Anul 2013 aduce schimbări importante în învăţământul din Ungaria

Anul 2013 aduce în învăţământul din Ungaria câteva schimbări importante prevăzute prin noua lege intrată în vigoare anul trecut. De la 1 ianuarie 2013, instituţiile de învăţământ au ajuns în custodia statului, din luna februarie, profesorii care au împlinit vârsta de 62 de ani au fost obligaţi să iasă la pensie, iar din septembrie vor fi aplicate noile programe cadru şi se va introduce obligativitatea predării religiei/eticii. Cu excepţia şcolilor confesionale, private şi a şcolilor întreţinute de o fundaţie sau de autoguvernările pe ţară ale naţionalităţilor, unităţile din învăţământul preuniversitar sunt controlate şi gestionate de un nou birou numit Centrul Klebelsberg (KLIK). În toată ţara s-au format 198 de circumscripţii şcolare.


Şcolile de naţionalitate din Ungaria au avut posibilitatea să aleagă: ca administratorul instituţiei să fie autoguvernarea lor pe ţară sau să rămână la stat. Prima şcoală românească preluată de către Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria a fost şcoala din Bătania. Începând cu 1 iulie 2011, şcoala generală “Lucian Magdu” din Bătania a fost preluată de către AŢRU.
Şcolile din Chitighaz şi Aletea au trecut sub autoritatea AŢRU pe 1 iulie 2012, iar şcoala comasată Săcal–Bedeu–Körösnagyharsány a fost preluată de la 31 decembrie 2012. De întocmirea programelor cadru ale naţionalităţilor se ocupă Biroul Coordonator pentru Minorităţi din cadrul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare al Învăţământului. La ora actuală, aceste programe sunt în curs de pregătire, ne-a informat Viorica Oros Fabian, responsabila pentru întocmirea programelor cadru româneşti. Până la începutul lunii martie, fiecare şcoală va avea acces la programa cadru de învăţământ.

1 ianuarie 2013
– susţinătorul sistemului instituţional a devenit statul. Instituţiile de învăţământ au ajuns în custodia statului şi au intrat în vigoare regulile pentru obligativitatea învăţământului. Cu excepţia grădiniţelor (care au rămas în administrarea obligatorie a primăriilor locale), întreţinătorul instituţiilor de învăţământ a devenit statul, care îşi exercită dreptul de întreţinere prin oficiile guvernamentale judeţene. În cazul românilor, primăriile din Micherechi şi Jula şi-au menţinut dreptul de întreţinere a şcolii generale locale, ceea ce înseamnă însă că dispun doar asupra angajaţilor tehnici şi a funcţionării şcolii. Partea de specialitate (profesorii, directorul) aparţin de KLIK.
– obligativitatea învăţământului (frecventarea şcolii de la vârsta de şase ani până la vârsta de 16 ani)

1 septembrie 2013
– predarea şi educarea în şcolile generale va dura în fiecare zi până la ora 16.00.
– se introduce modelul de carieră pentru profesori. Noua lege a învăţământului prescrie că de la 1 septembrie 2013 se va schimba salarizarea pedagogilor. Aceştia vor avea posibilitatea de calificare în următoarele 4 categorii, în funcţie de anii petrecuţi la catedră şi de nivelul de pregătire: Practicant, Pedagog I, Pedagog II, Pedagog master, Profesor cercetător.
– legea stabileşte efectivul claselor şi orele obligatorii
– introducerea obligatorie a predării disciplinei eticii sau a religiei, la libera alegere
– la cererea părinţilor, localităţile mai mici sunt obligate să organizeze şi să întreţină o grupă de grădiniţă sau o clasă de ciclu primar, dacă în localitatea respectivă sunt 8 copii de vârsta preşcolară sau de şcoala generală
– elevii şcolilor de naţionalitate şi ale şcolilor de stat vor beneficia de manuale şcolare gratuite
– elevii claselor 1, 5 şi 9 vor învăţa pe baza noii programe cadru

1 septembrie 2014
– va fi obligatoriu ca toţi copiii care au împlinit vârsta de 3 ani să frecventeze grădiniţa.
A. Cioca

Comentarii