Aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Palatului Artelor de la Budapesta

Instituția care poartă acest nume la Budapesta (ce-i de acolo îi spun simplu MÜPA – Művészetek Palotája) a devenit în foarte scurt timp una din cele mai cunoscute instituții culturale din Ungaria. Situată în afara centrului arhiaglomerat al Budapestei, pe malul bătrânului fluviu, și-a cucerit repede locul și importanța în viața iubitorilor muzicii și nu numai. A fost concepută ca o instituție multifuncțională cu dotările specifice fiecăreia. Deci, pe lângă imensa sală de concerte – Sala BARTÓK – tot aici își are reședința celebrul Muzeu de Artă Contemporană LUDWIG și Teatrul Festivalurilor – care găzduiește spectacole de dans și de Circ Nou.

Dotările sălilor, cum ar fi în sala mare de concerte de orga cu 4000 de tuburi, acustica, cu totul specială, poate cea mai bună din lume, decorațiunile interioare, pereții mobili, sunt capitole despre care se pot scrie pagini întregi.
Holurile spațioase, cu zidurile de sticlă prin care ai o imensă panoramă a fluviului mărginit vis-a-vis de colinele din Buda și cu desenul hieratic a două poduri monumentale.
Concertele, expozițiile și spectacolele de care omul de pe stradă poate avea parte, îl fac nu numai să se simtă bine, dar îl leagă de acest loc. Vei reveni aici săptămână de săptămână și vei pleca fericit. Diminețile poți căuta cărți, albume sau mici jucării în librăria din incintă, iar în magazinele de muzică vei găsi DVD-urile orchestrelor, dirijorilor și soliștilor de care abia te-ai bucurat sau urmează să te bucuri.
Iar diminețile de sâmbătă și duminică au devenit ale copiilor. Să nu râdeți vă rog, dar la programele muzicale vin atunci și multe viitoare mame, să asculte muzică împreună cu viitoarea sau viitorul moștenitor. Copiii de toate vârstele pot învăța muzică la diferite instrumente.
Dacă părinții îi duc în incinta muzeului atunci vor participa la programele de desen, de modelaj în argilă etc.
Iar în sălile de repetiții ale teatrului micuții învață primii pași de dans.
Am vrut să vă descriu acest palat, pentru a vă forma o idee despre o instituție de artă, care a reușit foarte repede să se cuibărească în familia fiecăruia, care o frecventează. Nu cred că există vreun om care să nu intre cu plăcere pe acele imensele porți turnante.
Fiecare va putea asculta aici ce-i place, de la muzică simfonică, la muzică ușoară, jazz, operă, dans, circ nou, seri literare, filme și conferințe de specialitate.
Încă de la început, din 2005, instituția și-a fixat drept îndatorire principală – respectând tradițiile artistice autohtone și europene – prezentarea și limpezirea accesibilității cât mai rapide a noilor direcții și curente de artă, ale unor experiențe artistice de la rarități până la piese de largă accesibilitate, creând din toate momente de veritabilă delectare artistică. Pe lângă prezența unor artiști autohtoni și de peste hotare, de rangul cel mai înalt, Palatul Artelor promovează crearea și interpretarea unor lucrări noi. După cum joacă și un rol deosebit în stabilirea unor contacte internaționale de mare valoare în interesul unor deziderate artistice din țară, respectiv în promovarea pe plan internațional al interpreților maghiari. Întreaga activitatea a instituției contribuie și la formarea conștientă, declarată, a viitorilor consumatori de artă. Dezideratele de formare ale acestuia se realizează prin prezentarea și aplicarea unor programe noi, concepute pe creativitate și interacțiune.
*
Din 14 martie 2005, din ziua inaugurală, s-au organizat peste zece mii de evenimente în Palat. În decursul celor zece ani publicul concertelor simfonice s-a putut bucura de 3800 de concerte, amatorii de spectacole de dans, de 2900 spectacole, serii de programe pentru familii și pentru tineret și-au așteptat participanții cu un total de 1000 de programe. Jazz și muzica de largă accesibilitate de pe întregul mapamond s-au prezentat de câte 800 de ori, iar numărul spectacolelor de operă, teatru sau circ nou în zece ani a atins cifra de 700 de reprezentații.
Toate aceste spectacole și concerte în decursul acestui deceniu ce s-a scurs au fost vizionate de un număr de cinci milioane de spectatori din țară și din străinătate.
*
Stagiunea 2014–2015 este stagiunea jubiliară, pentru sărbătorirea instituției. În programul stagiunii au fost invitate orchestre simfonice din Viena, Berlin, Israel, Rusia și desigur cele mai bune orchestre din Ungaria.
Sfârșitul săptămânii trecute, respectiv zilele de 14–15 martie vor au fost zile festive, jubiliare și ele. Au susținut programe în cele două săli ansambluri importante din țară și soliști de renume. Librăria de artă, magazinul de muzică, cel de instrumente muzicale, restaurantul, cafeneaua, muzeul de artă contemporană, casele de bilete au avut un program de funcționare de dimineața până seara.
Cu ocazia stagiunii jubiliare s-a anunțat un concurs Foto și Video pentru tineret. Lucrările participante vor fi expuse în holurile Palatului.
Cu participarea tânărului arhitect, creatorul clădirii Palatului Artelor, Gábor Zoboki, deținător a numeroase premii și distincții, va apărea o carte omagială dedicată clădirii și instituției ce funcționează în ea.
De câteva zile a intrat în funcțiune și postul de radio online, MÜPA, cu două canale, Müpa Symphony și Müpa Easy.
Cred că sunt în asentimentul publicului cititor și ascultător să urăm Palatului Artelor – MÜPA – un călduros LA MULȚI ANI!

Anna Scarlat

Comentarii

  1. La multi ani! Am vizitat si eu expozitile din Palatul Artelor alaturi de doamna Anna Scarlat
    Minunat

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu