„Festivalul Castraveţilor” a spart graniţele la Micherechi

Mai multe imagini aici
Consiliul Local al comunei Micherechi a organizat, în zilele de 20–21 septembrie, ediţia a XI-a a Festivalului Castraveţilor. Au fost două zile însemnate pentru locuitorii satului, deoarece acestea au fost ca un cadou pentru mâinile harnice în cultivarea castraveţilor şi a legumelor. Au fost două zile frumoase, pentru că au adus acasă neamurile şi prietenii pentru încărcare sufletească. Şi în al treilea rând, au fost două zile când, pentru prima dată în istoria festivalului, sute de români din cealaltă partea a graniţei, din România, au venit să petreacă alături de micherecheni. Muzica de calitate, dansurile româneşti şi voia bună au făcut ca să nu mai existe graniţe între oameni, între români şi români, dar nici între români şi unguri.


Cel mai aşteptat moment: concertul Connect-R
Cu toate că Micherechiul este un sat mic, atmosfera festivalului, programele româneşti de calitate au dovedit că Micherechiul este plin de vitalitate. Momentul cel mai important în desfăşurarea festivalului, care în acest an s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al ES Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, l-a însemnat concertul formaţiei artistice Connect-R care a cântat live mai bine de o oră. Sute de oameni au invadat vineri seara cortul montat în centrul satului, ţinând să fie prezenţi la concertul celui mai cunoscut artist român la ora actuală. Fanii au fredonat toate melodiile interpretului, care a urcat pe scenă seara la ora 9, însoţit de o trupă de dansatori. Bineînţeles, cea mai mare agitaţie a fost când Connect-R a început să cânte hit-ul „Eu vara nu dorm”.
Concertul Connect-R s-a realizat cu ajutorul domnului ambasador Victor Micula şi cu sprijinul firmei DIGI TV, a domnului Alexandru Oprea, a domnului Relu Tupea şi a doamnei Vivien Szöllősi.

Scenă cucerită de copiii satului
Programul de sâmbătă şi-a dat startul cu dansurile minunate micherecheneşti, interpretate de Echipa de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor”. Festivalul a fost deschis de către primăriţa Margareta Tat, viceprimarul Bertold Netea, luând cuvântul Ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula şi PS Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. În continuarea programului, copiii de grupa mare şi grupa mijlocie de la grădiniţă au prezentat un buchet de poezii şi cântece, având ca temă castraveţii. Elevii şcolii generale au prezentat un program artistic: Ioan Poiendan a cântat cu glas gingaş cântecul „Busuioc de prin Banat”, iar elevul Beniamin Somogyi a spus povestea „Musca şi purecele”. Elevii din clasa a opta au interpretat un dans pe muzica „Minim doi” de la Alex Velea. Şlagărul câştigător al concursului M-Factor (adică Micherechi-Factor) din cadrul Săptămânii Limbii Române din anul trecut, organizat la şcoala generală, a avut acelaşi succes şi pe scena Festivalului Castraveţilor. Au intrat pe scenă şi elevii şcolii de artă interpretând un program artistic deosebit. Echipa de dansuri populare a şcolii generale, condusă de Nandor Cozma a prezentat o suită de dansuri populare micherecheneşti şi dansuri învăţate la tabăra da vară din Zalău. Pentru efortul depus în fruntea echipei de dans, primăriţa Margareta Tat i-a înmânat tânărului Cozma o diplomă de merit.
A urmat apoi, Cintia Marc, care a dat dovadă de un talent muzical deosebit. Cintia are 12 ani, locuieşte în Aletea şi tatăl său este originar din Micherechi. În primăvara acestui an, Cintia a luat parte la concursul „Glasul meu”, unde a avut mare succes obţinând premiul special. Grigore Poiendan, tânărul artist micherechian a interpretat un buchet de cântece populare româneşti, după care împreună cu Ildikó Takács au cântat cântece ungureşti. Acompaniamentul a fost asigurat de Barbócz Sándor şi Téglás Ferenc. După ei a urmat nepotul lui Teodor Covaci, maestru al artei populare, tânărul talentat Zoltán Rácz interpretând la vioară muzică românească.

Folclor şi voie bună
Programul folcloric a debutat cu minunatele dansuri interpretate de Ansamblul folcloric „Cununiţa” din Sântana, al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Acest ansamblu a ajuns pe scena Festivalului Castraveţilor cu sprijinul Consulatului General al României de la Seghedin. Ansamblul „Cununiţa” s-a constituit în anul 2001. A participat la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a obţinut numeroase premii. Recent s-au întors de la un festival internaţional de folclor din Portugalia. Solistul ansamblului a fost Dorel Banci.
Din păcate, după cum ne-au informat organizatorii, din motive de boală, Cristian Pomohaci nu a putut fi în mijlocul micherechenilor, cu toate că era foarte aşteptat. Deosebita artistă de muzică populară, Lorenna, în prezent realizatoarea şi prezentatoarea emisiunii la Etno Tv, „Dor, dor, dor cu mine călător”, a creat o atmosferă nemaipomenită. În primul rând, a mulţumit primăriţei şi viceprimarului pentru invitaţie, după care a coborât după scenă şi i-a invitat pe toţi la o adevărată petrecere. Fiind foarte spontană şi plină de veselie, datorită vocii cu care a înzestrat-o Dumnezeu, Lorenna i-a pus în faţa microfoanelor pe câţiva micherecheni să cânte cu ea în duet.
Ansamblul de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor” a prezentat o nuntă românească din Micherechi, având un mare succes la public. În program am văzut mai multe generaţii de dansatori, demonstrând astfel că de la mic la mare, pentru toţi este importantă păstrarea şi promovarea comorilor folclorice moştenite de la bunici şi străbunici.
Ansamblul folcloric „Zestrea Buduresii” a sosit din judeţul Bihor, localitatea Budureasa. A interpretat dansuri autentice din Bihor, ale căror melodii seamănă foarte mult cu melodiile dansurilor micherecheneşti.

Diplome şi distincţii
În seara zilei de sâmbătă, Primăria satului Micherechi a felicitat acele cupluri care în acest an şi-au aniversat nunta de argint, adică 25 de ani de căsnicie şi care au sărbătorit nunta de aur, 50 de ani de căsnicie. Au sărbătorit 25 de ani de căsnicie: Francisc Éliás şi Maria Ţârlea, Gheorghe Hodojo şi Floarea Cefan, Ioan Bogyó şi Eva Ana Marc, Teodor Martin şi Viorica Ciotea, Gheorghe Benye şi Ana Netea, Vasile Martin şi Maria Bordaş, Francisc Kesztyűs şi Floarea Covaci.
Zece perechi au sărbătorit 50 de ani de căsnicie: Ioan Ruja şi Ana Radici, Mihai Radici şi Ana Bogyó, Gheorghe Netea şi Elena Bogyó, Gheorghe Benye şi Rebeca Mihuţ, Ioan Cozma şi Ana Cora, Ioan Ruja şi Eva Rocsin, Ioan Bara şi Ana Pap, Ioan Cozma şi Floarea Petruşan, Mihai Gomboş şi Eva Pătca şi Alexandru Tokai şi Elena Józsa.
Conducerea satului a felicitat anul acesta şi pe cea mai în vârstă persoană din sat, care este Iuliana Ciotea Tat (93 ani) şi, totodată, şi pe cel mai tânăr locuitor, micuţul Iannys Eduard Tudor, care în ziua festivalului avea doar 3 zile.
Primăriţa Margareta Tát a înmânat distincţia „Pentru Educaţie” educatoarei pensionare Maria Bogyó Cozma, care timp de aproape patru decenii s-a ocupat cu o dragoste devotată de cea mai sensibilă şi gingaşă generaţie, de copilaşii de grădiniţă.
Premiul „Pentru Cultura comunei Micherechi” i-a fost conferită săptămânalului „Foaia românească”, săptămânalul în limba română al românilor din Ungaria, care în anul 2011 a împlinit 60 de ani de apariţie. Prin această distincţie, conducerea satului a dorit să mulţumească redacţiei condusă de Eva Iova Şimon munca depusă în interesul comunei Micherechi şi prin faptul că se străduieşte să consemneze cronica întregii comunităţi româneşti din Ungaria.
Distincţia „Pentru Sport” i-a fost acordată echipei de fotbal locale, care a câştigat campionatul în divizia I a judeţului Bichiş.
Doamna primar a înmânat apoi un premiu „postumus” pentru răposatul Ócsai Ferenc, cel care la începutul anilor ’60 a răspândit în sat cultivarea legumelor în sere. După un moment de reculegere în amintirea răposatului, distincţia a fost preluată de către fiul său, care a ţinut să mulţumească conducerii satului acest gest nobil.
Premiul „Pentru Micherechi” i-a fost înmânat farmacistului dr. Gheorghe Rocsin, pentru serviciul adus de decenii de-a rândul pentru îmbunătăţirea sănătăţii locuitorilor din Micherechi.
După înmânarea distincţiilor, publicul s-a distrat pe melodiile trupei „Blades”, iar cei mai rezistenţi s-au veselit până în zori, împreună cu Lucian Şereş.

Oaspeţi din România şi Ungaria
La cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Castraveţilor a onorat cu prezenţa domnul Cătălin Ţârlea, şeful Oficiului pentru Românii din Străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, de la Bucureşti, domnul Bogdan Ignat, consilier la Ambasada României, domnul Răzvan Ciolcă, consilier diplomatic la Ambasada României, doamna Veronica Ionescu, secretar II la Ambasada României la Budapesta, domnul Dragoş Viorel Ţigău, Consul Gerant Interimar la Consulatul General al României la Jula, doamna Monica Radu, Consul la Consulatul General al României la Seghedin, Gajda Róbert, deputat parlamentar, domnul dr. Marius Grec, Decan la Facultatea de Ştiinţe Umaniste din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, domnul Bogdan Geană, referent cultural din partea Institutului Cultural Român din Budapesta şi multe alte oficialităţi, conducători de instituţii româneşti din ţară şi din România.
A. Cioca

Comentarii