Concurs în memoria lui Lucian Magdu, la Bătania

La Şcoala românească din Bătania s-a desfăşurat sâmbătă, 17 octombrie, o nouă ediţie a concursului de recitare, dedicat memoriei poetului şi regizorului român Lucian Magdu (1937–1968), cel al cărui nume îl poartă această instituţie. Anul acesta au participat doar copii de la şcoli bilingve din judeţul Bichiş, sau unde limba română este predată ca obiect de studiu. Astfel, fiind de la şcoli cu profil diferit, elevii participanţi au concurat în două categorii cu câte două poezii, una obligatoriu de la poetul Lucian Magdu şi una liber aleasă din literatura română.








Concursul de poezie românească de la Bătania reprezintă o posibilitate concretă pentru elevii care învaţă limba română în Ungaria de a-şi dovedi talentul şi priceperea în învăţarea şi recitarea poeziilor în limba română. Audierea şi lectura poeziilor, exerciţiile de interpretare şi de dicţie, au aport în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de ascultare şi citire. Pentru copiii cărora li se predă limba română doar ca obiect de studiu jocul acesta face posibil să vorbească cu plăcere în această limbă, să aibă încredere în sine atunci când sunt într-o situaţie de comunicare verbală.
Evenimentul de la Bătania a reunit 11 recitatori de clasele 5–8, de la diferite şcoli din judeţul Bichiş, însoţiţi de profesorii lor îndrumători. Aceştia au fost încurajaţi cu două poezii şi de către Clara Vasiloni, elevă în clasa întâi şi Angel Vasiloni, clasa a 6-a, elevi la Chişineu-Criş şi vorbitori nativi ai limbii române.
Concursul s-a desfăşurat în aula Şcolii generale „Lucian Magdu”, unde la orele dimineţii ale zilei de sâmbătă, toţi participanţii şi oaspeţii au fost întâmpinaţi la intrare cu pâine şi sare, de către doi elevi îmbrăcaţi în port popular românesc.
Startul concursului a fost dat de către prof. Iulia Olteanu, directorul instituţiei de învăţământ, spunând că acest concurs dedicat lui Lucian Magdu, fiu al satului, se organizează din doi în doi ani, din respect pentru omul deosebit care a fost poetul şi care i-a îndemnat pe toţi sătenii la iubire şi toleranţă faţă de cei din jur, „români, şi sârbi, şi unguri”. Recitarea poeziilor din concurs au pus în valoare munca, talentul şi sensibilitatea copiilor, apreciate atât de public, cât şi de membrii juriului.






Până la retragerea juriului, participanţilor le-a fost oferit, de către profesoara de muzică a instituţiei de învăţământ din Bătania, Andrea Szenes, un concert la vioară şi voce, cu mai multe genuri de muzică pentru a face pe placul tuturor celor prezenţi. Juriul format din profesoarele Ivona Figuli, iniţiatoarea concursului şi fost director al instituţiei de învăţământ, prof. Cornelia Damian, de la Liceul „Dimitrie Ţichindeal” Arad şi Anamaria Brad Sarca, referent responsabil cu învăţământul de naţionalitate română la Oficiul pentru Învăţământ din Budapesta.
La final, acordarea premiilor a avut loc după criteriul enunţat anterior (şcoli bilingve şi şcoli în care limba română este predată ca materie de studiu). Premii speciale, diplomele de participare şi alte mici cadouri au fost oferite de organizatori tuturor elevilor participanţi, deoarece scopul concursului este încurajarea copiilor de a comunica în limba română prin recitarea poeziilor în limba română. Însă la concursul de anul acesta s-a ţinut cont şi de criterii de evaluare cum ar fi pronunţarea corectă a sunetelor specifice limbii române, prezentarea corectă a versurilor, corelaţia versurilor, a mesajului poeziei cu intonaţia, mimică, dar şi atitudinea în prezentarea poeziei. Astfel, la şcolile unde limba română este predată ca materie de studiu nu s-a acordat locul întâi.
În aula şcolii unde privitorul este întâmpinat de un decor minunat de toamnă, a fost vernisată şi expoziţia de fotografii din arhiva revistei „Foaia românească”, cu imagini din comunitatea românească, oferită prin intermediul Autoguvernării Româneşti a judeţului Bichiş.
Între invitaţii oficiali ai acestei manifestări s-au numărat Victor Micula, ambasador al României la Budapesta, Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, Traian Kreszta, purtător de cuvânt al românilor din Ungaria în parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele AŢRU, Ilie Ciocan, preotul ortodox român din Bătania.
Evenimentul organizat de şcoala din Bătania s-a realizat în colaborare cu Fundaţia „Lucian Magdu”, Autoguvernarea românească şi Autoguvernarea locală din Bătania, Autoguvernarea Românească a judeţului Bichiş, Revista „Cronica” şi cu fonduri de la Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta.

Rezultatele concursului sunt următoarele:

Şcoli cu predare a limbii române ca obiect de studiu

Categoria cl. 5–6

Premiul II – Cintia Jakab, clasa a 5-a, Leucuşhaz

Categoria cl. 7–8
Premiul III – Dorina Barna, clasa a 8-a, Leucuşhaz

Şcoli bilingve
Categoria cl. 5–6
Premiul I – Roland Ristin, clasa a 5-a, Bătania şi Rebeka Milek, clasa a 5-a, Jula
Premiul II – Petra Kepesi, clasa a 5-a, Chitighaz
Premiul III – Melani Miron, clasa a 5-a, Micherechi
Premiul special – Loredana Bali, clasa a 5-a, Aletea

Categoria cl. 7–8
Premiul I – Antonia Jivan, clasa a 8-a, Bătania
Premiul II – Letiţia Denuţa, clasa a 7-a, Micherechi
Premiul III – Carmen Toma, clasa a 7-a, Jula

Premiu special: Angel Vasiloni şi Clara Vasiloni, Jula
Premiul special revista „Cronica”: Roland Ristin, Bătania
Premiul special din partea doamnei Anamaria Brad, Budapesta: Antonia Jivan, Bătania
Premiul special Cornelia Damian, Arad: Cintia Jakab, clasa a 5-a şi Dorina Barna, Lecuşhaz.

A.B.

Comentarii