Mâinile dibace, care fac Micherechiul mai gustos şi mai sănătos

De ceva timp, ori de câte ori am fost la un eveniment la Micherechi, am fost serviţi cu prăjituri gustoase „ca la mama acasă”, cu vestitele „răchişe” şi „vărzare” şi multe alte bunătăţuri. Deunăzi, când am luat masa la cantina şcolii şi grădiniţei din sat, am aflat că tăiţeii din supă sunt făcuţi de aceleaşi doamne sârguincioase, care ne-au făcut şi vărzarele. Aşa am aflat de fabricuţa care stă în spatele acestor lucruri gustoase şi sănătoase.


Din anul 2013, primăria localităţii Micherechi dispune de o mică firmă de paste făinoase realizată printr-un proiect înaintat de Consiliul local, la Unitatea Forţelor de muncă a judeţului Bichiş. Proiectul s-a realizat în scopul obţinerii unor locuri de muncă agreabile pentru angajaţii sociali din serviciul administrativ al primăriei, a acelor persoane cărora le-a expirat şomajul şi nu au găsit locuri de muncă, sau nu dispun de o calificare. Pe zi ce trece, numărul acestor persoane creşte, iar suma pe care o primesc ca angajaţi sociali este mizerabilă. Unii se bucură însă şi de această posibilitate pentru că aşa pot pune măcar o pâine pe masa familiei. Un salariu de angajat social la ora actuală în Ungaria este de 79.155 forinţi (suma brută), din care angajatul primeşte 50–51 de mii de forinţi net.


Mai multe milioane pentru tăiţeii de la Micherechi

Proiectul a adus în folosul localităţii Micherechi în jur de 20 de locuri de muncă pentru femei şi un mare ajutor pentru primărie în sensul că s-au primit fonduri pentru investiţii în renovarea clădirii, amenajarea spaţiului de lucru, clădirea dispunând de două săli pentru producţie şi uscarea pastelor făinoase, un vestiar, grup sanitar care au fost renovate şi dotate adecvat, au fost cumpărate utilajele de lucru necesare, echipament de lucru pentru muncitori, etc. Pe lângă toate acestea, statul finanţează primăria prin forţele de muncă cu salariul muncitorilor, materialele pentru producţie şi funcţionare. Profitul acestei mici fabrici este în totalitate al primăriei şi al comunei, în primul rând că oferă locuri de muncă, iar producţia de paste făinoase obţinută este folosită la cantina comunală care furnizează mâncare pentru azilul de bătrâni, şcoală, grădiniţă, etc. Conform datelor oferite de administratorul pe probleme sociale, doamna Erica Sucigan Poiendan, între 1 mai 2013 şi 28 februarie 2014, primăria localităţii Micherechi a primit de la stat 4.651.726 ft pentru produsele din care se lucrează şi 14. 567.810 ft pentru salariile angajaţilor care atunci erau în număr de 17 persoane. În anul 2014 s-a primit din luna mai până în luna octombrie 1.851.025 ft pentru produse şi 9.256.260 ft pentru salariile a 21 de angajaţi.


Proiect de viitor
În afară de câteva firme mici care mai ajută locuitorii din Micherechi cu nişte locuri de muncă, primăria este singura care îi poate ajuta pe sătenii care nu au propria afacere cu legume şi nu şi-au găsit serviciu în localităţile apropiate. Însă şi programul pentru angajaţii sociali din serviciul administrativ al primăriei are locuri limitate de muncă. Astfel în urmă cu doi ani s-a ivit posibilitatea de a înainta concursul mai sus amintit.
– La fabrica de paste făinoase lucrează actualmente 21 de femei, iar finanţarea pentru aceasta vine de la stat pentru un an de zile şi nu trebuie să le trimitem să lucreze în frig sau pe-afară la tot felul de munci grele. În urmă cu doi ani, când am văzut care sunt posibilităţile pentru proiecte, ne-a venit această idee cu fabrica de tăiţei prin simplul fapt că aveam acea clădire şi nu ştiam la ce să o folosim. Acum avem doar beneficii prin proiectul fabricii de tăiţei, prin locurile de muncă asigurate, prin producţia care merge la cantina primăriei unde se fac mai multe sute de porţii de mâncare la zi şi mai avem şi satisfacţia că aluatul din Micherechi este renumit în judeţ, în urma unei valorificări la un concurs judeţean, astfel primim în continuare finanţarea şi sperăm să fie un proiect de viitor. S-a cumpărat la firma respectivă şi un aragaz, unde muncitoarele pot să coacă şi produse de patiserie pentru diferite evenimente pe care le avem, cum a fost Festivalul Castraveţilor sau diferite întâlniri protocolare”, ne-a mărturisit viceprimarul Bertold Netea.


Secretul celor mai bune supe şi paste
Trăim în secolul vitezei şi suntem mereu în criză de timp, foarte puţine gospodine mai au timp să-şi facă „pături” de tăiţei acasă. În comerţ există tot felul de paste făinoase subţiri, late, groase, colorate, răsucite, dietetice, însă cine ştie din ce sunt făcute… Tăiţeii făcuţi în casă şi tăiaţi manual au farmecul şi gustul lor. Îţi aduc aminte întotdeauna de copilărie şi parcă au un alt gust.
Despre aceste bunătăţi şi despre secretul pastelor de casă, doamna Florica Muntean, şefa de grupă de la firma de tăiţei din Micherechi ne-a dezvăluit următoarele:
– Când am fost angajată aici, eu ştiam tehnica de preparare a aluatului de la mama mea. Fetele care sunt mai tinere au învăţat aici cum se fac pastele de casă, iar munca ne este uşurată de maşinile care întind aluatul. Unele paste sunt şi tăiate cu maşina, dar dacă se cere aluat tradiţional pentru supă îl tăiem cu cuţitul, melcişorii (gârtenele) sunt făcuţi pe spată cu multă migală şi precizitate şi au foarte mare succes. În fiecare zi putem produce 20 kg de paste late, iar pentru supă se face în jur de 7–8 kilograme, cât cere bucătăria pentru o fiertură. Toate reţetele pentru tăiţei de casă delicioşi includ, în primul rând, multă dragoste şi o maşină pentru paste. Dar să începem cu începutul. Pentru 1 kilogram de paste folosim 1 kg de făină şi 8 ouă. Această pastă se frământă, până când se obţine un aluat neted şi elastic, dar ferm, cu consistenţă destul de densă, după ce e frământat se taie felii. Dacă vrei să întinzi puţin aluatul, o poţi face, iar dacă nu, e în regulă, fiindcă maşina pentru tăiţei o va face în locul tău. Pe planşetă şi pe aluat se presară câte puţină faină, astfel încât coca să nu se lipească. Păturile de aluat făcut cu dragoste se lasă la uscat în jur de 20 de minute. De aici încolo, intervine rolul maşinii pentru tăiţei. Aluatul proaspăt tăiat se pune la uscat 2–3 zile înainte de a merge la bucătărie. Secretul celor mai gustoase supe şi paste constă, deci, în prepararea cu mult drag a tăiţeilor şi pastele noastre chiar au succes. De foarte multe ori ne caută oamenii din sat să întrebe dacă nu facem şi paste pentru vânzare, însă acest lucru nu e posibil, dar ne bucurăm să putem face un lucru bun şi munca noastră este apreciată.

A. Butar

Comentarii