Corespondență Culturală de la București - Știri despre Festivalul „George Enescu”, ediția XXII, București 2015

Dragi cititori ai săptămânalului „Foaia românească”, dragi iubitori ai muzicii simfonice. A venit vara! Urmează concedii, urmează caniculă, apoi școala, grădinița copiilor… Odată cu ultima zi a lunii august vă veți gândi cu tristețe la toamnă, la nori, la ploi… dar vă rog, nu… nu, încă nu vă întristați! În toamna aceasta, din 30 august până pe 20 septembrie, urmează trei săptămâni de muzică de mare calitate, interpretată la București, în câteva săli, pe străzi, în stații de metrou, adică mai în întregul oraș. Ne va zâmbi ediția 2015 a Festivalului „George Enescu”. Vă rog, nu îl uitați. Vă rog, urmăriți în acele zile pe internet evenimentele Festivalului, aflați numele muzicienilor care vor concerta, fie că vor dirija, fie că vor cânta în coruri sau orchestre ori vor fi soliști de prestigiu.
Vă recomand să urmăriți și celebra Piață a Festivalului, tot pe internet. Respectiva Piață este spațiul urban generos, între Hotelul Athéné Pallas și Biblioteca Universitară, unde în acele zile vor avea loc concerte, recitaluri, proiecții de filme, cu intrare liberă pentru amatori. Elevii renumitelor licee de muzică din București și din țară vor susține programe de mare calitate! După cum proiectul de succes Bucureștiul Creator va oferi și el mari surprize. Întreaga capitală a României va respira, va trăi, sub semnul muzicii timp de trei săptămâni.
O ultimă știre: Sâmbătă, 9 mai, Palatul Cotroceni a comunicat susținerea Președintelui României acordată Festivalului „George Enescu” 2015.
Așezați-vă deci seară de seară în fața calculatoarelor, puneți-vă căștile la ureche și ascultați marile concerte simfonice transmise online în condiții acustice excepționale, din Sala Mare a Palatului. Vă asigur că veți avea o delectare de zile mari. Veți fi deci, în septembrie la București, ca oaspeți online ai Festivalului „George Enescu”.
Vorba Poetului: „Florile din grădină vor înflori încă, frunzele nu vor fi ruginit… încă…”
Până atunci, din când în când, vă voi furniza știri din lumea întreagă, legate de Festivalul „Enescu”. Ultima mi-a sosit acum câteva zile, mai exact pe 28 mai, despre doi mari muzicieni, care pentru prima oară lucrează împreună. Amândoi au mai participat la ediții ale acestui Festival, o vor face și de data aceasta.
Până atunci însă pianistul de origine română Radu Lupu și dirijorul de origine rusă, Vladimir Jurowski, căci despre ei doi este vorba acum, vor susține o serie de cinci concerte extraordinare pe scene importante din Europa (Paris, Gratz, Viena, Dijon și Londra).
„Liantul între cei doi muzicieni, ne spune Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Internațional George Enescu, este muzica lui George Enescu”.
În repertoriul ambilor muzicieni lucrările lui Enescu sunt prezente. În cazul lui Radu Lupu asta nici nu trebuie să ne mire, dar în cazul dirijorului Vladimir Jurowski ne stârnește admirația. „Tânărul dirijor a introdus din anul 2003 încă Simfonia a III-a de George Enescu în repertoriul internațional, interpretând-o pe scena Royal Festival Hall din Londra chiar și în această iarnă, după ce a dirijat London Philharmonic Orchestra cu aceeași lucrare pe scena Festivalului Enescu în ediția 2013”. „A dirijat lucrarea la Londra pentru un public de 2500 de persoane. Mai mult, Vladimir Jurowski a anunțat de curând că repetă opera Oedipe de George Enescu pentru deschiderea ediției 2017 a Festivalului Enescu de la Bucureşti. Dirijorul a propus aceeași lucrare și ediției viitoare a Festivalului BBC Proms de la Londra.”
Intrarea în repertoriul unor instituții muzicale de prestigiu internațional a altor și altor lucrări de George Enescu, interpretate de somități ale vieții muzicale internaționale, ne stârnește admirația și, în același timp, mândria de a avea în patrimoniul artistic al țării un compozitor genial precum George Enescu, devenit personalitate emblematică în patrimoniul universal muzical și datorită Festivalului Enescu, organizat în onoarea creației sale.
Anna Scarlat

(*textele dintre ghilimele sunt preluate din documentația Festivalului)

Comentarii