Cum a devenit ia uniformă la liceul Bălcescu din Jula

Până la sfârşitul anilor 1980, toate elevele de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula au purtat ca uniformă obligatorie ia românească. Despre cum s-a lansat această idee, domnul Ioan Budai, directorul de atunci al liceului românesc julan, ne-a mărturisit că ia s-a purtat ca uniformă în şcoală încă de pe vremea când liceul funcţiona în vechea clădire din centrul oraşului, unde azi se găseşte biblioteca orăşenească.
În acea vreme, de 1 Mai, în faţa clădirii se afla acea tribună principală pe care urcau mari conducători de partid, de stat şi a sindicatelor din acea vreme şi alte personalităţi julane, care erau la diferite întreprinderi sau erau decoraţi la evenimentele mai importante.
De fiecare dată se pretindea ca la astfel de manifestări clădirea să fie decorată mai deosebit, să aibă un aer de sărbătoare. Fonduri speciale pentru aceste decoruri nu se acorda, astfel profesorii şi elevii de la şcoala românească încercau să improvizeze tot felul de desene, panouri sau textile, pentru ca spatele acelei tribune să arate cât mai frumos. Astfel, şcoala scăpa de critici din partea organizatorilor. Înainte de aceste evenimente, şcolile şi instituţiile din oraş erau convocate la o şedinţă unde li se comunica cum să se pregătească de aceste serbări, iar dacă şefii nu erau mulţumiţi se primea critici serioase. Un lucru foarte important era şi uniforma elevilor şi a participanţilor la defilare, iar şcoala nu-şi putea permite să comande costumaţii de defilare pentru toată lumea, aşa că la început se confecţiona tot felul de planşe colorate, steguleţe, etc. Însă nu s-a renunţat la ideea de a avea o uniformă unică pentru elevii de la Bălcescu.
După ce într-o excursie în România cu familia, directorul Ioan Budai a cumpărat pentru fiica sa o ie românească, întorcându-se acasă a propus şi profesorilor să încerce să promoveze în şcoală ideea de a procura şi părinţii pentru elevele de la Bălcescu aceste frumoase bluze tradiţionale. Bineînţeles, şcoala nu avea posibilitatea să cumpere atâtea ii pentru fiecare, însă a fost acceptată propunerea atât de profesori cât şi de părinţi. La început doar câteva fete au avut ie, iar cu timpul lumea s-a obişnuit şi purtarea iei a devenit o tradiţie. La un moment dat a devenit atât de firesc purtarea iei încât mulţi dintre elevii care mergeau cu părinţii să se înscrie la liceu aveau deja ia procurată. Bluza tradiţională românească a devenit un specific al liceului şi nu a deranjat pe nimeni.
Ia românească începe să fie din nou la modă. Ar fi bine dacă acest val ar ajunge şi la şcolile cu profil românesc din Ungaria, pentru că le-ar conferi un aer special, unul românesc. Priviţi imaginile alăturate, atât cele vechi, de pe vremea când încă s-a purtat ie la liceul românesc, cât şi modelele mai noi, şi decideţi singuri dacă ar fi o idee bună sau nu să purtăm şi noi, românii din Ungaria, acest frumos veşmânt în zilele de sărbători.
E.Ş.

Comentarii

Trimiteți un comentariu