Editorial – Ce ne facem cu şcolile?

Noul an şcolar a adus după el nu doar vremea tomnatică, rece şi ploioasă, ci şi o serie de schimbări. Şi nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. În viaţa comunităţii româneşti din Ungaria, poate cea mai importantă schimbare este că, după şcolile din Bătania, Chitighaz, Aletea, Săcal şi Bedeu, şi cea mai mare instituţie de învăţământ cu profil românesc, Şcoala generală, Liceul şi Căminul de elevi „N. Bălcescu” din Jula a ajuns în administrarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. În haosul ce domină în învăţământul din Ungaria, după centralizarea tuturor instituţiilor de învăţământ, ăsta este răul mai mic, zic unii.

Şcoala din Jula, care de ani de zile se poate mândri cu un număr tot mai mare de elevi (în timp ce peste tot numărul copiilor înscrişi scade), a ajuns ca anul acesta să aibă clase paralele până şi la clasa întâi, şcoala generală. Orice şcoală se luptă pentru fiecare copil în parte, deoarece acesta este zălogul supravieţuirii instituţiei. În cazul şcolilor de naţionalitate, însă, nu numai numărul de copii, ci în primul rând calitatea şi conţinutul învăţământului este şansa viitorului. Calitatea garantează o comunitate bine pregătită şi educată, însă în cazul conţinutului ne gândim în primul rând la conţinutul naţional. Dacă elevii noştri nu vor învăţa încă din băncile şcolii ce înseamnă că ei sunt români, că limba lor este româna şi că identitatea lor numai prin aceste două elemente fundamentale va fi una solidă, mai târziu vor putea recupera mult mai greu.
„Acum mingea este pe terenul nostru”, spun unii dintre profesorii care chiar sunt interesaţi de soarta învăţământului românesc din Ungaria. „Ce vom face cu ea? Stăm şi aşteptăm ca cineva să ne spună din nou ce să facem cu ea sau ne vom pune minţile la contribuţie şi vom alcătui o strategie solidă, pe termen lung, pentru şcolile noastre?”, se întreabă aceeaşi profesori îngrijoraţi. Pentru că ei văd că ceva şchiopătă în învăţământul nostru. Este garantat insuccesul atunci când în aceeaşi clasă ajung copii din familii româneşti, care vorbesc limba română mai bine sau mai puţin bine, şi copiii unor familii maghiare din localităţile de lângă frontieră, familii de altfel bine intenţionate, care recunosc avantajele cunoaşterii limbii române, dar din care niciodată nu vom face (şi nici nu trebuie să facem) români. Am ajuns în instituţiile noastre să ne sfiim să păstrăm obiceiurile, tradiţiile noastre, să ne cunoaştem istoria poporului nostru şi să ne cinstim eroii care au luptat pentru români, numai ca să nu-i supărăm pe alţii. Nimic din astea nu s-ar face contra cuiva, ci exclusiv pentru întărirea noastră. Până nu vom recunoaşte acest lucru, nu vom avea şcoli româneşti adevărate.
Nicio şcoală sau grădiniţă nu este românească numai pentru că în numele ei figurează „román”. Acest titlu în primul rând ne obligă, nu doar ne distinge de alţii. Au recunoscut acest lucru conducerile şcolilor din Micherechi şi Bătania, care lucrează şi cu profesori din România. Aceşti pedagogi aduc un suflu nou în instituţiile noastre, încurajând profesorii locului şi împărtăşind cu ei noi metode de predare, care pot garanta succese în domeniul limbii şi culturii româneşti pentru şcolarii noştri. Şi ăsta e cel mai important lucru: nu complexele sufleteşti şi gândirea învechită a unora, care cred că şi în 2013 se mai poate face şcoală românească cu metodele din anii 1960, ci ca să asigurăm copiilor de la grădiniţele şi şcolile noastre un învăţământ românesc modern, care atinge nivelul oricărei şcoli româneşti din lume, să pregătim copii echilibraţi din punct de vedere identitar, care să-şi cunoască originea şi să vorbească limba părinţilor şi a bunicilor lor.
Eva Şimon

Comentarii

  1. www.marketglory.com/strategygame/aismen13070
    Un joc de strategie in care te lupti,muncesti,cumperi cu bani virtuali produse,iti dezvolti propria companie,creezi organizatii in care te duci la razboi.,banii virtuali ii transformi in aur si apoi in bani reali,pt mai multe detalii id aismen13070 sau mail aismen13070@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu