Moştenirea tezaurului nostru, la Săcal

Mai multe poze aici
În dimineaţa zilei de 26 aprilie, conducerea şcolii din Săcal, cu sprijinul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, a organizat prima ediţie a concursului pentru elevii din clasele primare, intitulat „Moştenirea tezaurului nostru”. În cadrul concursului, au participat elevi din şcolile din Bedeu, Bătania, Chitighaz, Micherechi şi Săcal, însumând astfel un număr de 20 de copii.

În deschidere, conducerea şcolii a dorit să mulţumească invitaţilor care au onorat cu prezenţa, preotului Ionuţ Negrău, domnului Tiberiu Iuhas, şeful Oficiului AŢRU, doamnei Ana Oros Şimon, referent pentru învăţământ, reprezentanţilor mass-media, cât şi membrilor juriului format din: Irina Kindle, fosta directoare a şcolii din Săcal, Ana Oros Şimon din Budapesta, Iulia Olteanu, directoarea şcolii din Bătania. Doamna director adjunct Elena Silaghi a făcut o scurtă prezentare a şcolii, cu activităţile ce le întreprinde aceasta. În cadrul şcolii învaţă un număr de 143 de copii, care au parte de numeroase programe culturale de-a lungul anului şcolar, cum ar fi: tabăra de dansuri populare, la care participă şi copii din alte localităţi româneşti din Ungaria, cursuri de perfecţionare în judeţul Arad, la Moneasa, seratele literare care le organizează la teatrul de păpuşi din Oradea ş.a.m.d. De asemenea, doamna Silaghi a mai subliniat însemnătatea transmiterii tradiţiilor şi obiceiurilor noastre din generaţie în generaţie, precum şi a celui mai important element: a graiului nostru străbun.
Copiii au fost organizaţi în grupe de câte trei, fiind supuşi unui număr de 11 probe de cultură generală, printre care au fost: vecinii Ungariei, localităţi din Ungaria unde trăiesc români, probe de cunoaştere a  tradiţiilor, ce fel de obiecte de îmbrăcăminte purtau bărbaţii, obiceiuri de sărbători, iar în final copiii au fost supuşi unor probe orale, cum ar fi: o colindă românească, o urare de Anul Nou şi relatarea unei anecdote.
În urma deliberării juriului, echipele câştigătoare au fost: locul al III-lea – echipele din Bătania şi Săcal, locul al II-lea – echipa din Bedeu, iar locul I – echipa din Micherechi. Cu sprijinul autoguvernării, toţi copiii participanţi au primit câte o diplomă de participare şi câte o carte de proverbe, zicători şi ghicitori româneşti. Cadouri de participare au primit şi profesorii pregătitori pentru strădania lor şi chiar toţi spectatorii, ouă din lemn frumos încondeiate în culorile tricolorului nostru, iar femeile câte o garoafă din partea domnului Győri Zoltán, directorul şcolii.
Frumosul eveniment s-a încheiat cu o masă festivă de post, la care au fost invitaţi toţi participanţii.
Adela Negrău, Săcal

Comentarii