O zi de cântare la Micherechi

Sâmbătă, 28 aprilie, Casa de cultură „Gheorghe Dulău” din Micherechi a găzduit un eveniment deosebit. Aici s-au adunat reprezentanţii cultelor din sat la o zi de cântare. Programul religios a fost gândit de mai bine de un an, fiind organizat de Ilie Puha, membrul bisericii penticostale „Betel” din localitate.

La eveniment au onorat cu prezenţa primăriţa satului Margareta Tat, viceprimarul Bertold Netea, consulul Răzvan Paul Ciolcă de la Consulatul General al României la Seghedin, şefa catedrei de limba română a Universităţii din Seghedin, dr. Mihaela Bucin, directoarea şcolii generale Ana Rocsin Sárközi, profesorul universitar dr. Gheorghe Petruşan şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţirle. Evenimentul a fost organizat de Ilie Puha, membrul adunării penticostale „Betel” din Micherechi. La serbarea cultural-religioasă au participat mulţi tineri şi mai puţin tineri de la toate confesiunile din sat. Gazda evenimentului a fost Onisim Botezatu, care cu câţiva ani în urmă a slujit tinerilor penticostali din Micherechi. Împreună cu organizatorul Ilie Puha au cântat pe scenă Puiu Chibici, Manu Negrea şi Daniel Tuică.

La eveniment a onorat cu prezenţa şi preotul paroh al bisericii ortodoxe, Ioan Bun, care a adus şi cuvintele de salut ale PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. „Pentru că nu demult am sărbătorit marele praznic al creştinătăţii, Învierea Domnului, aici trebuie să fie un ecumenism practic, pe care împreună toate confesiunile ne reprezintă pe fiecare. Dacă există totuşi anumite păreri, opinii, de la cel care nu favorizează pozitiv bunul mers al societăţii din care facem parte, să ne gândim că diferenţele care există de multe ori sunt poate subiective. Un lucru este important şi are o singură certitudine unanimă: toţi dreptmăritorii creştini credem în Învierea Domnului. Acesta nu a făcut nici o deosebire niciodată şi nici nu credem că va face, datorită faptului că Hristos a pătimit, a murit şi a înviat pentru toţi care suntem aici şi pentru toţi cei care au îmbrăţişat de secole învăţătura Domnului Isus Hristos. Fiecare dintre noi avem o oarecare rânduială în lăcaşurile noastre de închinare. De data aceasta, în acest lăcaş care poartă un nume extrem de important, cel al dascălului Ghoerghe Dulău, se dezvoltă o cultură religioasă, o cultură prin muzică, prin poezie, o cultură care va contribui la personalitatea fiecăruia dintre noi”. După gândurile preotului paroh toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare şi au cântat împreună imnul interconfesional „Hristos a înviat”. 






Ideea de a organiza la Micherechi o zi de cântare a pornit cu un an în urmă de la Ilie Puha, când era în America, în Oregon, la o întâlnire interconfesională. „Participând şi eu la acel eveniment mă tot gândeam, cum aş putea face o asemenea întâlnire şi în sat la noi? Am încercat timp de un an de zile şi, în fine, astăzi am reuşit. Îi mulţumesc doamnei primar că a acceptat acest eveniment. Trebuie să vă mărturisesc că acuma ar fi trebuit să fiu în Africa, pentru întâlniri de evanghelizare cu misiunea Speranţa şi fiindcă am găsit acuma locaţia, am ales între Africa şi Micherechi să rămân aici. M-am bucurat că s-a putut organiza şi aici în Micherechi acest program”, ne-a mărturisit organizatorul Ilie Puha.
Puiu Chibici este un bun prieten al lui Ilie din copilărie. De la mama sa a învăţat să cânte cântări penticostale. La un moment dat au gândit să-i adune pe toţi românii din satul Micherechi, la o zi de cântare. După evenimentul religios, Puiu Chibici ne-a vorbit despre relaţia sa cu oamenii din Micherechi.
− Cu Ilie Puha am început să cântăm împreună încă de tineri. Mi-am dat seama că ne potrivim la voce foarte bine. Când erai cu el la biserică nu puteai să nu verşi lacrimi, când erai în afara bisericii te făcea să zâmbeşti, să uiţi de toate. L-am susţinut în ideea de a organiza un astfel de eveniment. Îmi place educaţia copiilor, oamenilor de aici, pentru că sunt respectuoşi, dacă trec pe lângă tine te salută, indiferent dacă te cunoaşte sau nu. Îmi place bunul simţ al oamenilor de care au dat dovadă chiar astăzi la program, au stat foarte receptivi şi foarte atenţi.
Cum v-aţi simţit în timpul programului?
− M-am simţit foarte bine, la un moment dat mă simţeam acasă. Sunt oamenii la fel ca şi cei din Bucovina de unde am plecat, curaţi, harnici, muncitori. Mă bucur nespus de ziua de azi, a fost pentru mine o experienţă unică. Nu pot să-mi definesc exact sentimentul care a dominat astăzi. A fost un sentiment foarte curat.
Dacă ştiu bine, compuneţi cântări religioase şi poezii. Ce vă inspiră?
− Cânt la chitară, la acordeon şi la orgă. Iubesc foarte mult natura şi oamenii şi mă inspir din orice, din stări sufleteşti, din necazul oamenilor, din bucuria lor. În scurtă vreme vreau să-mi public o carte de cântări şi poezii cu compoziţii proprii.
Care a fost mesajul întâlnirii de astăzi?
− Întâlnirea de azi a avut un mesaj creştin, în care nu am vrut să facem prozelitism, nu am vrut să ne apărăm cumva credinţa noastră sau religia noastră. În vederea noastră persistă ideea precum că înaintea lui Dumnezeu toţi suntem la fel, toţi suntem oameni. Astăzi ideea a fost să-l cântăm prin cântări pe Acela în care credem noi creştinii, pe Domnul Isus, ne-a spus Puiu Chibici din Suceava
A.Cioca

Comentarii