Responsabilitate faţă de dansurile moştenite la Micherechi

Echipa de păstrare a tradiţiilor din Micherechi funcţionează sub o nouă formă. În urmă cu doi ani s-a înfiinţat Asociaţia de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor”. În funcţia de preşedinte a fost aleasă tânăra Odeta Roşu, care dansează deja de 16 ani, de la vârsta de şase ani. Grupul de tineri care au înfiinţat această asociaţie se simt responsabili faţă de viitorul dansurilor populare moştenite din moşi-strămoşi. În câteva luni, din rândul celor mai mici localnici, dintre şcolari, s-au format 15 noi perechi de dansatori.



O nouă formă de funcţionare: asociaţia
Asociaţia de Păstrare a Tradiţiilor „Gheorghe Nistor” („Nyisztor György” Hagyományőrző Néptáncegyesület) s-a înfiinţat în urmă cu doi ani, pe 20 decembrie 2011. Membrii fondatori au fost dansatorii activi ai formaţiei. Aceştia au ales-o în funcţia de conducere pe Odeta Roşu. „Dorinţa noastră de a înfiinţa o asociaţie este veche. Ne-am gândit că în acest fel vom putea înainta concursuri pentru a obţine fonduri pentru funcţionare. Am dori să avem un microbuz pentru transportul dansatorilor, pentru că sunt foarte mari cheltuielile de transport. În general, cheltuielile de transport, onorariul coregrafului, şamd., sunt achitate de asociaţia noastră”, ne-a mărturisit preşedinta.


Ajutor din partea Primăriei 
Asociaţia a beneficiat de un ajutor considerabil, în urma vizitei la Micherechi a preşedintelui Parlamentului ungar, Kövér László. Acesta a dăruit suma de un milion de forinţi pentru achiziţionarea costumelor populare. Sprijinul s-a făcut prin intermediul conducerii satului: primăriţa Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netea.
„Aprovizionarea costumelor populare este în curs de realizare. Vom cheltui această sumă pentru a completa costumaţia dansatorilor: vom cumpăra veşminte pentru băieţi, care cuprinde pantaloni, cămaşă şi vestă, iar pentru fete vom cumpăra bluză, vestă şi şorţ. Un alt ajutor important din partea Primăriei este că, la ora actuală, probele săptămânale sunt ţinute la Casa de cultură, iar pentru asta asociaţia nu trebuie să plătească nici chirie, nici regie”, ne-a spus Odeta Roşu. 
Anul trecut, Primăria din Micherechi a sprijinit asociaţia dansatorilor cu o sumă considerabilă, 1,3 milioane de forinţi. „Asociaţia a putut să cheltuiască aceşti bani pentru tot ce a fost necesar, însă au avut obligaţia să facă socoteală cu banii primiţi”, ne-a spus primăriţa. „În urma decontării s-a aflat că marea parte a sumei a fost cheltuită pentru acoperirea onorariului coregrafului. În afară de această sumă, Primăria a asigurat încă 309.000 de forinţi pentru cumpărarea cizmelor băieţilor, a mai completat bugetul asociaţiei cu aproape 100.000 de forinţi din care s-a cumpărat un amplificator portabil, iar actualmente se reînnoieşte îmbrăcămintea dansatorilor, tot cu sprijinul Primăriei. În aceste zile lucrăm la planul bugetar pe anul 2014, şi pot să spun că anul acesta vom sprijini asociaţia dansatorilor cu o sumă mai mare decât anul trecut”, ne-a mărturisit Margareta Tat, primăriţa Micherechiului.


Succesul „Nunţii din Micherechi”
La ediţia din anul 2013 a Festivalului Castraveţilor, echipa a prezentat o nouă coregrafie, cu titlul „Nunta din Micherechi”. „Anul trecut ni s-a împlinit un vis. Ne-am pregătit demult pentru a întocmi această coregrafie, pe care am reuşit să o prezentăm la festival. Înainte de festival am făcut foarte multe repetiţii, iar în ultimele zile am avut ideea să intre în program şi dansatorii mai vechi, la care ei s-au arătat deschişi. Bineînţeles, nu am reuşit să punem pe scenă toate elementele din nunta anilor ’50–’60 de la Micherechi, dar ne-am străduit să reînviem atmosfera de odinioară. Suntem mulţumiţi de coregrafia nouă, am primit numai laude şi cuvinte de încurajare din partea consătenilor”, ne-a spus Odeta.



O echipă cu dansatori cu forţe noi
Începând din anul 1992, coregraful echipei este Zoltán Patyi. Acesta este mândru de talentul noilor dansatori de vârsta de 20 de ani. La ora actuală, echipa funcţionează cu mai multe perechi de dansatori avansaţi, printre care se numără: Nandor Cozma, David Ruja, Vasile Pap, Alexandru Berke, Ioan Gomboş, Robert Marc, Ioan Ruja, Gheorghe Mihuţ, Szabolcs Ruja, Odeta Roşu, Helga Ruja, Nora Ruja, Kinga Antal, Bianca Gurzău, Cintia Mag şi Maria Ruja. Ei sunt membrii echipei de 12–13 ani. 
Actuala conducere a satului se arată interesată de urmaşii acestei echipe, de aceea s-a hotărât ca să fie asigurat un post de muncă pentru tânărul Nandor Cozma, care din septembrie 2012 se ocupă cu predarea dansului în cadrul şcolii.
Cei mai mici dansatori au probe de trei ori pe săptămână. Roadele activităţii sale se văd din primele luni: 15 perechi de mici dansatori talentaţi, care la fiecare spectacol îmbucură locuitorii satului.
„Noi ne străduim să păstrăm această formă de funcţionare, ne mândrim cu un număr destul de frumos de dansatori cu forţe noi, iar primăria ne ajută în mod deosebit. O facem asta deoarece avem convingerea că dansul din Micherechi este cel mai frumos tezaur al românilor din Ungaria. Am participat la nenumărate concursuri naţionale, unde de foarte multe ori am câştigat. Ansamblul nostru simte ca o datorie păstrarea şi dezvoltarea limbii materne, a culturii şi tradiţiilor populare. Scopul nostru este ca şi pe scenă să promovăm tradiţia românească”, a concluzionat preşedinta asociaţiei Odeta Roşu.
A. Cioca

Comentarii