Parohie românească de 20 de ani, la Seghedin

Românii ortodocşi adunaţi în jurul Parohiei Româneşti din Seghedin au sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute două decenii de existenţă a parohiei. Cu acest prilej, având binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lukijan Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin, în care se ţin slujbele în limba română de douăzeci de ani, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu doi diaconi, protopopul Aurel Becan, şi protopopul ortodox sârb Ilia Galici, delegat de către Episcopia Ortodoxă Sârbă la acest eveniment.


Parohia din Seghedin a luat fiinţă în anul 1996, la iniţiativa preotului paroh din Cenadul Unguresc, Aurel Becan, şi a unor intelectuali români care şi-au desfăşurat activitatea la diferite instituţii, precum redacţiile româneşti de la TV şi Radio, respectiv Catedra de Limba şi Literatura Română din Seghedin. După 1989, numărul românilor din oraş a crescut, fapt care a impus organizarea unei comunităţi ortodoxe române. Parohia din Seghedin este compusă pe de o parte din români născuţi în comunitatea istorică română din Ungaria, pe de altă parte din români veniţi din România şi stabiliţi în oraş şi împrejurimi. Pentru această misiune s-a primit în urmă cu 20 de ani binecuvântarea PS Danilo Krstici, Episcopul Ortodox Sârb din Ungaria de la acea vreme şi permisiunea pr. sârb de Seghedin Branislav Galici, pentru a se săvârşi o dată pe lună slujbă în limba română, în biserica sârbească din oraş. Prima Sfântă Liturghie în limba română pentru românii ortodocşi a avut loc pe 28 ianuarie 1996, de atunci şi până în ziua de azi se fac aceste slujbe neîncetat în fiecare a patra duminică din lună, acum bineînţeles cu binecuvântarea PS Episcop Lukijan, a parohului Pavel Kaplan şi pentru frumoasa comuniune frăţească inter-ortodoxă care s-a manifestat întotdeauna în cadrul acestei biserici, de-a lungul anilor.
Pentru a consemna acest moment aniversar, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a acceptat invitaţia românilor din Seghedin, duminică, 24 ianuarie, săvârşind Sfânta Liturghie Arhierească în biserica ortodoxă sârbă din acest oraş, împreună cu un sobor de diaconi şi preoţi. La Sfânta Liturghie au fost pomeniţi şi făuritorii Unirii Principatelor Române precum şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind ziua de aniversare a Unirii Mici, la împlinirea a 157 de ani de la realizarea ei (24 ianuarie 1859), a fost săvârşită şi o slujbă de „Te Deum”, în semn de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate asupra Poporului Român.
La finalul slujbei, preotul Aurel Becan a fost felicitat de ierarh pentru iniţiativa şi misiunea pe care o îndeplineşte la Seghedin neîncetat, a adus mulţumiri şi gazdelor bisericii, care fac posibilă prezenţa slujbelor în limba română şi a românilor ortodocşi în această biserică. PS Episcop Siluan a dat citire şi unui Hrisov aniversar, pe care l-a adus cu acest prilej şi pe care l-a înmânat pr. Aurel Becan, dar şi celor două comunităţi ortodoxe, română şi sârbă, precum şi domnului Ioan Fodoreanu, consul general al României la Seghedin.


Românii adunaţi în jurul acestei parohii, împreună cu Asociaţia Culturală a Românilor din Seghedin sau cu sprijinul Consulatului General al României la Seghedin, care s-a înfiinţat în anul 1998, au avut parte de multe activităţi frumoase împreună, au organizat pelerinaje în România, iar vreme de 10 ani, pr. Aurel Becan a slujit şi ca preot misionar la penitenciarul din Seghedin, răspunzând şi astăzi solicitărilor în acest sens, venite din partea românilor, prin intermediul Consulatului General al României din Seghedin.
– Românii din Ungaria trăiesc nu numai în comunităţi mai mari, ci ei s-au răsfirat în diferite părţi ale ţării. Seghedinul a fost un oraş care a atras o mică comunitate de români, în special din localităţile din apropierea lui. Pe lângă românii autohtoni, în oraşul de pe malul Tisei au ajuns şi fraţi români din România, iar o parte dintre ei s-au integrat în viaţa micii comunităţi româneşti din Seghedin. Prezenţa a tot mai multor români l-a determinat pe părintele Aurel Becan, să iniţieze, în anul 1996, înfiinţarea unei parohii ortodoxe române la Seghedin, iar în cea de-a patra duminică a acelui an, cu sprijinul fraţilor ortodocşi sârbi, s-a săvârşit prima liturghie ortodoxă română. Parohia a fost înfiinţată de către românii autohtoni şi de fraţii noştri ortodocşi, sosiţi din România, şi ea funcţionează şi în zilele noastre, în spiritul coeziunii de acum două decenii. Parohia ortodoxă din Seghedin dă un sens în plus convingerii multor români din această ţară: unde există slujbă în limba română, acolo există şi o comunitate românească, ne-a spus Tiberiu Boca, epitropul parohiei din Seghedin.
– De multe ori, omul îşi dă seama de adevăratul sens al faptelor sale numai ulterior, în unele cazuri după ani de zile sau mai multe decenii. Astfel de sentimente am trăit şi eu în timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, care a avut loc la Seghedin, în Biserica Ortodoxă Sârbă, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la prima slujbă ortodoxă în limba română în oraşul de pe malul Tisei, în acelaşi timp şi înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române din Seghedin. Din îndepărtarea a două decenii mă cuprind emoţiile, nostalgia şi o oarecare mândrie, că am participat la înfiinţarea unei noi parohii ortodoxe române în Ungaria, a unei comunităţi creştine, care şi de atunci dăinuie. Acum 20 de ani câţiva, cu elanul tineretului, am cutreierat oraşul în lung şi-n lat ca să căutăm, pe baza cărţii de telefoane, români stabiliţi aici, cu scopul de a-i convinge să ne întâlnim lunar la o liturghie în limba română. Am găsit zeci de români născuţi în Ungaria, dar şi în România. Din perspectiva deceniilor putem spune că această parohie din Seghedin, care, practic, există numai în sufletele noastre, pentru că noi nu avem nici biserică proprie, nici casă parohială, a devenit laboratorul experimentului de a forma o comunitate din românii autohtoni şi din cei veniţi din România. Nu zic că am trăit o poveste de vis, fără conflicte, dar cu siguranţă una eficientă, care încă continuă şi azi, cu nişte protagonişti pentru care azi prea puţină importanţă are cine şi unde s-a născut, pentru că cel mai presus este credinţa în Dumnezeu, pe care o pot practica în limba lor, în limba română. Iar când mă gândesc că Parohia Ortodoxă Română din Seghedin este şi pe mai departe cea mai tânără parohie de pe cuprinsul Episcopiei noastre, şi că înaintea noastră, a doua este cea din Pusta Otlăcii, întemeiată de Ştefan Rusu şi Zenovia Drăgan, la răscrucea secolelor 19 şi 20, mă cuprind adevărate fiori”, a mărturisit Ştefan Crâsta, credincios din Seghedin.
Slujirea de la Seghedin s-a încheiat printr-o agapă frăţească oferită participanţilor de către Autoguvernarea Românească din Seghedin.

A.B.

Comentarii