Colinde româneşti în spirit ecumenic, la Micherechi

Mai multe imagini aici
Festivaluri de colinde româneşti se organizează în multe părţi ale lumii, şi nu doar în România, la fel cum şi evenimente ecumenice, dar în Ungaria, doar într-un singur loc se organizează, deja de şase ani, festival de colinde în spirit ecumenic, la care toate cultele participă cu program românesc, iar acesta este în localitatea Micherechi.
În seara zilei de 19 decembrie, ultima sâmbătă dinaintea Crăciunului, micherechenii au umplut până la refuz sala mare a Casei de cultură „Gh. Dulău”. Cu toţii au venit pentru a se bucura împreună de apropierea sărbătorii Naşterii Domnului şi pentru a vesti aceasta prin cântare, fiecare conform cultului căruia îi aparţine.
Am fost primiţi încă de la intrare de acordurile chemătoare ale fanfarei baptiste, care parcă ne-au urgentat să intrăm repede în sală, să ne ocupăm locurile şi să ne predăm în totalitate muzicii. Şi aşa a fost. În acea seară, cântările şi colindele, muzica instrumentală, poeziile şi cuvântările ne-au unit pe toţi într-o atmosferă de bună înţelegere şi respect reciproc, în spiritul ecumenic al Crăciunului.
Festivalul a fost deschis de primăriţa Margareta Tat, urmată de rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită de PS Episcop Siluan şi de toţi cei prezenţi. Programul bisericilor a fost de cea mai înaltă calitate. Toţi au cântat cum au ştiut mai bine, toţi şi-au alcătuit un repertoriu variat. 99% la sută s-a cântat în limba română, dar a fost şi un cântec în limba maghiară şi unul în engleză, precum a fost alături de o poezie românească şi una ungurească. Datorită proiectării textelor cântate pe un ecran mare, publicul a avut ocazia (de care s-a şi folosit din plin) să cânte împreună cu cei de pe scenă. Cântarea în comun a încălzit şi curăţat sufletele, a alungat supărările adunate în cursul anului şi ne-a pregătit pe toţi pentru sărbătoarea Naşterii lui Iisus.
După „O ce veste minunată” cântată în încheierea programului bisericilor baptistă, penticostală şi ortodoxă, scena a fost ocupată de Grupul Amos din Cluj-Napoca, care a încântat publicul cu cântări şi colinde.
Comuna Micherechi diferă de toate celelalte localităţi cu populaţie românească din Ungaria prin faptul că toate confesiunile din sat, atât ortodocşii, cât şi baptiştii şi penticostalii, utilizează în viaţa bisericească (aproape exclusiv) limba română.

E. Şimon

Comentarii