Comemorarea lui Iosif Vulcan adună românii dintr-o parte şi alta a graniţei româno-maghiare

Pe 12 noiembrie, ambasadorul Victor Micula a vizitat comunitatea din Leta Mare, unde, spiritul lui Iosif Vulcan se păstrează încă viu, reuşind ca după atâţia ani să adune laolaltă români de o parte şi de alta a graniţei româno-maghiare. Evenimentul de sâmbăta trecută, organizat la primăria din Leta Mare, a fost deschis de cuvintele de salut ale noului ambasador al României la Budapesta, Victor Micula. Domnia sa a accentuat importanţa zilei, prin evocarea personalităţilor care au copilărit, s-au educat şi au crescut în această localitate şi care prin întreaga lor activitate au devenit modele de urmat pentru generaţiile următoare. Prezenţa domnului ambasador, precum şi a altor personalităţi marcante au dat dovadă de susţinerea acestui eveniment.

Au onorat cu prezenţa un şir de diplomaţi, înalte feţe bisericeşti, intelectuali: PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Călin Cămărăşan, consul general al României la Jula, Dan Constantin şi Răzvan Paul Ciolcă, consuli ai României la Seghedin, dr. Gheorghe Petruşan, fost profesor universitar, specialist în subiectul Vulcan, dr. Mihaela Bucin, şeful Catedrei de Română din cadrul Universităţii din Seghedin, dr. Gheorghe Ruja, reprezentantul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, primăriţa Maria Kalcsó şi consilierul Gheorghe Ardelean, de la Chitighaz, primăriţa Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netea din Micherechi, reprezentanţi ai Autoguvernării Româneşti din Pocei, Daniel Cioloş, primarul localităţii Holod, unde s-a născut Vulcan, reprezentanţi ai primăriei Săcueni, reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, Hajdúdorog şi Létavértes, presbiteri ai Bisericii Reformate din Vértes, Lucian Silaghi, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Oradea, dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai” din Oradea, reprezentanţi ai Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, Ioan Moldovan, redactor-şef al revistei „Familia”. Menyhárt Károly, primarul oraşului Leta Mare a făcut o scurtă prezentare a oraşului după care a luat cuvântul Lucian Silaghi, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, accentuând că, fiind pentru prima oară la Leta Mare, cele 16 manifestări anterioare au devenit subiect de poveşti la Oradea. 



În cadrul serbării, preşedintele autoguvernării româneşti locale, Gavril Krizsán, a înmânat diplome acelor trei persoane, care ani de-a rândul au contribuit la dezvoltarea activităţilor asociaţiei. Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Culturale Române din Leta Mare i-a fost dăruit titlul de membru onorific domnului Aurel Chiriac, şi domnilor Faragó László şi Preku Gyula. Domnul Chiriac a evocat numele acelora, care, din păcate, ne-au părăsit, dar au făcut foarte mult pentru această relaţie româno-română, printre aceştia fiind Viorel Horj, Constantin Mălinaş şi, în mod special, preotul ortodox şi primarul din localitatea Holod. 



Cei prezenţi s-au deplasat apoi în curtea bisericii greco-catolice, unde programul a continuat cu depunerea de coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, iar apoi în biserica greco-catolică a avut loc o scurtă slujbă de pomenire. La placa memorială a lui Iosif Vulcan, profesorul Gheorghe Petruşan a ţinut o scurtă prelegere despre viaţa publicistului şi scriitorului român. În partea de Vértes a oraşului, în curtea şcolii generale „Irinyi János”, se găsesc mormintele familiei Irinyi (Irimie). Cel mai renumit membru al acestei familii este Irinyi János, inventatorul chibritului, iar sora inventatorului a fost mama lui Iosif Vulcan, Victoria Vulcan, născută Irinyi, a cărei cruce se găseşte tot în curtea şcolii generale. După depunerea de coroane, cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze o expoziţie de ceramică. La fel ca în anii anteriori, şi de data aceasta atmosfera a fost deosebit de caldă, iar letanii au dat dovadă de o ospitalitate ieşită din comun. Cei peste o sută de invitaţi am fost martori ai unei sărbători deosebite.
A. Cioca

Comentarii