Serbarea panglicii, o răscruce în drumul vieţii

Mai multe poze aici
La Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula a avut loc sâmbătă, 9 februarie, o manifestare specială care se organizează în fiecare an şi este dedicată elevilor de clasa a 12-a, care în scurtă vreme vor deveni o nouă generaţie de absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ românesc din Ungaria. Evenimentul cu o semnificaţie deosebită pentru cei 24 de liceeni a fost o manifestare deosebit de emoţionantă şi importantă, care consemnează predarea simbolică a ştafetei de către absolvenţi către colegii lor mai mici din clasa a XI-a şi începutul unei noi perioade semnificative în viaţa lor.

Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de salut şi poveţe părinteşti adresate de către doamna director Maria Gurzău Czeglédi absolvenţilor: „În aceste clipe solemne, vă felicit din suflet că aţi ajuns în pragul maturităţii. Aceşti tineri, care din copilăria minunată şi miraculoasă vor intra în corabia vieţii, corabie care se va confrunta nu odată cu multe furtuni. Iar pentru trecerea obstacolelor li se necesită acestor tineri multă voinţă, putere şi credinţă… Cucereşte, tinere, viscolul, care doreşte să te întoarcă din drum, cu dragoste, cu eleganţă spirituală şi sufletească, cucereşte-l cu sârguinţă, cu iscusinţă, cu o muncă asiduă.”
Apoi le-a vorbit tinerilor dr. Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula. Domnul primar a accentuat şi importanţa serbării panglicii, care înseamnă trecerea lor de la copilărie la maturitate şi, totodată, o răscruce în drumul vieţii, răscruce care să-i călăuzească spre a se cunoaşte mai bine pe ei înşişi, spre a-şi putea asuma pe viitor responsabilităţile. A mai luat cuvântul Petróczki Zoltán, directorul circumscripţiei de învăţământ din Jula, de la Centrul „Klebelsberg”, iar prof. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a anunţat oficial că universitatea oferă şi anul acesta burse pentru tinerii absolvenţi, care doresc să-şi continue studiile superioare în România.
După discursuri, tinerii au urcat pe scenă, însoţiţi de diriginta Vera Gurzău Cser, pentru a primi panglicile care marchează intrarea lor în perioada majoratului. Rând pe rând, absolvenţii au rostit în faţa numeroşilor invitaţi, a profesorilor şi părinţilor, diferite versuri şi cugetări înţelepte, în limbile română şi maghiară, după care şi-au etalat talentul cu un dans de înaltă ţinută. Ca de fiecare dată, manifestarea s-a încheiat printr-un moment de vals, prezentat de elevii clasei a 12-a, îmbrăcaţi în costume de gală, care au fost răsplătiţi cu admiraţie şi multe aplauze. La sfârşit, fiecare tânăr şi-a invitat mama sau tata la un dans. Manifestarea încărcată de emoţie şi semnificaţii profunde reprezintă una dintre cele mai importante festivităţi din viaţa şcolii, a cadrelor didactice şi, mai ales, a absolvenţilor instituţiei.
La eveniment au mai participat: domnul Victor Micula, ambasador al României la Budapesta, Dragoş Ţigău, consul al României la Jula, Ioan Fodoreanu, consul general al României la Seghedin, Monica Radu, consul la Seghedin, Bogdan Ignat, consilier diplomatic la Ambasada României, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a mai fost reprezentată la eveniment de către prof. univ. dr. Ilona Máthé şi prof. univ. dr. Cristian Haiduc, precum şi numeroşi alţi invitaţi.
A.B.

Comentarii