Ziua Naţională a României, sărbătorită în Ungaria

În acest an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost sărbătorită în 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, într-o locaţie deosebită şi semnificativă: pe vaporul Europa.
În discursul rostit cu acest prilej, domnul ambasador Victor Micula a menţionat că locaţia aleasă pentru acest prilej nu a fost deloc întâmplătoare. „Prezenţa noastră pe o navă numită Europa, care navighează pe apele Dunării, reprezintă cel mai bine maniera în care România priveşte viitorul regiunii noastre. Românii, ungurii şi ceilalţi cetăţeni ai Europei fac parte dintr-un proiect comun de o generozitate fără precedent istoric şi numit: Uniunea Europeană.
Chiar dacă uneori contextul internaţional generează ape învolburate, dacă vom fi solidari şi ne vom coordona eforturile, nava Europa va depăşi toate obstacolele pe care le va întâmpina şi va ajunge cu bine în port. Pe parcursul acestui an, Ungaria a avut privilegiul de a fi căpitanul navei Europa şi, în ciuda furtunilor generate de criza economică mondială, a înregistrat o serie de succese notabile. România priveşte spre Ungaria ca spre un partener strategic cu care împărtăşim foarte multe lucruri în comun, iar celor care încep să aibă îndoieli cu privire la proiectul european, românii şi ungurii trebuie să le reamintească, cu modestia şi entuziasmul noilor sosiţi pe navă, motivele pentru care politicieni europeni, precum Robert Schuman şi Konrad Adenauer, au pus bazele Uniunii Europene. În viziunea noastră, euroscepticismul nu poate duce decât la învierea fantomelor trecutului”, a spus ambasadorul.
După cuvântul festiv rostit de Excelenţa Sa Victor Micula, a urmat un frumos concert de cameră în interpretarea membrilor Filarmonicii de Stat din Cluj-Napoca şi oferit de Institutul Cultural Român de la Budapesta. La sărbătoare a participat, ca şi în anii precedenţi, PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoţi. Au participat, de asemenea, oficialităţi ai ţării gazdă, membrii corpului diplomatic din Ungaria şi numeroşi reprezentanţi ai comunităţii româneşti.
În încheierea manifestării, vaporul Europa a pornit pe apele liniştite ale Dunării, cei aproximativ 400 de invitaţi având prilejul de a admira şi panorama oferită de cele două maluri ale Dunării la Budapesta, care pe bună dreptate fac parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
*
Pe 30 noiembrie, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi la Seghedin, printr-o recepţie organizată de Consulatul General al României, la Hotelul Forrás, în prezenţa a numeroşi invitaţi. Sărbătoarea a început cu intonarea imnurilor Ungariei şi României, după care Excelenţa Sa domnul ambasador Victor Micula s-a adresat celor prezenţi despre importanţa sărbătoririi Zilei Naţionale la Budapesta pe Nava Europa, care poartă simbolul: „Românii, ungurii şi ceilalţi cetăţeni ai Europei fac parte dintr-un proiect comun de o generozitate fără precedent istoric şi numit: Uniunea Europeană.” În calitate de gazdă, consulul şi gerantul interimar al României la Seghedin, domnul Dan Constantin, şi-a exprimat mulţumirile pentru alegerea celor prezenţi de a împărtăşi ambianţa unui asemenea eveniment. A mai vorbit despre proiectele transfrontaliere şi despre intensa viaţă culturală a românilor din Seghedin, în care se implică în mod activ şi Consulatul General al României. A urmat un scurt moment muzical, după care invitaţii au ciocnit un pahar cu şampanie. Evenimentul a fost onorat de numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor din Seghedin şi de membri ai comunităţii româneşti din Ungaria.
*
Şi în acest an, la Capela Ortodoxă Română din Budapesta, în ziua de 1 Decembrie, a avut loc slujba de Te Deum, oficiată de părintele paroh Marius Maghiaru, împreună cu părintele ieromonah singhel David Pop. Alături de credincioşii ortodocşi români a fost prezent şi domnul ambasador Victor Micula. Într-o atmosferă încărcată de emoţie, după oficierea slujbei, cu toţii au cântat „Deşteaptă-te române!”, iar apoi colinde româneşti.
*
La Jula, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 2 decembrie, evenimentul debutând cu o expoziţie de fotografii despre românii din jurul Românei, cu titlul „Românii de la marginea lumii”. Expoziţia a fost vernisată în aula Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula. După masă, sărbătoarea a continuat la restaurantul Maestro din centrul Julei, gazdă fiind Consulatul General al României. Cei adunaţi pentru a sărbători au ascultat discursul domnului ambasador şi al domnului consul general Călin Cămărăşan. „1 Decembrie reprezintă pentru toţi românii un moment de bucurie şi de respect, un prilej în care ne place să ne regăsim laolaltă, uniţi, pentru a sărbători împreună cu prietenii şi apropiaţii noştri onoarea de a face parte din comunitatea noastră naţională. Este cazul şi în Ungaria, căci legăturile care unesc ţara care ne este gazdă de România sunt foarte puternice, cu valenţe profunde. O dovadă în plus a acestor rădăcini o reprezintă faptul că aici, în Jula, se află sediul principalilor piloni ai românismului… Istoria ne-a arătat că de-a lungul timpului cele două popoare – român şi maghiar – au ştiut şi ştiu să convieţuiască în armonie, pe baza principiilor şi valorilor comune, aplicate în cadrul relaţiilor politice bilaterale dintre cele două state, şi care astăzi se regăsesc incluse alături de alte 25 de state în cadrul marii familii a Uniunii Europene”, a spus domnul consul general Călin Cămărăşan, printre altele vorbind şi despre proiectele transfrontaliere cu finanţare UE privind reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii dintre localităţi aflate de o parte şi de alta a graniţei. Sărbătorirea organizată la Jula s-a sfârşit cu un concert de zile mari, a folkistului Nicu Alifantis din Bucureşti şi trupa „Misteria Carpatica” din Valea Timocului, Serbia.
G. Enea Elekes – A. Butar

Comentarii