Tabăra de religie „Muguri de lumină” pentru copiii din Micherechi


În perioada 8–10 noiembrie, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor din Ungaria s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a taberei de religie intitulată generic „Muguri de lumină”, tabără la care au participat 19 copii de la şcoala generală din Micherechi. Programul taberei s-a desfăşurat în locaţii diferite, însă pentru cazare şi masă copiii au fost găzduiţi la centrul pentru familii şi tineret de la Otlaca-Pustă, de la sălaşul Drăgan. Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Prima ediţie a avut loc cu ajutorul tinerilor ortodocşi din localitatea Micherechi, iar anul acesta tabăra s-a organizat în cadrul unui proiect european transfrontalier. Copiii au petrecut la tabără zile în care s-au bucurat de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile unei excursii la Seghedin sau ale activităţilor culturale şi sportive.



Copiii, viitorul Bisericii noastre 
În prima zi, tinerii participanţi la tabără, împreună cu însoţitorii lor au participat la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită în biserica din Otlaca-Pustă de către PS Părinte Siluan, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Aici au fost primiţi cu mare bucurie de credincioşii din Otlaca, care i-au întâmpinat dimineaţa la intrarea în biserică, fericiţi să primească atâţia copii în bisericuţa lor, unde tinerii sunt foarte puţini. În cadrul slujbei, copiii din Micherechi au participat la liturghie spunând „Crezul” şi „Tatăl nostru”, spre bucuria credincioşilor. PS Siluan a rostit la final un cuvânt de învăţătură pe înţelesul celor mici, despre rolul îngerilor în Ierarhia cerească şi în viaţa bisericii, exprimându-şi totodată bucuria deosebită pentru realizarea acestei manifestări la care copiii au răspuns pozitiv într-un număr atât de frumos. Copiii sunt cei în care atât familia, cât şi societatea îşi pun toată nădejdea pentru un viitor mai bun, de aceea lor trebuie să li se acorde toată atenţia de care au nevoie. Copiii sunt însă şi viitorul Bisericii noastre, drept pentru care aceasta e datoare, prin toate mijloacele, să poarte de grijă creşterii şi desăvârşirii micilor creştini prin apropierea lor de Hristos, a subliniat PS Episcop Siluan. Programul taberei din prima zi a mai cuprins rugăciuni de seară şi discuţii pe teme religioase, dar şi activităţi desfăşurate în aer liber, la terenul de joacă şi vizită la grădina zoologică, aflată în centrul pentru familii şi tineret de la Otlaca-Pustă, au fost plimbaţi cu trăsura, au putut călări şi multe alte activităţi.




Trei zile ziditoare pentru cei mici
În primele două zile ale taberei, copiii s-au bucurat şi de prezenţa şi atenţia PS Episcop Siluan şi au avut permanent ca însoţitori pe părintele Visarion Tuderici, secretar eparhial la Episcopia din Jula şi care le predă şi ore de religie la şcoala din Micherechi, precum şi pe prof. Ana Sárközi, directorul şcolii din Micherechi. Pentru câteva zile, ei au alcătuit o mare familie, în care au avut ca fraţi şi surori colegii şi colegele prezente în tabără, iar ca părinte, pe pr. Visarion, care îi înconjoară şi sprijină cu drag, şi le dă sfaturi bune ca un adevărat părinte. „Copiii sunt foarte încântaţi că Preasfinţia Sa vine în mijlocul lor, pentru că nu foarte des au prilejul să intre în contact cu un episcop sau cu un preot. Şi dacă până acuma aveau impresia că noi, cei îmbrăcaţi în dulame negre, suntem un fel de baubau, care speriem copiii sau oamenii răi, acuma deja au altă impresie. Au văzut că nu-i aşa şi că totuşi ne putem apropia unii de alţii”, ne-a mărturisit pr. Visarion. „Chiar dacă această tabără este una de religie, nu putem să lăsăm la o parte latura românească sau românismul. Pentru că în acelaşi timp, amândouă trebuiesc cultivate şi trebuiesc sporite. Astfel, pe lângă participarea la Sfânta Liturghie am avut rugăciuni de dimineaţă şi de seară în fiecare zi a taberei, am povestit legende şi povestiri creştineşti, am avut o excursie la Seghedin şi am profitat de timpul frumos de afară jucându-ne în aer liber”, a mai spus părintele. 
Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, au descoperit aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.




Excursie în oraşul de pe Tisa
Ziua a doua a taberei a avut un caracter cultural şi de cunoaştere o unor obiective importante, dar şi a unor instituţii româneşti din Seghedin, unde copiii au vizitat „Domul” – Catedrala Romano-Catolică din Seghedin, au mai vizitat Muzeul de Cultură „Móra Ferenc” şi Capela ortodoxă maghiară din oraş, unde au fost primiţi cu multă căldură sufletească de parohul Imrényi Tibor. La Seghedin, copiii au vizitat studioul teritorial al Televiziunii Naţionale, în care se redactează şi emisiunea în limba română „Ecranul nostru” şi unde au putut să vadă cum se desfăşoară munca redactorilor şi prezentatorilor de ştiri din televiziune. La Catedra de Limbă Română a Facultăţii de Pedagogie „Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Seghedin, copiii au fost întâmpinaţi de prof. univ. Mihaela Bucin, care le-a vorbit despre locuri şi fenomene naturale, dar şi spirituale specifice zonei Buzău, din România, iar doamna consul Monica Radu, de la Consulatul General al României din Seghedin le-a vorbit despre importanţa sărbătoririi zilei onomastice la români.


Să fii între copii este un dar de la Dumnezeu
Ultima zi a taberei s-a desfăşurat în localitatea Micherechi de unde provin elevii, cu participarea la Sfânta Liturghie, unde cu acest prilej, copiii s-au spovedit şi au fost cuminecaţi cu Sfintele Taine, iar la slujbă au rostit şi aici, în grup, „Crezul” şi „Tatăl nostru”. După slujbă, copiii au luat masa la casa parohială din Micherechi unde au fost răsfăţaţi cu pizza şi răcoritoare, după care au vizionat un film religios, iar înainte de a se despărţi unii de alţii, câţiva dintre copii au plecat cu părintele să viziteze pe unul dintre colegi care a păţit la tabără un mic accident şi nu a mai putut fi prezent până la capăt la activităţi şi doar după aceea şi-au luat rămas bun unii de la alţii şi s-au îndreptat spre casele lor. 
„Când sunt în mijlocul lor mă simt şi eu copil din nou. Nu am zilnic astfel de ocazii, iar când sunt înconjurat de ei, atunci şi copilul din mine răbufneşte. Fiecare zi petrecută cu copiii aceştia înseamnă un prilej de a mă bucura de darurile pe care Bunul Dumnezeu mi le face, pentru că fiecare copil este un dar pe care Dumnezeu ni-l dă. Mi se pare un dar minunat să fii în mijlocul copiilor, să te bucuri cu copiii, să-i înţelegi şi mai mult să încerci să-i formezi, să-i aşezi pe cale, ca ei să meargă în direcţia potrivită”, a mărturisit pr. Visarion Tuderici.
*
Manifestarea a făcut parte din Proiectul European cu numărul HURO/1101/090/2.1.3, legat de dezvoltarea turismului religios în zona judeţelor Bichiş (Békés) din Ungaria şi Arad din România, înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca-Pustă și realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalier Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu, www.hungary-romania-cbc.eu) cu sprijinul Uniunii Europene şi cu co-finanţarea Fondului de Dezvoltare Regională din Europa, respectiv a Republicii Ungare şi României.
A.B.


Comentarii