Expoziţia artiştilor clujeni contemporani la Budapesta

Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Galeria de artă contemporană/ Műcsarnok din capitala ungară a vernisat pe 19 aprilie expoziţia „Călători în Europa – arta clujeană de azi”.
Gulyás Gábor, directorul instituţiei gazdă a precizat că ideea organizării acestei expoziţii a venit din faptul că în fiecare an un număr însemnat de artişti din Cluj ajung să expună în galerii renumite din lume, de la New York la Paris. Acest fapt poate fi explicat prin profesionalismul Facultăţii de Arte din Cluj, dar şi prin faptul că s-au înfiinţat în acelaşi timp mai multe galerii şi reviste de specialitate în oraş.

Expoziţia a fost deschisă oficial de Szőcs Géza, secretar de stat pentru cultură, care a arătat că prin expoziţia de faţă primim ceva din trecutul aproape pierdut, precizând că arta plastică clujeană a trezit interesul internaţional în ultimii ani: „E un miracol, dar nu s-a produs brusc”. A amintit celor prezenţi că nu demult a apărut la Cluj volumul „Arta clujeană în secolele XIX–XX”, precizând că acolo unde a luat sfârşi cartea, începe această expoziţie.
Participanţii la eveniment au avut prilejul să aprecieze lucrările celor 31 de artişti şi 10 instituţii clujene din domeniul artei contemporane româneşti. Artiştii deja consacraţi pe plan internaţional, a căror valoare este susţinută şi de lucrările expuse ce provin din colecţii occidentale reprezintă „şcoala clujeană” la expoziţia „Călători în Europa”: Marius Bercea, Zsolt Berzsán, István Betuker, Mihuţ Boşcu, Răzvan Botiş, Mircea Cantor, Radu Comşa, Csaba Csiki, Duo van der Mixt, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Simon Cantemir Hauşi, Mihai Iepure Gorski, István László, Victor Man, Anna-Bella Papp, Szilárd Miklós, Dénes Miklosi, Alex Mirutziu, Nita Mocanu, Ciprian Mureşan, Cristian Opriş, Cristi Pogăcean, Victor Răcătău, Cristian Rusu, Şerban Savu, Leonardo Silaghi, Mircea Suciu, Péter Szabó, Sergiu Toma, Gabriela Vanga, Szabolcs Veres.
Lucrările artiştilor clujeni au fost încadrate într-un spaţiu vizual deosebit, creat din cărămizi Ytong. Curatorul expoziţiei, Angel Judit, a precizat că acest material de construcţie foarte popular în România are valoare simbolică: prin culoarea sa fadă se leagă vizual de perioada precedentă, când totul era din beton, deci este un element de legătură între trecut şi prezent.
Prin această expoziţie, organizatorii au dorit să prezinte o felie de artă clujeană contemporană, motivând astfel importanţa ei în prezent, în contextul noilor tendinţe artistice internaţionale.
Expoziţia poate fi vizitată până la pe 1iulie 2012.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii