Resfinţirea bisericii şi sărbătoarea hramului la Săcal

Sâmbătă, 18 august, la Biserica Ortodoxă Română din Săcal, care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la scurtă vreme după Praznicul Adormirii Maicii Domnului a avut loc o sărbătoare de suflet. În această zi de sâmbătă, la trei zile după sărbătoarea Sfintei Mării Mari, credincioşii români ortodocşi din Săcal au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, înconjurat de un sobor de preoţi. La înălţătoarea slujbă, a fost cinstită Ocrotitoarea lăcaşului de cult şi a fost resfinţită biserica, în urma efectuării unor lucrări de restaurare care au avut loc prin sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la Bucureşti.


Clopotele bisericii au adunat la orele dimineţii credincioşii la biserică. Aceştia cu lacrimi de bucurie în ochi l-au întâmpinat în curtea bisericii pe Preasfinţitul Episcop Siluan, ca pe vremea când acesta a fost stareţ la mănăstirea din Săcal, şi îl aşteptau cu nerăbdare să vină să-şi spună fiecare bucuriile şi necazurile.
Slujba a început cu resfinţirea bisericii, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu apă sfinţită, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în prezenţa credincioşilor care au umplut biserica. La Sfânta Liturghie, în soborul de preoţi a slujit alături de PS Episcop Siluan, preotul paroh Ionuţ Negrău, pr. Origen Sabău, protopopul Dobriţânului, pr. Aurel Becan, protopopul Seghedinului, părintele secretar eparhial Visarion Tuderici, arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Jula şi doi preoţi din Episcopia Oradiei, sosiţi la Săcal cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri teologi de la Oradea. Cuvântul de învăţătură al acestei zile de sărbătoare a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, care a evidenţiat rolul Maicii Domnului şi importanţa ei deosebită în viaţa tuturor credincioşilor, deoarece viaţa ei a fost nepătată de păcat şi moartea nu a răpit-o, căci trupul ei nu a fost supus putreziciunii în mormânt, ci s-a înălţat la cer împreună cu sufletul, la slava lui Dumnezeu şi a Fiului Său. La final, Preasfinţitul Siluan şi preotul paroh au adus mulţumire celor prezenţi şi celor care au organizat această sărbătoare, precum şi Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la Bucureşti, pentru sprijinul acordat bisericii din Săcal, dar şi altor biserici din cadrul Episcopiei.
Alături de credincioşii din Săcal şi împrejurimi au onorat cu prezenţa la această sărbătoare şi domnul Dragoş Ţigău, Consul Gerant Interimar la Consulatul General al României la Jula, doamna consul Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, domnul Bogdan Ignat, secretar I la Ambasada României de la Budapesta, primarul Săcalului Samók Gyula, precum şi pastorul reformat din Săcal cu un grup de credincioşi.
După Sfânta Liturghie, toţi participanţii au fost invitaţi la o agapă comună, care a avut loc la cantina şcolii din Săcal, agapa fiind oferită de Autoguvernarea Românească din localitate cu sprijinul parohiei şi al credincioşilor din Săcal.
A.B.

Comentarii