„La obârşii, la izvor”, prin folclorul maramureşean

La iniţiativa Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, festivalul anual „La obârşii, la izvor”, organizat în parteneriat cu consiliile judeţene din România reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale destinate comunităţii româneşti din Ungaria. La sfârşitul săptămânii trecute s-a derulat cea de-a 8-a ediţie a festivalului la care de data aceasta a fost promovat folclorul maramureşean.

Festivalul pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti, intitulat „La obârşii, la izvor”, a avut loc duminică, 4 octombrie, la Centrul Cultural Românesc din Jula. Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, din Baia Mare, a dat curs invitaţiei organizatorilor şi a participat alături de membrii delegaţiei Consiliului Judeţean Maramureş la această manifestare unde anual participă credincioşi din toate parohiile ortodoxe româneşti din Ungaria, dar şi mulţi oaspeţi din România.





Aflat sub egida şi în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Budapesta şi Consiliul Judeţean Maramureş, evenimentul a fost precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi un sobor de preoţi, în Catedrala Episcopală din Jula. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri teologi şi profesori din Baia Mare, iar Carmen Ştetco şi Cecilia Bozga, soliste ale Ansamblului Folcloric Transilvania, au interpretat cu sensibilitate mai multe pricesne.
Programul folcloric a avut loc duminică după amiază, pe scena Centrului Cultural Românesc, unde tinerii dansatori şi interpreţi de muzică populară ai ansamblului maramureşean au încântat sufletele tuturor participanţilor cu cântecele, dansurile şi frumoasele costume populare ale zonei pe care o reprezintă. Programul a cuprins prezentarea unor dansuri, cântece şi tradiţii din toate cele patru zone ale Maramureşului: Maramureşul Voievodal, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Chioarului, dar şi din Zona Bucovinei. Au încântat publicul şi interpretările vocale şi instrumentale ale artiştilor Dumitru Dobrican, la taragot şi nai (cu care puteţi citi un interviu aici), Teofil Rad, la vioară, dar şi ale tinerilor interpreţi Carmen Ştetco, Cecilia Bozga şi Ionuţ Simu.




Programul s-a încheiat cu o frumoasă şi emoţionantă horă românească, în care, alături de artişti, au fost invitaţi şi spectatorii, care au avut parte de o seară extraordinară, sărbătorind cultura tradiţională, alături de oaspeţii din România. Această întâlnire a fost completată la final cu o gustare de cozonac şi vin, la fel ca şi la ediţiile trecute
Evenimentul a fost finanţat şi realizat cu sprijinul unui proiect înaintat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, la Fondul de Subvenţii al Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta. Prezenţi la eveniment au fost şi oficialităţi, precum Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni, consul general la Jula, Ioan Fodoreanu, consul general la Seghedin, Gabriela Matei, director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, domnul Ciceu Zamfir, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, pr. Cristian Ştefan, consilierul cultural al Episcopiei Maramureşului şi mulţi alţi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti din Jula şi împrejurimi.

A.B.

Comentarii