Subiectele bacalaureatului mediu şi superior la română: turism, internet, Rebreanu, Blaga

Luni, 11 mai, 41 de elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula au dat examen de bacalaureat în scris la limba şi literatura română, la nivel mediu. Un singur absolvent a dat examen superior.
La examenul de nivel mediu, absolvenţii au trebuit să dea dovadă de următoarele: 1. Primul subiect a fost interpretarea unui text, mai precis a unui articol despre turismul la români; 2. În cea de-a doua parte a examenului, elevii au avut de ales dintre 3 subiecte: a.) Eseu de tip argumentativ despre „Predarea limbilor străine pentru copiii mici”; b.) Analiza unei opere literare – „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu; c.) Analiză comparată a două fragmente din poeziile „O seară la Lido” de V. Alecsandri şi „Noapte de decemvrie” de Al. Macedonski. Elevii au avut de comparat procedeele artistice specifice romantismului şi simbolismului pe baza fragmentelor.

La bacalaureatul superior, care durează tot 240 de minute ca şi cel mediu, singurul elev care a ales acest tip de examen, a trebuit să răspundă, în prima parte, la 14 întrebări referitoare la poezia „Gorunul” de Lucian Blaga. În doua parte, elevul a trebuit să analizeze un fragment din „Bacalaureat” de I.L. Caragiale, să scrie un eseu despre unele fenomene contemporane pe tema „Ghid şcolar pentru utilizarea internetului de copii” şi să întocmească o scrisoare către Rectoratul Institutului Politehnic din Bucureşti pentru a cere un loc la căminul de studenţi.

Remarcăm ca o curiozitate că până când la români 41 de elevi au dat examen de nivel mediu şi doar un singur elev la nivel superior, la celelalte naţionalităţi acest raport este altfel: croaţi – 7 mediu şi 46 superior, nemţi – 122 mediu şi 203 superior, slovaci – 10 mediu şi 19 superior.

Comentarii