AŢRU va administra şase şcoli

Vineri, 2 martie, la Jula s-a ţinut prima şedinţă de lucru din acest an a adunării generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Pe ordinea de zi a şedinţei au figurat nouă puncte, printre care darea de seamă despre activitatea şi bugetul din anul 2011, aprobarea bugetului pentru anul 2012 al AŢRU şi al instituţiilor subordonate. Pe ordinea de zi a mai figurat şi dezbaterea problemelor de actualitate din cadrul instituţiilor de învăţământ românesc din Ungaria şi aprobarea modificării statutului de funcţionare al AŢRU, precum şi modificarea actului constitutiv al Centrului de Documentare al AŢRU şi al şcolii generale şi grădiniţei din Bătania în care au fost schimbate anumite date şi denumiri conform noii legi naţionalităţilor (în loc de minoritate acum se foloseşte expresia naţionalitate). Toate acestea au fost trecute în revistă şi supuse la vot de către preşedintele Kreszta Traján, care, spre mare surprindere a unora de faţă, a condus aproape toată şedinţa în limba română.

Încă la primul punct pe ordinea de zi, Eva Iova a luat cuvântul arătându-şi nemulţumirea faţă de cele propuse de către Oficiul AŢRU pentru următoarea şedinţă a Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-maghiară. Observaţia ei critică s-a referit la faptul că, după AŢRU, România ar trebui să finanţeze în egală măsură şi revista „Cronica”, aşa cum face în cazul „Foii româneşti”. Eva Iova a atras atenţia că „Foaia românească” este susţinută financiar de către România, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de aproape 15 ani, iar în ultimii ani ajutorul soseşte pe baza proiectelor câştigate de către „Foaie”. Eva Iova a cerut ca în viitor, înainte de a se trimite propuneri către Bucureşti, acestea să fie discutate şi cu deputaţii AŢRU.
În afară de 5–6 deputaţi (cu toţii din partea UCRU), care nu au fost de acord cu unele puncte pe ordinea de zi, ceilalţi deputaţi AŢRU au fost mulţumiţi de tot ceea ce s-a propus. Membrii AŢRU au votat, aproape în unanimitate, că vor prelua administrarea şcolilor din Chitighaz, Aletea şi Săcal (care funcţionează în integrare cu şcoala din Bedeu şi Körösnagyharsány). În cazul Săcalului, singura condiţie a fost ca primăria locală să achite până la momentul predării-preluării datoriile pe care le are instituţia de învăţământ. Totodată, preşedintele Kreszta a dat citire unei scrisori primite de la Latorcai Csaba, subsecretar de stat cu problemele naţionalităţilor din cadrul Ministerului Administraţiei Publice şi Justiţiei de la Budapesta, prin care acesta asigură conducerea AŢRU de o bună colaborare şi susţinere în cazul administrării şcolilor ce urmează să fie preluate. Deputatul Ion Budai, fostul director al Liceului „Bălcescu” a întrebat despre faptul dacă la şcoala din Körösnagyharsány, o localitate unde nu trăiesc români, într-adevăr se predă limba română. A dedicat această întrebare celor două membre din AŢRU, care sunt profesoare la şcolile din Săcal şi Bedeu. Elena Silaghi a răspuns că elevii din Körösnagyharsány se străduiesc să înveţe româneşte şi să păstreze tradiţiile româneşti.
În continuarea şedinţei, după supunerea la vot a dării de seamă pe 2011, s-a vorbit în principal despre bani, fiind făcută şi o prezentare a bugetului pe anul în curs, acesta fiind aprobat apoi de adunarea generală. Fondurile AŢRU pe anul 2012 sunt de 192.709.200 Ft. Banii se împart în următorul fel: 52 de milioane de forinţi – pentru funcţionarea AŢRU, 19.700.000 – pentru funcţionarea Centrului de Documentare al AŢRU, 18.359.000 Ft – pentru revista „Foaia românească”, 18.359.000 Ft – pentru revista „Cronica”, iar 82.246.000 de forinţi – pentru funcţionarea şcolii din Bătania.
La sfârşitul şedinţei a fost înmânat profesoarei Elena Silaghi din Bedeu premiul AŢRU pe anul 2011 „Pentru învăţământul românilor din Ungaria”. Premiata a mulţumit celor de la AŢRU pentru distincţie, dovedindu-se foarte stânjenită de faptul că nu s-a îmbrăcat festiv pentru a-şi prelua premiul.
La şedinţă au participat şi Călin Cămărăşan, consulul general al României la Jula, Răzvan Ciolcă, consulul din Seghedin şi Iulia Olteanu, directoarea şcolii din Bătania.
A.B.

Comentarii