După 20 de ani, arta lui Ştefan Oroian revine la Muzeul „Munkácsy” din Bichişciaba

Artistul Ştefan Oroian din Jula, pictor şi grafician în egală măsură, şi-a făcut din artă o dimensiune aparte a propriei existenţe. Lucrările sale sunt cunoscute şi apreciate nu doar publicului din România şi Ungaria ci şi în străinătate. Artistul plastic român Ştefan Oroian, nume reprezentativ al comunităţii româneşti din Ungaria, a avut pe 11 septembrie, vernisajul unei extraordinare expoziţii de artă plastică la Muzeul „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba. 






Expoziţia reuneşte lucrări de pictură şi sculptură, realizate de maestrul Oroian în ultimii 5–6 ani de activitate artistică, dar şi lucrări create în anul 2014, acestea fiind pentru prima dată expuse publicului. Expoziţia a fost organizată de Muzeul „Munkácsy Mihály” şi primăria oraşului Bichişciaba, cu ocazia Anului Munkácsy, când aniversăm 170 de ani de la naşterea renumitului pictor maghiar.






Manifestarea a fost deschisă de Ando György, directorul muzeului, în calitate de gazdă, care a amintit publicului că este cea de-a doua expoziţie a maestrului Ştefan Oroian, la acest muzeu, prima având loc în urmă cu 20 de ani, iar „Sala Muzelor” care găzduieşte de această dată expoziţia „este a doua cea mai frumoasă sală de expoziţie din Ungaria”, a mai spus domnul Ando, conform celor menţionate de Fajó János, maestru îndrumător al lui Ştefan Oroian. 
La vernisaj au luat cuvântul din partea oraşului Bichişciaba consilierul Kutyej Pál, preşedinte al Comisiei pentru Minorităţi din cadrul Primăriei locale, iar despre creaţiile artistului plastic a vorbit istoricul de artă, Basics Beatrix, iar muzicianul Borbély Mihály, distins cu Premiile Kossuth şi Liszt, a încălzit atmosfera cu o suită de muzică populară interpretată la saxofon. Expoziţia a fost aranjată de istoricul de artă Gyarmati Gabriella, o foarte bună cunoscătoare a artei lui Ştefan Oroian.



Compoziţiile artistului cu forme clare, culori saturate şi un sistem foarte „sever” al proporţiilor din planul tablourilor, dar totodată şi stilul sensibil în arta abstractă a maestrului atrage spre acest stil de pictură şi foarte mulţi privitori care au fost străini până atunci de astfel de pictură. Şi în ziua de 11 septembrie, foarte mulţi români din comunitate, în special din judeţul Bichiş dar şi până la Budapesta, au venit să admire picturile precise ale lui Oroian, în care domneşte o ordine deosebită, geometria lucrărilor fiind sensibilizată şi încărcată cu o forţă emotivă, iar culorile sunt uşoare, diafane, tonice, ele sugerează o relaţie umană cu spaţiul infinit.
Expoziţia lui Ştefan Oroian poate fi vizitată la Muzeul „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba până în ziua de 12 octombrie 2014. 
A.B.

Comentarii