorată de primarul localităţii Margareta Tat şi de viceprimarul Bertold Netea. Discursul doamnei primar a fost concentrat pe realizările de la şcoală şi pe proiectele transfrontaliere ce urmează a fi demarate în anul următor. La şcoala din Micherechi în vara acestui an au fost achiziţionate 17 calculatoare, 5 table interactive, 5 proiectoare, 5 laptop-uri, pachete SNI pentru persoane cu handicap cu notebook, claviatură, scaun special şi alte aparaturi pentru informatică. Consiliul local a decis ca de la 1 septembrie cele două instituţii, grădiniţa şi şcoala generală, să se comaseze. Directoarea împuternicită a instituţiei este Maria Pătca Petruşan.
*
Şcoala generală din Medgyesegyháza se mândreşte cu un efectiv de 388 de elevi, care vin din 9 sate învecinate, de la Medgyesbodzás, Otlaca-Pustă, Gábortelep, Almáskamarás, Nagykamarás, Csanádapáca, Magyarbánhegyes, Kunágota şi Bánkút. În această instituţie, profesorul de matematică Daniel Negrea, împreună cu Gyöngyi Szucsán Kovalcsik predă limba română, pentru 34 de elevi.
*
La Săcal 8 elevi vor fi de clasa întâi. Învăţătoarea lor Eva Boncza Túri va preda limba română în cinci ore pe săptămână. La şcoala din Săcal s-au înscris 105 de elevi.
*
La şcoala generală din Furta, pentru cei 199 de elevi prima zi de şcoală a fost la 1 septembrie. 27 de elevi vor învăţa în clasa întâi a căror învăţătoare de română va fi Irina Ecaterina Pop din Jaca. Elevii de la şcoala din Furta vin şi ei din mai multe sate, de la Darvas şi Bakonszeg. De la 15 august, şcoala din Furta are un nou director, în persoana doamnei Szarka Istvánné. Noua directoare va îndeplini această funcţie în următorii cinci ani.
Ana Cioca

Comentarii