Resfinţirea Catedralei Episcopale „Sf. Nicolae” din Jula

Catedrala Episcopală din Jula a îmbrăcat duminică, 30 martie, haine de sărbătoare. Sute de credincioşi atât din Ungaria, cât şi din România au participat la acest însemnat eveniment pentru Catedrala „Sân Nicoară” din Jula, la resfinţirea acesteia în urma unor ample lucrări de restaurare exterioară şi interioară. Alături de aceste lucrări, s-a avut în vedere şi amenajarea parcului de lângă Catedrala Episcopală prin construirea unui altar de vară din lemn şi a două porţi din lemn, atât pentru a se delimita spaţiul liturgic, cât şi pentru promovarea valorilor tradiţionale româneşti. 





Manifestările religios-culturale prilejuite cu această ocazie au debutat în dimineaţa zilei cu procesiunea ierarhilor, a soborului numeros de preoţi şi diaconi sosiţi de la toate parohiile româneşti din Ungaria, dar şi de la mai multe episcopii din România, de la sediul administrativ al Episcopiei până la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde au fost întâmpinaţi de oficialităţi şi de numeroşi credincioşi.
Procesiunea a fost urmată de slujba de resfinţire a Catedralei Episcopale şi a altarului de vară, săvârşită de şapte ierarhi şi soborul slujitor alcătuit din: ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Luchian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Sârbe din Timişoara, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Româneşti din Ungaria, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, preoţi şi diaconi de la parohiile ortodoxe româneşti din Ungaria şi România, precum şi reprezentanţi ai Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria şi anume, preotul bisericii ruse din localitatea Hévíz.
După săvârşirea slujbei de resfinţire în catedrală a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, iar răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii ortodoxe arădene, Micălaca II. În cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului a tâlcuit sensurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice citite, a vorbit despre Scara nevoinţelor duhovniceşti, despre care ne învaţă Sfântul Ioan Scărarul a cărui pomenire s-a săvârşit, despre trăirea cuvântului Evangheliei Vieţii, semn al urcuşului nostru spre desăvârşirea la care ne cheamă Mântuitorul Iisus Hristos.







La sfârşitul Sfintei Liturghii, reprezentatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Ion Armaşi, secretarul Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române, a înmânat din partea Patriarhului României mai multe acte de cinstire celor implicaţi în cadrul proiectului european transfrontalier. Printre aceştia, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, a fost dăruită pr. Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar pentru laici, domnului Gheorghe Şimonca, deputat în Parlamentul de la Budapesta şi primar al localităţii Otlaca-Pustă.
De asemenea, PS Siluan a dăruit din partea Episcopiei Ortodoxe Româneşti din Ungaria plachete comemorative şi diplome de cinstire tuturor celor care au avut un rol semnificativ în buna desfăşurare şi implementare a proiectului european.
Evenimentele prilejuite de resfinţirea Catedralei au mai cuprins o conferinţă de presă şi un atelier de lucru, cu toţi cei implicaţi în cadrul proiectului, dar şi cu cei dornici să cunoască mai multe despre rezultatele implementării acestuia.
Catedrala Episcopală s-a aflat într-un amplu proces de restaurare, atât la interior, cât şi la exterior. Lucrările au fost prevăzute într-un proiect european transfrontalier la care se lucrează de patru ani, zilele acestea ajungând la final. Restaurarea monumentului istoric ortodox românesc de la Jula se datorează implementării proiectului european transfrontalier pentru dezvoltarea turismului religios în judeţele Bichiş şi Arad, încheiat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca-Pustă. 
La sărbătoarea românilor ortodocşi din Jula au luat parte şi numeroşi credincioşi de la mai multe parohii din ţară, reprezentanţi din partea statului român de la toate reprezentanţele diplomatice ale României în Ungaria, oficialităţi maghiare, precum şi colaboratori în cadrul proiectului european transfrontalier.
A.B.

Comentarii