„Profesorul trebuie să fie partenerul părinţilor” - Interviu cu Ana Rocsin Sárközi, noua directoare a şcolii generale din Micherechi

Consiliul Local din Micherechi a ales pe 8 martie noul director al şcolii generale şi grădiniţei româneşti locale, în persoana Anei Rocsin Sárközi. Despre responsabilităţile sale în calitate de director am stat de vorbă chiar în prima sa zi de lucru, pe 19 martie. Am găsit-o pe doamna director la orele dimineţii în cabinetul său, cu o mulţime de foi în faţă, care trebuiau aranjate, completate. Fiind foarte ocupată dar stăpânită de dorinţa de a reuşi să realizeze tot ceea ce şi-a planificat, noul director a acceptat să ne acorde un interviu.

În dosarul de candidare aţi conturat cele mai importante proiecte, pe care doriţi să le aplicaţi. Printre acestea se numără şi acela de a întări spiritul de echipă între profesori. Cum doriţi să vă atingeţi acest scop?
– Şcoala noastră este o instituţie unde lucrează 15 profesori şi dacă vrem să progresăm, să lucrăm bine împreună, prima dată trebuie să ne acomodăm, să ne cunoaştem. Trebuie să-i cunosc pe colegi cum lucrează, ce idei au şi trebuie să discutăm despre scopurile comune. Voi convoca şedinţe în fiecare lună. În şcoala în care am lucrat până acum, ne-am întâlnit lunar cu colegii şi am discutat despre cele petrecute în cursul lunii trecute şi ce ne aşteaptă în luna actuală. Pentru mine este un lucru esenţial ca să stăm permanent de vorbă unul cu altul.
Aţi promis că doriţi să lucraţi pentru creşterea numărului elevilor, care învaţă la şcoala din Micherechi. Care va fi primul pas?
– Prima dată vreau să ştiu exact care este motivul pentru care părinţii şi-au scos copiii de la şcoala din sat şi i-au dus la alte instituţii de învăţământ. Voi discuta cu părinţii, care deja şi-ai dus copiii la o altă şcoală şi cu părinţii ai căror copii învaţă aici. Acesta este pentru mine cel mai important lucru. După ce voi afla motivul adevărat, doresc să schimbăm puţin mentalitatea sătenilor, dar şi a profesorilor.
Dar nu este un lucru uşor să schimbi părerea, mentalitatea unei persoane
– Bineînţeles că nu va fi un lucru uşor, dar dacă ştii cum trebuie să abordezi problema, „războiul” pe jumătate e câştigat. Aş vrea să pornesc discuţii deschise cu părinţii. Mă voi întâlni cu ei şi vom face schimb de păreri cu totul altfel decât cum s-au făcut până acum, fiindcă vedem cu toţii că aceste discuţii nu au fost bune, nu au avut rezultatul cu care să ne putem lăuda. Dacă părinţii vor avea nevoie de schimbări în această şcoală, atunci vom purta discuţii cu profesorii şi cu primăria ca să facem pentru copii ca această instituţie să fie cât mai atractivă. Părinţii trebuie să fie convinşi de faptul că învăţarea limbii române pentru copiii lor înseamnă un mare avantaj şi merită să fie readus la şcoală şi să înveţe aici la noi. Vreau să introduc diferite programe sportive, distractive şi ca să funcţioneze mai bine relaţia dintre profesori şi părinţi. Mă voi strădui să avem o relaţie bună cu diplomaţia română din Ungaria, care ne poate ajuta cu diferite programe la însuşirea limbii române.
Publicitatea şi marketingul au fost acele două subiecte pe care le-a subliniat consilierul Gheorghe Marc în dosarul dvs. de candidatură la şedinţa consiliului local din 8 martie. De ce credeţi că şcoala are nevoie de aceste două forme de prezentare şi promovare?
Marketingul are o mare importanţă, pentru că zi de zi trebuie să întărim acţiunile care se fac în şcoală. Un părinte numai atunci îşi va înscrie copilul la această şcoală, dacă va observa că relaţia dintre el şi profesor este bună. Dacă un părinte face aprecierea şcolii pe baza celor auzite în sat, ce se vorbeşte pe la colţul străzii, acesta nu este un lucru bun. Trebuie să le oferim posibilitatea să poată intra la ore, după care fiecare poate să-şi spună părerea. Trebuie să-i facem un prestigiu predării limbii române. S-ar putea întâmpla ca în viitor nu numai din Micherechi să avem copii înscrişi la şcoală, ci să avem copii şi din alte localităţi care sunt dornici să înveţe limba română.
Ce trebuie să facă un director ca şcoala să fie un prieten adevărat al copilului?
În şcoală trebuie să domine o atmosferă plăcută atât pentru copii cât şi pentru profesori. Profesorul trebuie să fie perseverent în relaţia cu copilul. Voi face tot posibilul ca în viitor aşa să fie şi în şcoala noastră.
– Ce înseamnă pentru Dumneavoastră să fiţi în contact cu elevii?
– Pentru mine, copilul înseamnă totul. Eu am avut o relaţie foarte bună cu elevii din şcoala de unde am venit. Îmi pare rău că nu voi fi dirigintă de clasă, însă voi fi diriginta tuturor copiilor care învaţă la această şcoală.
Înainte de a vă înainta dosarul de director a trebuit să luaţi decizii grele, pentru că a trebuit să renunţaţi la un post sigur pe care l-aţi avut la Şercad. Ce v-a determinat când aţi spus un da hotărât: vreau să fiu director la şcoala din Micherechi?
Acesta este satul meu natal şi este un lucru onorabil pentru mine că pot să mă întorc în satul de care m-am despărţit cu mai mult de 20 de ani în urmă.
Încercaţi să vă imaginaţi că sunteţi elev al acestei şcoli! Numiţi, vă rog, trei lucruri care vă plac la această şcoală!
Primul avantaj este că sunt elev în satul meu natal şi nu trebuie să mă scol dis-de-dimineaţă să fac naveta la o altă şcoală, unde învăţ aceleaşi materii ca şi aici. Al doilea lucru este că pot să învăţ limba mea maternă. Iar al treilea avantaj este că sunt înconjurată de profesori tot din satul meu, care mă pot înţelege mai bine decât, de exemplu, un profesor străin.
Ce aţi schimba la actualul sistem în care funcţionează şcoala?
Nu pot decât să-mi reiau ideea de la începutul discuţiei noastre: trebuie concepută din nou relaţia dintre profesori şi părinţi. Profesorul trebuie să fie partenerul părinţilor. Trebuie să aflu dacă s-a aplicat managementul schimbărilor în învăţământ. Managementul şcolar este un cadru de lucru didactic care conduce personalul didactic şi administrativ în scopul susţinerii procesului instructiv-educativ. Trebuie să respectăm unele norme de conduită: responsabilitate, prestigiu, ordine, motivaţie.
A. Cioca

Comentarii