Planurile cercetătorilor români pe anul 2013

Comunitatea Cercetătorilor şi Creatorilor Români din Ungaria, condusă de Elena Csobai, a ţinut şedinţa adunării generale a organizaţiei în ziua de 6 aprilie, la Jula. În cadrul şedinţei, s-au dezbătut proiectele pe anul 2013, au fost aprobate dările de seamă despre activitatea din 2012 şi a bugetului din anul trecut atât a Comunităţii cât şi a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Directoarea Institutului, dr. Maria Berényi i-a informat pe cei prezenţi despre sprijinul de 35 de milioane de forinţi, obţinut de la Ministerul Resurselor Umane, pe anul 2013. Acest sprijin este cu atât mai important cu cât în ultimii ani, Institutul de Cercetări funcţiona la limita existenţei, din finanţare foarte mică, confruntându-se anual cu probleme financiare.
Tocmai din acest motiv, Institutul nici nu putea avea mari planuri, se bucura dacă putea edita anul cele trei volume (Simpozion, Lumina şi Izvorul) şi putea organiza simpozionul ştiinţific anual. Finanţarea pe anul 2013 permite însă plănuirea unor cercetări mai ample, editarea unor noi cărţi şi sărbătorirea în mod demn a două decenii de existenţă a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, înfiinţat în 1993.
Dintre activităţile plănuite pe anul 2013 remarcăm: reeditarea unor volume mai vechi (zilele trecute a ieşit deja de sub tipar volumul „Vestigiile Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria”, scris de Emilia Martin şi Elena Csobai); reeditarea monografiilor despre Micherechi, Chitighaz şi Bătania; digitalizarea materialelor, publicaţiilor Institutului; realizarea paginii de Internet a Institutului; editarea unui almanah jubiliar al Institutului şi a unor volume retrospective, etc.
Finanţarea Institutului de Cercetări prin proiectul câştigat se face în mod periodic, pe câte un sfert de an, ne-a informat Maria Berényi.
E.Ş.

Comentarii