Premii pentru naţionalităţi în anul 2015

Foto: MTI - Illyés Tibor
În ziua de 17 decembrie, la Pesti Vígadó, ministrul resurselor umane, Balog Zoltán, şi secretarul de stat responsabil pentru naţionalităţi, Soltész Miklós, au înmânat premiile „Pentru Naţionalităţi” pe anul 2015. Multiculturalismul are o tradiţie istorică în Bazinul Carpatic, a spus ministrul Balog adăugând: Avem datoria să învăţăm din trecut: trebuie să transmitem generaţiilor următoare tot ceea ce înseamnă exemplu pozitiv de convieţuire, dar trebuie să îi învăţăm şi despre lucrurile care nu mai vrem să revină. Ministrul resurselor umane a amintit că premiul „Pentru Naţionalităţi” este o recunoaştere a unor eforturi individuale, dar în spatele căruia stă comunitatea.
Balog Zoltán a evidenţiat: noua constituţie a Ungariei stabileşte că naţionalităţile conlocuitoare sunt parte a comunităţii politice maghiare şi factori constitutivi ai statului. Constituţia asigură libera declarare a autodefinirii şi păstrarea identităţii. Naţionalităţile au dreptul la folosirea limbii materne, la educaţie în limba maternă, la îngrijirea culturii proprii şi la asta trebuie acordat tot ajutorul, a mai spus ministrul Balog.
Premiul „Pentru Naţionalităţi” a fost înfiinţat cu scopul de a recunoaşte activitatea deosebită depusă de persoanele fizice, organizaţiile sau autoguvernările naţionalităţilor din ţară în domeniul culturii, educaţiei, cultelor, cercetării, economiei şi mass-media. Din partea comunităţii române, la festivitatea din 17 decembrie a fost distins cu acest premiu domnul Daniel Negrea „în semn de recunoaştere pentru activitatea depusă în interesul românilor din judeţul Bichiş”.
În anii anteriori, dintre românii din Ungaria au fost distinşi cu premiul „Pentru Naţionalităţi” (sau „Pentru Minorităţi, cum se numea înainte), cel mai înalt premiu din Ungaria acordat naţionalităţilor: Consiliul Local din Micherechi, Echipa de păstrare a tradiţiilor din Aletea, profesorii Ion Budai, dr. Gheorghe Petruşan şi dr. Maria Gurzău Czeglédi, Gheorghe Marc, regizorul Cornel Mândruţău, artistul plastic Ştefan Oroian, iar în anul 2013, dr. Ioan Ciotea, medic din Jula.
*
Foto: BEOL - Kiss Zoltán
Judeţul Bichiş a sărbătorit Ziua Naţionalităţilor pe 18 decembrie, la Mezőberény, într-o localitate în care pe lângă maghiari trăiesc ţigani, slovaci şi nemţi. Festivitatea a fost onorată de prezenţa secretarului de stat pentru naţionalităţi Soltész Miklós, de la Ministerul Resurselor Umane, care a subliniat importanţa recunoaşterii identităţii naţionalităţilor. El a amintit şi despre faptul că în 2016 vor sta la dispoziţia naţionalităţilor mult mai multe fonduri pentru păstrarea limbii, îngrijirii culturii lor. Zalai Mihály, preşedintele Consiliului Judeţean Bichiş a spus că în acest judeţ naţionalităţile întotdeauna au trăit în pace şi bună înţelegere.
După discursuri au fost înmânate premiile pentru acei reprezentanţi ai naţionalităţilor, care au depus o activitate lăudabilă pentru comunitatea din care fac parte. Din partea românilor din judeţul Bichiş, în acest an, premiul i-a revenit doamnei profesoare Maria Sarca Zombai, profesoară pensionară din Chitighaz, o însufleţită colecţionară de obiecte tradiţionale româneşti, autoare a mai multor volume despre tradiţiile şi folclorul românilor din Chitighaz.

E.Ş.

Comentarii