Ghiveci cultural de Ziua Francofoniei, la Jula

Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, Consulatul General al României la Jula şi Autoguvernarea Românească din Jula a organizat în ziua de 28 martie o manifestare dedicată Zilei Francofoniei. Evenimentul, gândit ca un fel de ghiveci cultural (teatru, muzică, expoziţie), s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi participanţi din Jula şi împrejurimi, dar şi din România.






Ziua de 20 martie este cunoscută ca fiind Ziua Internaţională a Francofoniei. Francofonia, fiind sărbătorită în lumea întreagă şi în primul rând de către cele 77 de ţări membre care au aderat la „Organizaţia Internaţională a Francofoniei”. De câţiva ani, în luna martie şi românii din Ungaria aduc omagiu marelui tezaur cultural creat de limba franceză. Pornind de la acest pretext a fost organizat şi evenimentul din săptămâna trecută, la care au onorat cu prezenţa mai mulţi oaspeţi, fiind salutaţi de moderatorul serii Tiberiu Boca: PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, Răzvan Ciolcă, consilier diplomatic la Ambasada României la Budapesta, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, preşedintele Consiliului Academic al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, consilierul Dan Poinar, din partea Consiliului Judeţean Bihor, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, Ana Sárközi, directoarea şcolii generale din Micherechi, pr. Marius Maghiaru, preşedintele UCRU şi alţi oaspeţi de la Beiuş, Budureasa şi Timişoara.
S-a prezentat în faţa publicului teatrul amator român, corul julan „Pro Musica”, a avut loc o prezentare culturală şi gastronomică de către Petru Cîmpian de la Seghedin, dar a avut loc şi un vernisaj de goblenuri din lucrările Ancăi Becan. Programul de vineri a început cu intonarea imnurilor celor trei state, Ungaria, România şi Franţa de către Corul „Pro Musica” din Jula. O surpriză inedită a însemnat prezenţa şcolarilor de clasa a 3-a de la şcoala generală julană, care au venit însoţiţi de învăţătoarea Eva Pătcaş Sabău să prezinte un buchet de cântece în limba franceză, sub îndrumarea maestrului Adrian Bughi din Arad. 
Discursul festiv al domnului consul general Florin Vasiloni a evidenţiat importanţa instituţiei Uniunii Culturale, ca un simbol al luptei pe care românii o duc pentru apărarea identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase a comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Domnul consul a arătat că dimensiunea francofonă a României s-a dezvoltat în special, în prima jumătate a secolului XX, atunci când Bucureştiul a fost denumit micul Paris, iar mulţi scriitori şi oameni de cultură români au ales să creeze o importantă şi semnificativă parte a operei lor în limba franceză. Aici a fost amintit numele lui Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu, Emil Cioran, care de atunci fac parte din patrimoniul cultural francofon şi din patrimoniul cultural universal. După datele importante ale României la spaţiul francofon, domnul consul a mai arătat că limba franceză deţine un loc extrem de important în România, iar în aceste vremuri un număr important de tineri români învaţă franceza ca prima sau a doua limbă străină, iar învăţământul bilingv s-a dezvoltat în peste 63 de licee bilingve româno-franceze de pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, a fost menţionat sprijinul constant al statului francez în decursul devenirii istoriei române ca naţiune şi ca ţară. Franţa a fost şi este un aliat de nădejde al României. 
După cuvântarea domnului consul Florin Vasiloni, a urmat deschiderea expoziţiei de goblenuri a colegei noastre Anca Becan. În sala mare a Uniunii, oaspeţii au putut admira o expoziţie frumos aranjată. Printre lucrările Ancăi s-au aflat tablouri de Boucher, care a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo, picturi de-ale lui Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne şi alte creaţii pregătite cu devotament şi multă plăcere.
A urmat premiera piesei de teatru „Pantalone se însoară” a Teatrului Român de Amatori al liceului julan în regia Norei Chiriac Tiu din Oradea, profesor pregătitor fiind Vera Gurzău Cser. Au interpretat: fraţii Cristian şi Alexandra Bigu, Ivett Farkas, Attila Fazekas, Antal Tóth, Anikó Szecskó şi Noemi Barta. Regizorul Nora Chiriac a precizat că teatrul julan în acest an se prezintă cu o comedie dell’arte, care este un stil de teatru italian. Fiindcă anul acesta i s-a dat libertatea să scrie ea însăşi piesa, a ales o piesă special pentru aceşti tineri.
Domnul Petru Cîmpian a vorbit despre curiozităţi culturale şi gastronomice franceze. A pregătit o adevărată surpriză, aducând o tartă cu mere, pe care a învăţat-o de la prietenii din Franţa. Această tartă, cât şi alte bunătăţi gastronomice franţuzeşti au putut fi gustate după program, alături de nişte vin franţuzesc. 
Programul serii a fost încheiat de Corul „Pro Musica”, care a interpretat un buchet de cântece franţuzeşti şi româneşti.
A. Cioca

Comentarii