27 de elevi din 12 şcoli au rostit versuri de Eminescu la Apateu

Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi Centrul de Documentare şi Informare a organizat, pe 11 aprilie, la Căminul cultural din Apateu, cea de-a VII-a ediţie a concursului de recitare „Mihai Eminescu” pentru elevii şcolilor generale bilingve şi unde limba română se predă ca obiect de studiu, precum şi pentru elevii de liceu. La concurs au fost recitate exclusiv versuri eminesciene. Întrecerea a fost structurată pe cinci categorii: pentru elevii claselor 5–6 şi 7–8 de la şcolile bilingve (Micherechi, Jula, Chitighaz, Bedeu, Săcal, Aletea, Bătania), pentru elevii claselor 5–6 şi 7–8 de la şcolile unde limba română se predă ca obiect de studiu (Pocei, Apateu, Cenadul Unguresc, Furta) şi pentru liceeni (Jula). La ediţia din acest an au participat 27 de elevi din 12 şcoli. Premiul special pentru elevii care s-au clasat pe primul loc este o excursie în România, în vacanţa de vară, împreună cu dascălul pregătitor.


Premiul colectiv, drept recompensă pentru copii şi dascălii lor, a fost anunţat de către Mircea Cârţişorean, în calitate de director executiv al Asociaţiei cultural-artistice „Făgeţeana”. După încheierea anului şcolar, toţi cei care au obţinut locul întâi, împreună cu profesorul îndrumător, vor face o excursie de trei zile în România, unde vor vizita castelele şi peşterile din judeţul Timiş şi Hunedoara.
Evaluarea concurenţilor a fost realizată de către un juriu de specialitate alcătuit din Ioan Gheorghe Oltean, preşedintele juriului, Mircea Cârţişorean şi Gheorghe Marc. În timp ce s-au retras pentru apreciere, publicul a urmărit programul artistic susţinut de câţiva elevi ai Liceului de Artă din Oradea, care au interpretat cântece clasice şi populare. În deschidere, Roxana Pop, elevă în clasa a XI-a a liceului orădean a interpretat o arie de Mozart, Serenada de Schubert şi cântecul „Cântă puiul cucului” de Tiberiu Brediceanu. Iar în încheierea programului oferit de elevii de la Liceul de Artă din Oradea, Carmen Sabău, elevă în clasa a XI-a a interpretat o arie din „Nunta lui Figaro”.
Ca de fiecare dată, după aprecierea de către juriu a poeziilor recitate, organizatorii au adus în faţa publicului şi câte un artist care le-a mângâiat sufletul cu cântecul popular românesc. A oferit voioşie publicului din Apateu o personalitate recunoscută a cântecului popular românesc, Benone Sinulescu. „Să vă dea Dumnezeu fericire, belşug şi să fie pace, că de e pace şi sănătate, omul le face pe toate” – cu aceste gânduri s-a adresat elevilor şi cadrelor didactice artistul român, după care a dat glas romanţelor „Pe lângă plopii fără soţ” şi „Mai am un singur dor”.
Venirea artistului Benone Sinulescu la Apateu a fost un mare eveniment pentru elevi, deoarece cu siguranţă îşi vor aduce aminte de acest concurs adevărat şi peste mai mulţi ani.

Rezultatele concursului:

Şcoli unde limba română este predată ca disciplină:
Clasele 5–6:
Locul I: Zoltán Makkos (Pocei)
Locul II: Kristóf Oromos (Apateu)
Locul III: Veronica Asztalos (Furta)

Clasele 7–8:
Locul I: Olívia Faludy (Cenadul Unguresc)
Locul II: Lili Luncz (Cenadul Unguresc)
Locul III: Tímea Mikló (Leucuşhaz)
Menţiune: Sabina Anita Sabău (Apateu)

Şcoli bilingve:
Clasele 5–6:
Locul I: Marius Kovács (Jula)
Locul II: Adam Barzók (Aletea) şi Andreea Olteanu (Chitighaz)
Locul III: Ioana Anamaria Ţârlea (Micherechi)
Menţiune: Aneta Buca (Bedeu)

Clasele 7–8:
Locul I: Graziela Kovács (Jula)
Locul II: Gina Faragó (Chitighaz)
Locul III: Daniela Lévai (Aletea)

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula:
Locul I: Cristina Iulia Duma (clasa a 10-a)
Locul II: Cristina Kövér (clasa a 11-a)
Locul III: Carina Iuhas (clasa a 9-a)
Ana Cioca

Comentarii