În Duminica după Botezul Domnului (8 ianuarie 2012), Aşezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul”, de la Budapesta, şi-a sărbătorit hramul. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie Arhierească de hram a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop-Vicar Paisie Lugojanul, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi din cele două Eparhii, precum şi din Episcopia Ortodoxă Maghiară din Budapesta.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Theophoros”, al Arhiepiscopiei Timişoarei, care a impresionat în mod deosebit pe credincioşii care au umplut Capela Românească din Budapesta, prin frumuseţea muzicii corale şi forţa interpretativă. Această activitate misionar-pastorală a Ierarhului, sfinţiţilor slujitori şi corului timişorean, pe lângă faptul că a adus în sufletele participanţilor multă bucurie, a dat un nou prilej comunităţii româneşti din capitala Ungariei de a se întări în mărturisirea credinţei ortodoxe şi a identităţii româneşti, afirmate prin profesionalism şi dăruire, cu multă tărie, de oaspeţii veniţi din Banat. Între oficialităţile care au participat la această manifestare s-au numărat Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta şi Brînduşa Armanca, conducătorul Institutului Cultural Român din Budapesta.
După ce la hramul din 2011, Grupul Psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeşului, sosit la Budapesta împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi alţi slujitori din cadrul acestei Episcopii, i-a încântat pe românii din Budapesta prin sensibilitate şi măiestria cântărilor bizantine, a fost rândul oaspeţilor de la Timişoara, însoţiţi de Preasfinţitul Părinte Episcop-Vicar Paisie Lugojanul, să continue cu dinamism şi profesionalism această misiunea ortodoxă românească în capitala Ungariei.
Aşezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, aflat sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Protosinghel David Pop şi înfiinţat la începutul Anului Omagial dedicat „Sfântului Vasile cel Mare şi Sfinţilor Capadocieni (2009), mai are în componenţa sa trei vieţuitoare, care îşi desfăşoară activitatea în imobilul care adăposteşte, de asemenea, Capela şi Parohia Românească din Budapesta şi a fost pus la dispoziţie credincioşilor români ortodocşi de Fundaţia Gojdu, în urmă cu 111 ani. În acest imobil funcţionează şi Centrul Cultural şi Misionar-Pastoral „Sfântul Vasile cel Mare”, condus, de asemenea, de Părintele Protosinghel David Pop, a cărui activitate se adresează tot comunităţii româneşti din Budapesta, relatează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Comentarii
Trimiteți un comentariu