O nouă carte despre şcoala din Chitighaz, lansată în prag de Crăciun

„Considerăm că şcoala noastră a primit un dar de Crăciun de la fosta profesoară, Maria Sarca Zombai, acum pensionară, prin alcătuirea şi publicarea celei de-a doua ediţii a volumului »Istoria şcolii româneşti din Chitighaz 1793–2015«”, a spus în deschiderea lansării de carte Erica Borbély, directoarea şcolii generale româneşti din Chitighaz. Evenimentul a avut loc la biblioteca satului, în după amiaza zilei de 11 decembrie, care a fost mai apoi urmat de programul cultural de Crăciun al şcolarilor români, dăruit părinţilor, bunicilor lor şi tuturor localnicilor.
Directoarea Erica Borbély a subliniat că apariţia acestei cărţi, o variantă întregită şi actualizată a primei ediţii, apărută acum 2 ani, a putut fi posibilă datorită unei finanţări obţinute prin concurs de la Ministerul Resurselor Umane, completată de şcoala şi Autoguvernarea Românească din Chitighaz. Prezentarea propriu-zisă a volumului a fost făcută de Cristian Ardelean, profesor de istorie şi germană la şcoala românească din Chitighaz, fost elev al doamnei profesoare Zombai. Profesorul Ardelean a accentuat importanţa momentului când a apărut acest volum, la împlinirea a 65 de ani de la repornirea învăţământului în limba română la Chitighaz. Faţă de volumul iniţial, apărut la aniversarea a 220 de ani de învăţământ românesc în localitate, când şcoala funcţiona în cadru confesional, cartea apărută acum cuprinde peste o sută de pagini de imagini color din viaţa actuală a şcolii româneşti, de la activităţile şcolare (cursuri, serbări, concursuri) până la cele extraşcolare (viaţa de pionieri, excursii, concursuri sportive, păstrarea tradiţiilor româneşti, etc.) Profesorul Cristian Ardelean a prezentat materialul cărţii printr-un filmuleţ atractiv cu imagini din viaţa şcolii.
Autoarea volumului a mulţumit, la rândul ei, sponsorilor şi conducerii şcolii româneşti, care a ajutat-o ca acest volum să apară. Maria Sarca Zombai a vorbit despre însufleţirea şi conştiinciozitatea cu care a adunat materialul acestei cărţi, cu care se poate mândri instituţia mulţi ani de acum încolo. Din toate vorbele dânsei a reieşit dragostea şi stima faţă de românul din Chitighaz, faţă de şcoala în care a activat şi ea timp de patru decenii, dar a subliniat şi responsabilitatea pe care o are fiecare chitighăzean în păstrarea limbii, culturii şi tradiţiilor româneşti specifice acestei localităţi.
La eveniment a luat parte, din partea AŢRU, preşedintele Tiberiu Juhasz şi vicepreşedintele Alexandru Finna, care este şi preşedinte al Autoguvernării Româneşti din Chitighaz, iar din partea diplomaţiei române au fost prezenţi Florin Vasiloni, consul general la Jula şi Lavinia Butac, consul la Ambasada din Budapesta.

E.Ş.

Comentarii