Săptămâna limbii materne, la şcoala din Micherechi

În perioada 16–20 noiembrie, la şcoala generală din Micherechi a avut loc o nouă ediţie a Săptămânii limbii materne, care se organizează de şapte ani consecutiv în această instituţie. Cu această ocazie, s-au desfăşurat activităţi diverse, prin care elevii au fost antrenaţi să descopere lucruri interesante despre scriitorii români sau despre obiceiurile şi tradiţiile poporului român şi altele specifice românilor din Ungaria. Elevii au participat la diverse concursuri, dintre care menţionăm concursul de ortografie pe ţară, concursul de citire expresivă care au contribuit la îmbogăţirea cunoştinţelor despre limba română.








Dat fiind faptul că majoritatea elevilor din această şcoală sunt vorbitori de limbă română, activităţile din această Săptămână a limbii materne contribuie la conservarea şi promovarea specificului etnic şi cultural. Astfel de proiecte sunt necesare şi pentru a descoperi talentul unor elevi, talent care poate fi cultivat apoi mai departe şi, bineînţeles, de a conştientiza şi promova bogăţia, frumuseţea limbii materne şi de a cultiva respectul pentru valorile propriei lor culturi.
Prin urmare, în decursul acestei săptămâni au avut loc concursuri de citire expresivă, concursuri de cultură şi civilizaţie românească, concurs pe şcoală la ortografie şi concurs de recitare. Elevii au avut în aceste zile şi programe distractive, cum ar fi concert de muzică uşoară românească, au fost invitaţi de către dascăli să-şi asume rolul de profesori şi învăţători în cadrul zilei intitulate simbolic “ziua micilor profesori”, având ocazia să predea la catedră, activitate care i-a distrat, însă le-a dat mult de cap “micilor profesori” până să-şi însuşească “materia de predare” a orei pe care au ţinut-o. În prima zi, luni, elevii din cursul inferior au făcut o excursie la Casa muzeu din Chitighaz, după care au vizitat şi expoziţia “Moştenirea bunicilor” din Otlaca-Pustă. Au avut loc şi alte competiţii distractive sau ateliere de lucru, la care copiii au reuşit să acumuleze îndeletniciri şi informaţii despre viaţa bunicilor din Micherechi.
Elevii care au avut cele mai bune rezultate la concursul de ortografie, organizat în cadrul şcolii din Micherechi, au intrat la faza pe ţară, care poartă numele regretatului profesor Gheorghe Martin, activist cultural şi un însufleţit patriot local şi apărător al limbii române. La acest concurs au participat elevi din Micherechi şi de la alte şcoli bilingve din Ungaria în care se învaţă limba română, cum sunt cea de la Aletea, Bătania, Chitighaz şi Jula.
Aşadar, vineri, în ultima zi a evenimentului, în incinta şcolii s-a desfăşurat cea de-a şaptea ediţie a concursului de ortografie pe ţară. Concursul naţional dedicat amintirii regretatului profesor Gheorghe Martin a adunat la Micherechi 30 de elevi de la şcolile generale din Ungaria. Probele concursului au fost întocmite de Anamaria Brad Sarca, referentă română la Oficiul Pedagogic – Centrul Pedagogic pentru Naţionalităţi, de la Budapesta. Înainte de intrarea la concurs, participanţii s-au putut destinde cu câteva melodii populare din Micherechi, interpretate de corul şcolii, condus de profesorul de muzică Grigore Poiendan, precum şi cu o scenetă, fragment din “Lecţia” de Eugen Ionescu, coordonată de profesoara Mihaela Baicu.








Premiaţii concursului de ortografie

Clasele 3–4: locul I – Andreea Albert, locul II – Ester Iurasoc, locul III – Emma Megyeri şi menţiune – Ana Gurzău.
Clasele 5–6: locul I – Petru Iova, locul II – Larisa Timeea Vincze, locul III – David Puha şi menţiune – Elemér Samu.
Clasele 7–8: locul I – Debora Puha, locul II – Antonia Jivan, locul III – Estera Hajnal şi menţiune – Carmen Toma.

Premiul special acordat de văduva lui Gheorghe Martin, doamna Maria Martin, a fost câştigat în acest an de Debora Puha, care la categoria ei de vârstă în cadrul concursului de ortografie a luat locul I. Doamna Martin a încurajat-o să continue învăţarea şi vorbirea cât mai corectă a limbii române şi să-şi iubească limba maternă.
Doamna primar din Micherechi, Margareta Tat, a înmânat din partea primăriei fiecărui participant o mică atenţie, iar elevii de la şcoala din Micherechi, participanţi la concurs, au fost răsplătiţi din partea primăriei şi cu bonuri de carte.
Premii speciale au mai fost acordate copiilor pentru rezultatele obţinute şi pentru interesul acordat limbii române din partea doamnei Edit Tóth, directorul circumscripţiei şcolare regionale Şercad de care aparţine şi şcoala din Micherechi; Marius Maghiaru, preşedintele UCRU a oferit un premiu special din partea Uniunii Culturale şi a înmânat mai multe bonuri de carte din partea Autoguvernării Româneşti a sectorului VII din Budapesta. Au mai oferit premii speciale: Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, prin vicepreşedintele Alexandru Finna, şi doamna Anamaria Brad Sarca, Oficiul Pedagogic – Centrul Pedagogic pentru Naţionalităţi, de la Budapesta.

A.B.

Comentarii