A murit cercetătorul muzicii româneşti din Ungaria

Doctor în ştiinţele muzicii şi cercetător al tradiţiilor muzicii populare româneşti din Ungaria, Halmos Béla a încetat din viaţă pe 18 iulie 2013.
Halmos Béla s-a născut în 1946, la Szombathely, dar a copilărit la Jula. De meserie a fost inginer arhitect, dar de mic copil a fost atras de muzică. Cu muzica populară a început să se ocupe din 1969. A cântat în mai multe formaţii, dintre care cele mai remarcabile au fost Formaţia Sebő şi, mai târziu, Kalamajka. De la începuturi a participat în aşa-numita Mişcare Joc, în care a activat ca muzicant, ca instructor, ca organizator, ca şi colecţionar şi muzicolog.
A fost membrul grupului de cercetare a muzicii populare din cadrul Academiei Maghiare de Ştiinţe. În anul 1987 a devenit doctor în ştiinţele muzicii, cercetând peste un deceniu muzica populară secuiască. În cadrul Institutului Maghiar de Cultură a înfiinţat Grupul de Cercetare a Muzicii populare. În afara muncii sale oficiale a participat la numeroase proiecte, care au vizat popularizarea muzicii populare, de la care a însuşit şi întreaga sa filozofie de viaţă. Halmos Béla, de-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii şi distincţii, dintre care cele mai importante sunt: Premiul Bartók Béla şi Premiul Széchenyi. Halmos Béla a fost şi cetăţeanul de onoare al oraşului Jula. Alături de Sebő Ferenc a avut deosebite merite în descoperirea şi popularizarea muzicii populare româneşti din Ungaria, pe care a considerat-o, ca un bun urmaş al lui Bartók, parte integrantă a valorilor folclorului Bazinului Carpatic, un folclor care este unic şi nu cunoaşte graniţe.
Ansamblul de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi în anul 2012 a sărbătorit 65 de ani de la înfiinţare. La acel moment aniversar a urcat pe scena Festivalului Castraveţilor numeroase personalităţi distinse, muzicanţi cu renume, folclorişti, printre care s-a numărat şi Halmos Béla.
Dumnezeu să-l odihnească!

Comentarii