Dansuri româneşti la Ziua mass-media publică din Ungaria


Mii de cetăţeni au fost curioşi să participe sâmbăta trecută la programele zilei mass-media publică MTVA. Dimineaţa au sosit în parcul Millenaris mai ales familiile cu copii mici, în timp ce după-amiază au venit şi cei de vârsta a treia. Cei mai mulţi au fost curioşi să vadă personajele din poveştile maghiare cunoscute de pe micul ecran, dar şi să se întâlnească cu personalităţile din televiziunea şi radioul public.

Cei mai curajoşi au avut prilejul să-şi dovedească talentul de reporter sau de prezentator în faţa microfoanelor sau a camerelor de luat vederi, devenind ei înşişi realizatori de emisiuni. Mai multe emisiuni de radio şi televiziune au fost difuzate în direct de la faţa locului. Pe parcursul zilei, prezentatorii au împărţit mii şi mii de autografe, fiind şi pentru ei o experienţă insolită întâlnirea personală cu publicul.
Agenţia de presă MTI a vernisat o expoziţie cu 180 de fotografii din arhiva sa ce numără în total 16 milioane de imagini. Anul acesta şi naţionalităţile au fost reprezentate, care au adus meşteşuguri tradiţionale, ca broderia sau cioplirea lemnului. Dar publicul a putut să guste şi din preparatele tradiţionale ale popoarelor.
Nici muzica sau dansul naţionalităţilor nu a lipsit din program, comunitatea noastră fiind reprezentată la ziua mass-media publică de trei perechi de dansatori ai Echipei Păstrătorilor de Tradiţii „Gheorghe Nistor” din Micherechi, acompaniaţi de muzicanţii Zoltan Patyi şi Ioan Kovacs. Deşi au dansat în spaţii nonconformiste, dansatorii au reuşit şi de această dată să adune publicul în jurul lor. Despre impresii Odett Roşu, preşedinta Asociaţiei de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi ne-a declarat următoarele: „Ne-am simţit foarte bine, am vrut să venim, pentru că nu am mai participat la acest eveniment. Este foarte frumos, e multă lume şi ne simţim foarte bine. Spre norocul nostru, întotdeauna strângem publicul în jurul nostru şi ne pare bine că oamenilor le plac dansurile noastre. Urmărim şi noi emisiunile de radio şi televiziune în limba română, e foarte bine că există astfel de programe.”
Barlay Tamás, redactorul-şef al Departamentului pentru culte, naţionalităţi şi emisiuni de peste hotare din cadrul MTVA ne-a vorbit despre oportunităţile pe care le vede în emisiunile de radio şi televiziune ale naţionalităţilor din Ungaria: „Este foarte important ca în această zonă să existe emisiuni pentru naţionalităţi, deoarece Europa Centrală este un conglomerat etnic, coexistă mai multe popoare a căror istorie este comună de mai multe secole, este împletită, nu poate fi separată. Din când în când auzim fel şi fel de ştiri, că sunt discuţii despre apartenenţa unei personalităţi istorice, ş.a.m.d., sunt discuţii fără niciun rost. Aşa cum aceste popoare au ştiut să convieţuiască ca fraţi de-a lungul secolelor, ca şi copiii într-o familie, ar trebui să readucem acest standard. Iar în acest sens emisiunile pentru naţionalităţi joacă un rol foarte important. Exact aşa, ca şi partea cealaltă a monedei, emisiunile pentru maghiarii de peste hotare, deoarece chestiunea convieţuirii majorităţii cu minoritatea, problema identităţii naţionale sau a dublei legături identitare, definesc fundamentele existenţei noastre, a tuturor. Este deci foarte important să existe un dialog inteligent în acest domeniu şi o cunoaştere reciprocă. Ne e teamă de ceea ce nu cunoaştem, nu-i aşa? Dacă vom cunoaşte cultura română, sârbă, slovacă, respectiv şi aceste popoare vor face cunoştinţă cu cultura maghiară, atunci poate demara o relaţie, un dialog, care ne conduce la convieţuirea paşnică frăţească. O convieţuire din care putem profita cu toţii, căci probabil şi Bunul Dumnezeu de aceea a creat atâtea popoare, atâtea naţiuni, de aceea i-a înzestrat cu diferite valori şi însuşiri, ca prin aceste bogăţii să se îmbogăţească reciproc. Ca fiecare să fie un dar pentru celălalt.”
Programul s-a încheiat cu un concert maraton, intitulat Simfonik Live 3, unde timp de trei ore cunoscuţi interpreţi de muzică pop au cântat şlagăre din repertoriul maghiar şi internaţional.
I.K.

Comentarii