Români din Ungaria la nuntă şi pelerinaj în Curtea de Argeş

Preoţi şi preotese din mai multe localităţi româneşti din Ungaria au participat la sfârşitul săptămânii cu 23 octombrie, la un pelerinaj în România. Invitaţi fiind la o nuntă la Curtea de Argeş, preoţii au profitat de ocazie să slujească şi să viziteze mai multe mănăstiri.


Pelerini pe meleaguri argeşene
În după-masa zilei de 22 octombrie, mai mulţi preoţi din Ungaria, împreună cu familiile lor, au făcut un pelerinaj la mănăstiri din Argeş, Câmpulung şi Valea Oltului, iar seara au poposit la Mănăstirea Robaia, aflată în comuna Muşăteşti din judeţul Argeş, la o distanţă de 25 de kilometri de Curtea de Argeş, îndrumaţi de maica Irina de la Episcopia Ortodoxă Română din Jula. Aici au fost întâmpinaţi de maicile de la mănăstire şi de maica stareţă Petronia, precum şi de o superbă privelişte plină de toate culorile toamnei. După ce au participat cu toţii la slujba de seară de la mănăstire, pelerinii din Ungaria au fost primiţi cu mare cinste de către maica stareţă la o agapă frăţească.
În Duminica a 23-a după Rusalii, preoţii din Ungaria au slujit în mai multe biserici din episcopia Argeşului. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muşcelului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, împreună cu Preasfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. În finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a mulţumit ierarhului ortodox al Ungariei pentru prezenţă, amintind în câteva cuvinte de bogata activitate pe care acesta o desfăşoară pentru comunitatea ortodoxă din Ungaria. În final, toţi credincioşii prezenţi în catedrala arhiepiscopală au primit binecuvântare din partea Preasfinţitului Siluan. Ionuţ Negrău, preotul de la Săcal şi Florin Olteanu, preotul de la Chitighaz au slujit alături de preotul paroh de la biserica din Valea Iaşului, iar protopopul Origen Sabău de la Apateu şi protopopul Aurel Becan de la Cenadul Unguresc au slujit în biserica Mănăstirii Robaia.


Slujind la taina nunţii
În seara de 23 octombrie, ÎPS Arhiepiscop Calinic, împreună cu PS Episcop Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi PS Episcop Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei au oficiat, la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, Sfânta Taină a Cununiei tânărului teolog, Emanuel Văduva, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sf. Muceniţă Filoteia” din Piteşti, în prezent acesta fiind angajat în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Astfel, mirele Emanuel Văduva şi mireasa Elena-Loredana Simionescu au fost conduşi în faţa sfântului altar al Mănăstiri Argeşului de naşii Lavinia şi pr. Origen Sabău.

La Mănăstirea Robaia
Zicea cineva: „Când ajungi la Robaia, se cuvine mai întâi să te opreşti în faţa porţilor de la intrare şi, cu o metanie adâncă, să dai slavă lui Dumnezeu că te-a adus în chiar inima Muşcelului, în locul unde trăiau cândva cei mai renumiţi călugări din toată Valahia.” Un popas la Robaia este un moment inconfundabil de adâncă trăire spirituală. Aşezământul monahal de la Robaia a renăscut, prin grija episcopului ctitor Calinic Argeşeanul, îmbogăţindu-se, în ultimii ani, cu ajutorul dibăciei şi a trudei maicii stareţe Petronia, care se zbate ca totul să fie în ordine. Energică şi fără astâmpăr, maica Petronia face tot posibilul ca mănăstirea să prospere, îngrijindu-se de biserică, de cele 34 de maici, de gospodărie, având mare grijă de toate. Copleşită de treburile fără sfârşit ale stăreţiei, şi-a făcut însă timp pentru pelerinii din Ungaria să le arate chiliile, atelierul de croitorie – locul în care maicile lucrează la broderii migăloase, haine preoţeşti, odăjdii, epitrahire, copleşite de culori şi desene în relief, îmbunând apoi la plecare pe toţi pelerinii cu mici şi drăgăstoase daruri: cărţi, iconiţe şi un strop de mir sfinţit de la Ierusalim.
A.B.

Comentarii