Ştiri pe scurt...

Leta Mare
Asociaţia Culturală a Românilor din Leta Mare, Autoguvernarea Românească şi primăria oraşului organizează în ziua de 8 noiembrie, la Leta Mare, cea de-a 20-a ediţie a comemorării personalităţilor marcante de origine română, care se leagă de această localitate. Evenimentul începe la ora 11.00, la Biblioteca oraşului. Apoi, în organizarea Muzeul Ţării Crişurilor şi a Muzeului „Iosif Vulcan” din Oradea va fi vernisată o expoziţie despre viaţa şi activitatea lui Iosif Vulcan. De la ora 14.00, în biserica greco-catolică se va ţine o scurtă slujbă de pomenire, după care se vor depune coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, la placa memorială a lui Iosif Vulcan şi la monumentele funerare ale familiei lui Irinyi János.

Seghedin
Sâmbătă, 8 noiembrie, Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin va organiza cea de-a doua ediţie a „Zilei poeziei creştine în limba română”, sub îndemnul: „Învaţă de la toate!” Organizatorii doresc ca acest eveniment să fie o activitate cultural-educativă, o posibilitate de reunire a elevilor şi a profesorilor care predau religie şi etică în şcolile destinate comunităţilor româneşti din Ungaria precum şi din România. La Ziua poeziei creştine sunt aşteptaţi elevi din şcolile generale, clasele V–VIII şi elevi de liceu. Sunt invitaţi şi elevii care participă la ore de religie în limba română, organizate de biserici, indiferent de confesiune, precum şi cei din localităţile unde nu este şcoală românească. Ziua poeziei creştine nu este un concurs, ci un prilej oferit elevilor şi celor care îi pregătesc să se întâlnească, să desfăşoare activităţi din perspectiva valorilor creştine. Alături de elevii din Ungaria, la ediţia din anul acesta vor participa elevi şi profesori din Arad, Salonta, Timişoara, Bucureşti şi Sânnicolau Mare.

Jula
Expoziţia permanentă a Muzeului Ortodox Român din Jula se va deschide joi, 13 noiembrie, cu începere de la ora 16.00. Expoziţia îndeplineşte o dorinţă mai veche a comunităţii româneşti din Ungaria şi reuneşte cele mai valoroase piese de muzeu şi documente de la cele 19 parohii ortodoxe române, care sunt cuprinse în jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române Ungaria. Vestigiile din expoziţie sunt doar o parte din colecţia tezaurului bisericii ortodoxe române, ele reprezentând o parte integrantă din cultura şi spiritualitatea românească ortodoxă de pe aceste meleaguri. Programul inaugurării cuprinde o slujbă de mulţumire, sfinţirea sediului şi vernisajul propriu-zis al muzeului, aflat în Jula, pe strada Kuruc nr. 11. 

Comentarii