Iubitori ai folclorului românesc la festivalul „La obârşii, la izvor”

Numeroşi credincioşi din aproape toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoţiţi de preoţii lor, au participat, în Duminica a XX-a după Rusalii, 9 octombrie, la festivalul „La obârşii, la izvor”, eveniment aflat la cea de-a IV-a ediţie şi care începe să devină o manifestare tradiţională a cântecului jocului şi portului popular românesc. Festivalul a avut loc la Centrul Cultural Românesc din Jula şi a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu un sobor de preoţi, în cortul amplasat în curtea Episcopiei Ortodoxe din Jula, deoarece Catedrala din Jula se află în lucrări de restaurare. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioşi atât din Ungaria, cât şi din România.
Programul cultural face parte din proiectul „Români pentru români”, derulat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria şi Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea (a cărui preşedinte este protopopul Origen Sabău), anul acesta cu un sprijin de la Arhiepiscopia Timişoarei şi de la Centrul Judeţean Timiş, iar ca invitaţi ai acestei ediţii au fost protagonişti ai Centrului de Cultură şi Artă ai Judeţului Timiş, interpreţi, dansatori şi instrumentişti ai ansamblului „Bujorul”, care activează în cadrul centrului de cultură şi artă, alături de ansamblul profesionist Banatul din Timişoara.





O sală plină i-a reunit duminică pe cei ce iubesc muzica tradiţională strămoşească, au venit la Jula români din aproape toate parohiile româneşti din Ungaria: Jula, Micherechi, Apateu, Budapesta, Bătania, Jaca, Otlaca-Pustă, Cenad, Aletea, precum şi români din România. Pentru ei au cântat şi au dansat artişti profesionişti, aşa cum vrednici de laudă se dovedesc a fi şi călăuzitorii lor întru cultură şi simţire românească şi însoţitorii acestora la Jula: Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, părintele consilier cultural Zaharia Pereş din Timişoara, Ciprian Cipu, directorul Centrului Cultural de Artă şi Cultură Timiş, Georgiana Necşa, domnul Răzvan Grenovschi, etc.
Despre implicarea bisericii în astfel de evenimente culturale de promovare şi păstrare culturii şi tradiţiilor strămoşeşti Preasfinţitul Episcop Siluan a arătat în deschiderea programului că „la noi, acestea sunt foarte obişnuite şi foarte apropiate de suflet”, iar credinţa şi cultura sunt bunuri, hrană pentru toţi cei ce cred şi trăiesc întru Hristos.
În deschiderea programului cultural a urcat pe scenă fanfara „Pro Amiciţia”, care a oferit un spectacol, după Sfânta Liturghie, şi în faţa Catedralei din Jula. Fanfara a deschis programul cultural cu Imnul Europei, după care a prezentat publicului o suită de melodii instrumentale.
Programul folcloric oferit de bănăţeni a fost la un înalt nivel calitativ, a fost o manifestare care a umplut de bucurie sufletele celor prezenţi la program cu cântecele de voie bună şi dansurile frumoase. 




La final, pentru ca atmosfera de frăţietate românească să poată continua, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la un pahar de vin şi la cozonac.
La manifestare au onorat cu prezenţa şi Călin Cămărăşan, consul general al României la Jula şi Răzvan Ciolcă, viceconsul al României la Seghedin, Marin Ursuţ, fost consul la Ambasada României de la Budapesta.
Organizatorii au avut alături, ca parteneri, Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula.
Anca Butar

Comentarii