Otlaca–Pustă a deshis sezonul balurilor româneşti

Balul de la Otlaca-Pustă a deschis sâmbăta trecută sezonul balurilor tradiţionale din comunitatea românească din Ungaria. Pe lângă băuturile oferite de organizatori, mesele s-au umplut de bucate şi gogoşi gustoase gătite cu pricepere de gospodinele românce. Muzica românească cântată de interpreta de muzică populară şi meşterul popular Virginia Linul de la Salva, a încântat sufletele tuturor şi a contribuit la realizarea unei atmosfere plăcute, de distracţie şi voie bună. Organizată de Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă, petrecerea a unit mai mulţi români din judeţul Bichiş, majoritatea membri ai asociaţiei, precum şi oaspeţi din România de la Salva, judeţul Bistriţa-Năsăud, localitate înfrăţită cu Otlaca.

„Pentru mine aceşti români din localitatea Otlaca înseamnă oameni adevăraţi, oameni cu suflet mare, care trăiesc româneşte într-un sătuleţ din Ungaria. Eu am un cântec pe care l-am cântat şi aici, »Omul bun sfinţeşte locul«, şi care se referă şi la câţiva oameni din această localitate, oameni care fac ceva pentru locul acesta, să răsară, să fie activitate, să trăiască, să dăinuiască în timp. Pentru că, noi ştim foarte bine, fiecare lucru dacă nu este transmis mai departe devine un lucru mort. Dacă nu transmitem mai departe tradiţiile noastre şi tot ceea ce este frumos rămânem în stadiul de muzeu. Aici mai există oameni sufletişti cum este doamna Eva Bocsor şi încă câţiva, care vor să transmită mai departe istoria şi tradiţia acestor locuri deosebite şi eu zic că este important să fim alături de ei. Sunt o mână de oameni minunaţi şi e bine că putem face schimburi culturale”, ne-a mărturisit doamna Virginia Linul. 







Petrecerea s-a desfăşurat la Căminul Cultural din localitate fiind precedată de o şedinţă de lucru a asociaţiei otlăcane „Mihai Purdi”. Pe ordinea de zi a întâlnirii a figurat darea de seamă a activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2011, planul de lucru pentru anul în curs şi propunerea de proiecte şi programe pentru anul 2012, precum şi înscrierea a noi membri în asociaţie. Stând de vorbă cu preşedinta asociaţiei, Eva Bocsor Karancsi, am aflat că asociaţia care s-a format cu 30 de oameni, actualmente numără aproximativ o sută de membri, toţi fii ai satului Otlaca.
La întâlnire a fost prezentă o delegaţie de la Salva în frunte cu primarul Gheorghe Onul. Primarul localităţii Otlaca, Gheorghe Şimonca, nu a putut onora cu prezenţa acest eveniment, deoarece, însoţit de un grup de otlăcani, sâmbătă, 21 ianuarie, a participat la Budapesta, la demonstraţia de simpatie pentru guvern.
A.B.

Comentarii