Romanţe, poezii şi lacrimi de ziua lui Mihai Eminescu

Sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria a găzduit vineri, 24 ianuarie, un eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, manifestare care a demonstrat, încă o dată, că valorile spirituale cele mai înalte ale românilor sunt preţuite şi promovate cu dăruire şi de românii din Ungaria. La reuşita acestei aniversări au conlucrat Uniunea culturală, Consulatul General al României la Jula şi Corul „Pro Musica” din Jula, marcând naşterea Luceafărului poeziei româneşti. 





După deschiderea evenimentului de către Eva Şimon, redactor şef al săptămânalului „Foaia românească”, Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula a vorbit în primul rând despre importanţa zilei de 24 ianuarie, care pentru românii de pretutindeni reprezintă un prilej de sărbătoare, prin unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, într-o singură ţară. A mai subliniat faptul că nu putea fi o sărbătorire mai potrivită a acestui eveniment pentru românii din Ungaria, de a-l aniversa pe geniul tutelar al culturii neamului, Mihai Eminescu, poetul naţional şi universal, la doar câteva zile de la data naşterii sale, cu prilejul Micii Uniri de la 1859. „Cu prilejul zilei de 24 ianuarie, retransmitem mesajul de unitate şi solidaritate pe care românii l-au transmis în urmă cu 155 de ani, când liderii politici ai vremii au decis că interesul naţional şi soarta poporului sunt mai presus de orice ambiţii egoiste sau interese particulare. Românii de pretutindeni îşi afirmă astăzi cu mândrie valorile şi originile, celebrându-i pe cei care au pus bazele construcţiei noastre naţionale”, a mai spus domnul Florin Vasiloni. 
Viaţa şi opera Luceafărului poeziei româneşti, al celui mai de seamă reprezentant al liricii româneşti şi dincolo de graniţele ţării, au fost evidenţiate de către Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Şcolii generale şi a Liceului „N. Bălcescu” din Jula, care a prezentat publicului multe aspecte ale creaţiei eminesciene şi a trezit atenţia ascultătorilor pentru un recital din poeziile lui Eminescu. „Dacă nu aş şti româneşte pentru altceva numai ca să-l pot citi pe Eminescu în original, deja ar merita”, şi-a convins ascultătorii doamna directoare. Timp şi spaţiu naţional, pădure, mare, doină, vis, copilărie, melancolie – au fost câteva din motivele universului eminescian despre care a vorbit doamna Gurzău, precum şi despre modelul absolut al poetului şi, nu în ultimul rând, despre poezia lui de dragoste. Aceasta a fost pusă apoi în valoare şi în versurile recitate cu sensibilitate de către un grup de elevi de la liceu. Recitatul de poezie a fost susţinut de elevii: Carina Iuhas, Diana Bogdan, Maria Olteanu, Izabela Boca, Nora Ruja şi Francisc Matei Dobra. 
Punctul culminant al serii au fost romanţele pe versurile lui Eminescu cântate de Corul „Pro Musica”: „Pe lângă plopii fără soţ”, „Codrule, codruţule” sau „Mai am un singur dor”, „Sara pe deal” şi „O rămâi”. Corul julan a impresionat până la lacrimi oaspeţii din sală. Au venit să-l aniverseze pe Eminescu şi mulţi români de la de la Otlaca-Pustă, însoţiţi de Elvira Aredelean, viceprimar şi Eva Bocsor Karancsi, preşedinta Asociaţiei „Mihai Purdi” din această localitate. Au mai participat la eveniment români din Micherechi, în frunte cu primarul Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netea şi foarte mulţi alţi români din Jula, dar şi de la Chitighaz şi, nu în ultimul rând, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Romanţele şi poeziile lui Mihai Eminescu au bucurat sufletele tuturor participanţilor şi care în felul acesta au simţit şi au trăit româneşte.
A. Butar

Comentarii