Flori şi cuvinte alese în memoria lui Mihai Eminescu, la Apateu

Mai multe imagini aici
Poetul Mihai Eminescu a fost din nou omagiat, marţi, 11 iunie, la Parohia Apateu, în curtea căreia se găseşte de mai mulţi ani bustul marelui poet. Puţinii români din Apateu şi invitaţii lor îl sărbătoresc pe Mihai Eminescu deja de 13 ani. Festivitatea organizată de către parohul bisericii ortodoxe din Apateu, protopopul Origen Sabău, s-a desfăşurat în mica localitate bihoreană cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan şi a mai multor oficialităţi, oameni de cultură şi preoţi, comemorând 124 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului.

În localitatea Apateu au fost restaurate recent troiţa şi monumentul dedicate poetului, din curtea bisericii ortodoxe româneşti, cu un sprijin obţinut de către preotul paroh Origen Sabău, din România, de la Oradea, iar cu această ocazie, au fost sfinţite. Memoria poetului a fost evocată printr-o serie de momente speciale susţinute de artişti din Oradea. Programul manifestărilor a cuprins o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu şi de resfinţire a bustului şi a troiţei mai sus amintite, după care a avut loc un program cultural. Pe tot parcursul zilei, actori, oameni de cultură şi admiratori ai operei eminesciene au ţinut cuvântări, au recitat poezii şi au interpretat mai multe piese pe versurile lui Eminescu.
Au avut loc mai multe luări de cuvânt şi referate, prezentate de Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, profesorii dr. Gheorghe Petruşan şi dr. Mihaela Bucin, din Seghedin şi profesorul Nicolae Georgescu din Bucureşti. La programul cultural care a urmat au recitat poezii două eleve de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula, iar artişti şi grupuri consacrate din Oradea au susţinut un program cultural pe versurile şi muzica lui Eminescu: grupul vocal „Axios”, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea, condus de pr. Mihai Brie; tenorul Florin Mariş Hinşu, Elisabeta Fekete, de la Facultatea de Arte, Departamentul de muzică, din Oradea, precum şi corul şi orchestra de cameră a Facultăţii de Arte din Oradea şi, nu în ultimul rând, Eugen Ţugulea, actor la Teatrul de Stat din Oradea.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei Române şi ai consulatelor româneşti din Jula şi Seghedin, reprezentanţi ai ICR Budapesta si numeroşi oficiali, oameni de cultură si credincioşi din Oradea, care au venit în număr mare în pelerinaj la bustul lui Eminescu.
În încheiere, părintele Origen Sabău, preotul paroh al comunităţii şi consilierul cultural al Eparhiei româneşti din Ungaria a oferit diplome de cinstire şi plachete unor personalităţi care de-a lungul anilor s-au implicat în promovarea culturii româneşti în Ungaria. Astfel, au fost înmânate plachete omagiale, având chipul poetului Mihai Eminescu, profesorilor dr. Gheorghe Petruşan şi dr. Mihaela Bucin, din Seghedin, domnului Florin Hinşu, domnului Eugen Ţugulea şi Comanderiei „Sfântul Mare Mucenic Mina”, din Oradea, după care Preasfinţitul Episcop Siluan a rostit un cuvânt de binecuvântare, apreciind importanţa acestei manifestări şi rostul deosebit pe care ea îl are nu doar la omagierea cuvenită marelui poet naţional Mihai Eminescu, ci şi la promovarea şi consolidarea identităţii naţionale şi culturale a românilor din Ungaria.
Evenimentul s-a încheiat prin depuneri de coroane de flori la bustul lui Eminescu, din partea tuturor instituţiilor prezente la această manifestare.
A.B.

Comentarii