Serbare cu surprize pentru o coristă de 80 de ani din Jula

Corul „Pro Musica” din Jula a sărbătorit-o săptămâna trecută pe cea mai în vârstă coristă, Lucreţia Purdi Cioca, încă activă în rândul grupului de „cântăreţi” din Jula. Doamna Lucreţia, sau Ţeţi, cum o ştie toată lumea, a împlinit pe 25 ianuarie 2015, frumoasa vârstă de 80 de ani. Cu această ocazie, în cadrul unei reuniuni festive, organizate la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, unde îşi ţine săptămânal repetiţiile Corul „Pro Musica”, au participat atât coriştii cât şi familia doamnei Ţeţi.

Lucreţia Purdi s-a născut în anul 1935, în localitatea Otlaca-Pustă, ca fiică a lui Mihai Purdi şi Ana Dobriţan. A absolvit liceul românesc din Jula în anul 1953, făcând parte din prima generaţie de absolvenţi. În anul 1955 îşi definitivează studiile la institutul de învăţători de la Sarvaş şi obţine diploma de învăţătoare, ajungând să predea prima dată la şcoala din Otlaca, satul său natal, unde îl cunoaşte pe proaspătul profesor sosit acolo, Teodor Cioca, care o i-a de soţie, iar după un an li se naşte fiica Lucia. După popasul la Otlaca, care a durat cinci ani de zile, îl însoţeşte pe soţul său la Bătania, unde activează ca învăţătoare zece ani de zile, între 1969–1978 lucrează ca pedagog la căminul românesc de elevi, I.C. Frimu din Jula, iar din 1978 şi până la ieşirea la pensie în 1990 predă ca învăţătoare la şcoala din Jula.
După pensionare, Lucreţia Purdi îşi încheie misiunea de dascăl, însă trăirea românească nu o lasă să rămână indiferentă la viaţa comunităţii româneşti. Ţeţi néni, cum o numesc coriştii din Jula, se numără printre primii patru fondatori ai corului julan. Participă activ până în ziua de azi la toate serbările şi concertele Corului „Pro Musica”, dar şi la evenimentele românilor din Jula sau la acţiunile organizate la Otlaca-Pustă, satul copilăriei sale, pe care îl consideră un „cuib sacru”, menţionând că satul său natal a fost şi rămâne pentru ea locul unde se fixează rădăcinile omului şi ale omeniei.
Sărbătoarea surpriză, organizată de conducerea corului, a avut loc în seara de miercuri, 28 ianuarie, când toţi coriştii se adună la repetiţiile săptămânale. Surpriza a fost mai mare atunci când corul s-a ridicat în picioare să-i cânte „La mulţi ani” şi în sală a intrat familia sa, fiica, nepoatele şi surorile sale mai mari, Florica Purdi Godja şi Ana Purdi Bocsor, de la Otlaca-Pustă.
„Eu am sărbătorit cu familia pe 25 ianuarie şi absolut nu m-am aşteptat la o aşa surpriză. Am avut o emoţie atât de mare şi a fost atât de neaşteptată această primire, acest gest al coriştilor, un gest nemaipomenit de frumos şi de cald. Noi, care participăm de zeci de ani la acţiunile corului, suntem aici ca fraţii, ne bucurăm şi ne întristăm împreună, dar nu ne lăsăm. Avem această sarcină de a promova cântecul românesc şi cultura românească. La ora actuală eu sunt cea mai în vârstă printre corişti, dar până pot vin. Noi, pensionarii avem timp, iar Ştefan Oroian, conducătorul corului, aşa ne ştie ruga de frumos să nu ne lăsăm de cor, încât nu-l putem refuza. Pentru tineri e mai greu să vină regulat la cor, pentru că sunt foarte ocupaţi, dar vin şi ei din dragostea şi respectul cu care se lucrează ca acest mic grup să nu se destrame. Eu îi iubesc pe toţi ca pe copiii mei şi le mulţumesc încă odată pentru această seară minunată, ne-a spus vizibil emoţionată doamna Ţeţi.

A.B.

Comentarii