Sărbătorile pascale la românii din Cenadul Unguresc

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale lumii creştine. Înainte de toate, Paştele este o sărbătoare a sufletului, o sărbătoare a Luminii, de aceea trebuie celebrat aşa cum se cuvine. Paştele este o sărbătoare magică, o sărbătoare care ar trebui să ne facă pe toţi să ne preocupăm mai mult de bucuria sufletească decât de cea materială, şi care ar trebui să ne determine să ne gândim mai mult la persoanele dragi şi la toţi cei care ne înconjoară în amintirea faptei pe care Iisus Hristos a făcut-o pentru a şterge păcatele întregii omenirii. Pregătirile pentru această sărbătoare a început odată cu lăsarea Postului Mare şi pe urmă cu Săptămâna Mare.

Clopotele bisericii sunt auzite pe parcursul întregului an, dar se opresc în Joia Mare. La fel şi în Cenadul Unguresc, clopotele au încetat să bată câteva zile, iar liniştea s-a aşternut peste întreg ţinutul. Oamenii care au intrat pe poarta bisericii au devenit parcă mai tăcuţi şi mai gânditori, amintindu-şi de răstignirea lui Iisus. În dimineaţa zilei de duminică, clopotele s-au auzit din nou, anunţându-i pe oameni că Iisus a înviat.
Prima zi de Paşte este o zi a fericirii şi a speranţei renăscute. Bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos s-a putut citi pe chipurile celor prezenţi la Sfânta Liturghie şi cred cu adevărat în magia acestei sărbători, unii dintre ei retrăind încă momentele importante din trecut, când biserica din Cenad era una bogată, plină de credincioşi şi plină de tradiţie.
Sfânta Liturghie de Paşte a adunat la biserica din Cenadul Unguresc, chiar dacă nu atât de mulţi ca pe vremuri, credincioşi din Cenad, Macău şi Seghedin, români plecaţi din sat, care vizitând părinţii de sărbători au venit şi la biserică pentru a simţi adevărata putere şi valoare a acestei sărbători. După slujbă, toţi credincioşii au fost invitaţi la clubul românilor unde au fost oaspeţii autoguvernării româneşti. Aici au fost întâmpinaţi cu pască şi au ciocnit ouă de Paşte. 
La clubul românilor, Magdalena Unc Túri, a deschis expoziţia de cusături, ţesături, goblen şi mărgele organizată de grupul de femei care participă la şezătorile de la Cenadul Ungurec. Oaspeţii prezenţi au avut ocazia să vadă lucrurile de mână ale femeilor românce şi sârbe, piese unicat, unele cu vechime de decenii. Un panou al expoziţiei la ocupat veşminte vechi bisericeşti, dăruite şi cusute de credincioasele bisericii ortodoxe, printre acestea s-au numărat şi piese vechi, din anul 1911.
A doua zi de Paşti, după slujba de la biserică, credincioşii s-au adunat în jurul preotului la cimitirul românesc, la slujba de pomenire a morţilor, dăruind ouă, cozonaci şi vin de pomana celor răposaţi.
A.B.

Comentarii